På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Intensiv marin verksamhet i vårt närområde

Jimmie Adamsson

Vi har under den senaste tiden haft en hög militär aktivitet på havet och i luften i vårt närområde, främst i Östersjön. Mycket av denna härrör från en ganska omfattande prov- och övninkgsverksamhet på, under och över Östersjön samt från det underrättelseintresse som denna typ av verksamhet ofta genererar. Under året har vi i Östersjön och utanför västkusten mött ett flertal typer av örlogsfartyg och ubåtar med olika nationaliteter. Vi har även själva genomfört ett antal marina övningar tillsammans med andra nationer.

Vi ser och identifierar inte bara fler militära fartygs- och flygplansrörelser, utan ofta uppträdande och aktivitet som skiljer sig från vad vi är vana vid sedan tidigare år. Denna utveckling i vårt närområdet är förväntad och har en logisk förklaring. Många av våra marina övningar till sjöss genomförs numera i stor omfattning tillsammans med andra i en internationell kontext. Ett exempel är PFP-övningen (Partnership for Peace) BALTOPS, som nyligen avslutades strax innan Midsommar, i vilken vi deltog med korvetten HMS Stockholm. BALTOPS 2013 leddes från USS Mount Whitney (LCC 20) och innehöll örlogsfartyg från Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Sverige och USA.

Samtidigt utvecklas och produceras nya fartygssystem och ubåtar samt nya vapen och sensorer, framförallt i Ryssland, vilket genererar provverksamhet i mellersta och södra Östersjön. I detta sammanhang har vi till exempel sett den nya ryska korvetterna Steregushchy  530 och Boiky 532 (Steregshchy-klass), de nya indiska fregatterna 700 Trikand och 703 Tarkash (Talwar-klass) och de ryska ubåtarna B-429 Lipetsk (Kilo-klass) och B-585 Sankt Petersburg (Lada-klass) samt den vietnamesiska ubåten 470 (Kilo 636-klass), som genomfört olika prover och övningar i sydöstra Östersjön. Fregatten Steregushchy var för övrigt den fregatt som besökte Stockholm i början av juni. Vi har även sett de ryska signalspaningsfartygen SSV-231 Vasiliy Nikititch Tatischev och SSV-520 Fedor Golovin (båda Vishnya-klass) som varit aktiva i Östersjön, Skagerak och Kattegatt i närheten av vårt territorium. Motsvarande exempel finns även för flygstridskrafter, vilket nyligen beskrivits av Flygtaktisk chef på Flygvapenbloggen.

Den ryska korvetten 532 Boiky.
(Foto: Försvarsmakten)

Den indiska fregatten 700 Trikand.
(Foto: Försvarsmakten)

Den ryska ubåten 429 Lipetsk.
(Foto: Försvarsmakten)

Det ryska signalspaningsfartyget Vasily Nikititch Tatishev.
(Foto: Försvarsmakten)

 

 

 

 

Den vietnamesiska ubåten Kilo 470.
(Foto: Försvarsmakten)

Den ryska korvetten 531 Soobrazitelnyy.
(Foto: Försvarsmakten)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag kan mot bakgrund av aktuell övningsplanering m.m. konstatera att den militära verksamheten i vårt närområde under året kommer att fortsätta med hög aktivitet. Under hösten kommer flera marina övningar att genomföras med Östersjön som övningsområde. Däribland kan bland andra nämnas NORTHERN COASTS 2013 och ZAPAD (ryska för ”VÄST”) 2013. Den förstnämnda övningen är Joint (d.v.s. sjö-, luft- och markstridskrafter deltar) och Combined (d.v.s. multinationell) med totalt cirka 40 fartyg och ubåtar från de nordiska länderna, samtliga Östersjöländer (utom Ryssland), Kanada, Frankrike, Storbritannien och USA. I år planeras och leds NORTHERN COASTS av Sverige. Övningen Zapad 2013 är också Joint och genomförs med ryska och vitryska stridskrafter. I Östersjön deltar den ryska Baltiska flottan som baserar i Baltijsk (Kaliningrad oblast), i ZAPAD 2013.

Även den som normalt inte till sjöss eller iland är direkt delaktiga i, leder, analyserar, utvärderar eller övervakar denna typ av verksamhet till sjöss i vårt närområde inser säkert att den militära aktiviteten på, under och över Östersjön är hög. Därtill kommer att den civila sjöfarten på Östersjön är betydande och har ökat stadigt det senaste decenniet. Mer än 2000 större fartyg är ständigt till sjöss i Östersjön. Utöver containertrafik står transport av olja för en betydande del av sjötrafiken.

Marinen övervakar och följer tillsammans med andra verksamheten och utvecklingen i vårt närområde kontinuerligt, vilket jag i detta sammanhang vill lyfta fram i positiva ordalag. Ni i marinen på alla nivåer som gör detta till sjöss och till lands gör ett mycket bra och professionell jobb med hög kvalité, vilket jag och många andra är mycket tacksamma för – Bra jobbat! Samtidigt med vår verksamhet ”hemma” i närområdet levererar marinen god effekt ”borta” internationellt med HMS Carlskrona i EUNAVFOR operation ATALANTA utanför Somalias kust samt med FS25 i Nordic Baltic Transition Support Unit under ISAF Regional Command North i norra Afghanistan. Det görs av en marin med mycket professionell och hängiven personal med framåtanda och glimten i ögat – En personal som jag är mycket tacksam och stolt över. Tack för bra insatser!

En händelserik och intressant höst väntar på oss i marinen, men innan dess är vi väl värda att njuta av sommaren. Vi lär återkomma med information om höstens marina övningar och verksamhet till sjöss, till lands och i luften. Jag önskar er alla en riktigt skön sommar!

Jan Thörnqvist
Marintaktisk chef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

12 kommentarer

 • Ola 24 juni 2013 22:11

  Intressant artikel, givande att få se bilderna. Task Force Northern Lights heter väl förövrigt numera Nordic Baltic Transition Support Unit.

  • Jan Thörnqvist Ola 25 juni 2013 05:59

   Trevligt att du tyckte inlägget var av intresse. Du har helt rätt Ola, namn och uppgifter är ändrade som du påpekar. Fort och fel, men det är korrigerat nu. Tack för påpekandet & Trevlig sommar!

 • Ola Westerberg 25 juni 2013 07:50

  Vad gör indiska fregatter och vietnamesiska ubåtar i Östersjön??

  • Jimmie Adamsson Ola Westerberg 25 juni 2013 07:59

   Då de byggs på ryska varv, går de provturer före leverans till sina respektive länders marin. Mvh Jimmie Adamsson/Tredje sjöstridsflottiljen

 • Calle 25 juni 2013 19:19

  Bra inlägg Chefen, det uppskattas från golvet. Kan vi få in den i SvD/DN?

 • Dan 26 juni 2013 07:27

  Jag har förstått att efter nedläggningen av Hkp4-systemet saknar vi kapacitet att följa och jaga ubåt från helikopter. Hur påverkar det våra möjligheter att upptäcka och ytterst, försvara territoriet?

  • Jan Thörnqvist Dan 27 juni 2013 23:05

   Förmågan att övervaka och hävda vårt territorium är inte upphängd på endast ett system. Helikoptrar utrustade med sensorer och vapen för ubåtsjakt har varit, är och kommer att vara ett viktigt verktyg för vår totala förmåga att upptäcka, klassificera och påverka undervattensmål. I vår marina miljö har helikoptern visat sig mycket snabb och effektiv tillsammans med andra system i ubåtsjaktsammanhang. Införandet av helikopter 14B (NH90) i marin version är planerat om några år. Då detta helikoptersystem är fullt operativt kommer det att bidra till att förbättra vår förmåga att upptäcka och ingripa mot undervattensmål. Intill dess använder vi oss av andra sensorer och vapensystem som finns tillgängliga.

 • Signalspaningsfartyget Jurij Ivanov | Brezjnev's Blog 30 juni 2013 09:39

  [...] har också en kul artikel “Intensiv marin verksamhet i vårt närområde” där man kan [...]

 • Perman 1 juli 2013 13:29

  När det gäller marinens förmåga att övervaka och hävda vårt sjöterritorium så måste det väl vara en rimlig och inte särskilt kostsam åtgärd att satsa på den typ av fartyg som har detta som en av huvuduppgifterna. Jag tänker på våra vedett- och bevakningsbåtar. Att två fartyg ska ersätta nuvarande åtta inom de närmaste åren låter nästan som ett skämt. Varför inte se till att både de två GBG korvetterna (som är planerade att byggas om) liksom de två STO korvetterna byggs om till vedettbåtar? Det skulle avsevärt öka förmågan, och det kan knappast vara några jättesummor vi talar om. Kan tänka mig att bemanningen skulle vara det största problemet, men om vi antar att FM och marinen får ökade anslag till 2015 så vore väl detta en rimlig åtgärd som ger hög effekt på kort tid.

  • Mikael Carlesson Perman 2 juli 2013 16:09

   I Marinens insatsorganisation finns, förutom de två ombyggda korvetterna, även bevakningsbåtar i bevakningsbåkompaniet och sju korvetter på de två sjöstridsflottiljerna. Eftersom fartygen har anställda besättningar finns det en hög tillgänglighet till dem. Marinen ska genomföra sjöövervakning och hävdande av territoriell integritet med sina samtliga plattformar och med all tillgänglig personal, inte med ett fåtal dedikerade enheter. Därmed får våra besättningar mer tid till sjöss samtidigt som vi effektiviserar nyttjandet av de fartyg vi har.
   .
   Mikael Carlesson
   PROD MARIN

 • Obama förklarar syftet med en underrättelsetjänst « Under den lugna korkeken 2 juli 2013 10:43

  [...] I princip ser vi redan när ryssarna övar på Östersjön via satelliter, men det finns också fysisk närvaro. Övningarna har intensifierats enligt flygvapenbloggen och marinbloggen. [...]

 • Stefan Engström 10 februari 2018 09:46

  Hej !
  Vi har även indikationer utmed Norrlandskusten vilket jag såsom skärgårdsbo (och skeppare på Ssrs )
  observerar .
  Mvh Stefan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *