På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

70 år sedan ubåten Ulven förliste utanför Göteborg

Jimmie Adamsson

D1

Den 15 april 1943 inträffade den största tragedin i det svenska ubåtsvapnets historia. Ubåten Ulven minsprängdes på svenskt territorialvatten varvid samtliga 33 besättningsmän omkom. Med anledning av högtidlighållandet av 70-årsdagen för ubåten Ulvens förlisning genomfördes idag en minnesceremoni till sjöss utanför Göteborgs norra skärgård.

Minnesceremonin med tal och kransnedläggning genomfördes ombord HMS Belos till sjöss på positionen för Ulvens förlisning. Flaggvakten bestod av besättningsmedlemmar från Belos och även personal från Marinens musikkår deltog. Ubåtsklubben Nordkaparen deltog också och lade 33 rosor med respektive besättningsmedlems namn i havet. Vid sidan av Belos intog avslutningsvis HMS Södermanland uläge och fortsatte färden i sitt rätta element.

Det var en värdig ceremoni och det var särskilt gripande att träffa de som hade kamrater på Ulven. Ceremonin genomfördes för att hedra besättningsmedlemmarna på ubåten Ulven samt deras anhöriga och kamrater, men också för att hedra och minnas alla de som genom åren skadats eller till och med omkommit under insatser för Sverige. Att på detta sätt få möjlighet till uppskattning och högaktning för de som gjort den yttersta uppoffringen samt även få tillfälle till en stunds personlig eftertanke och reflektion är viktigt för oss alla.

G

En förlist ubåt är en katastrof som berör och engagerar hela samhället, vilket tragiskt blev tydligt 1943 då Ulven minsprängdes. Vi gör allt för att undvika olyckor och tillbud och det läggs kontinuerligt ner mycket arbete och resurser för att hålla en hög säkerhet för våra ubåtar. Vi genomför regelbundet ubåtsräddningsövningar och sedan Ulvens förlisning har både ubåtarna och ubåtsräddningsberedskapen förbättrats. I dag har Sverige en av världens bästa ubåtsräddningsförmågor. Både HMS Belos och ubåtsräddningsfarkosten (URF) har blivit moderniserade för att kunna undsätta en ubåt snabbare och säkrare. Dessutom har vi på den internationella arenan överenskommelser med andra nationer, som gör att vi i händelse av en ubåtsolycka gränslöst kan hjälpas åt för att undsätta en nödställd eller saknad ubåt med alla till buds stående medel.

H

Jan Thörnqvist
Marininspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • Tommi Larsson 21 juni 2015 15:18

  Hej! Jag har en fråga ang besättningen på ubåten ulven. Det är så att en av besättnings männen var en släkting till mig och skulle gärna vilja veta om det finns uppgifter om honom? Hans namn är karl wilhelm nilsson. Både om det finns i text eller bilder ang honom.
  tack på förhand.
  mvh: Tommi Larsson

  • Jan Thörnqvist Tommi Larsson 21 juni 2015 15:39

   Hej Tommi,
   Nej, tyvärr. Försvarsmakten har vid detta lag lämnat all dokumentation och alla handlingar om HM ubåten Ulven och dess besättning till Krigsarkivet. Kontakta Krigsarkivet, så kanske de kan hjälpa dig vidare:
   http://riksarkivet.se/krigsarkivet

   Lycka till!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *