På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Verksamhet till sjöss – kajer töms

Fredrik Norrby

Ubåtar och fartyg är till sjöss och genomför både ”egen verksamhet” samt löser uppgifter från högre chef. I den egna verksamheten ingår bland annat det som kallas ”shake down” – vilket innebär att kontrollera fartygens system och ge tid så att nya befattningshavare får möjlighet att lära sig sina uppgifter ombord på ett metodiskt sätt.

Ubåt klargörs för verksamhet - torpeder lastas (foto: A Sannerman/1.ubflj)

Ubåt klargörs för verksamhet – torpeder lastas (foto: A Sannerman/1.ubflj)

Tiden under början av året har i övrigt ägnats åt materielunderhåll, utbildning och en välbehövlig ledighet. Staben har även, med hjälp av fartygen, i denna period synkroniserat planerad verksamhet under 2013 – och det är viktiga och bra saker som ska ske.

Ubåtens skrov har kontrollerats innan losskastning. Dykare är Björn Gullander (systemtekniskofficer) och Andreas Sannerman (maskinist) tillhörande 1.ubflj.

Ubåtens skrov har kontrollerats innan losskastning. Dykare är Björn Gullander (systemtekniskofficer) och Andreas Sannerman (maskinist) tillhörande 1.ubflj.

Exempel på dessa är; Belos till Almedalsveckan, Belos och ubåt till Stockholm på Marinens dag, Belos till Göteborg för ceremoni 70 år efter att Ulven minsprängdes, övningen Northern Coast, övningen Northern Sun/Crown Eagle, Swenex övningar (övningar med marininrikting där delar av hela Försvarsmakten deltar), Medex (övning inriktad mot sjukvårdstjänst), ubåtsjaktveckor, torpedskjutningar mot ubåt och ytfartyg samt lösandet av uppgifter enligt order från högre chef mm.

Detta är bra – och verksamheten är stimulerande för förbandets personal!

 

Fredrik Norrby
Chef Första ubåtsflottiljen

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • Emil 9 mars 2013 23:24

  Hej!
  jag ville bara ställa en fråga om yrket ubåtsman eller vad man säger. för jag är väldigt inntreserad utav teknik och speciellt tekniken i dagens marina! på gymnasiet så skall jag läsa räddning och säkerhet där vi lär oss bl.a släcka brand mm tror du en sån utbildning och mitt starka intresse för teknik skulle göra mig till en bra sonar officer. just nu är jag med i sjövärnskåren samt försvarsutbildarna. Anledningen till varför jag just vill hålla på med sonar är att jag vill få vara med och vara lite utav detektiven i arbetet med att hitta och utreda vad det är för ubåt mm ja det sonar operatören gör! men som sagt kan jag tänkas passa jobbet. jag hoppas du kommer ut till kungsholmen i karlskrona i sommar då jag ska vara där med sjövärnskåren så vi mer kan bolla på lite ide`er! mvh Emil

  • Fredrik Norrby Emil 10 mars 2013 17:53

   Hej Emil!
   Om du är intresserad av teknik är ubåtssystemet ett mycket bra ställe att jobba på. Våra ubåtar - som konstrueras och byggs i Sverige - är fulla med modern teknik. Men som du vet, tekniken behöver också duktig personal som förstår den och kan utnyttja den på bästa sätt. Sjövärnskåren är ett mycket bra sätt att få lära sig mer om marinen och ubåtssystemet, så det är bra att du går där. Jag ska försöka besöka Kungsholmen i sommar, och då kan vi självklart prata mer om ditt intresse att jobba ombord på ubåtar. Jag började också med sonar, och tycker att det fortfarande är lika spännande att lyssna i vattnet! Har du besökt någon ubåt ännu?

   Med vänlig hälsning

   Fredrik Norrby
   Chef Första ubåtsflottiljen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *