På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Tack för att ni skickade den BÄSTA!”

Jimmie Adamsson

Jag fick idag ett trevligt mejl från Robert Primus som under en månad på Seychellerna tjänstgjort som ”Site Commander” för personalen i Kustbevakningens insats i EUNAVFOR operation ATALANTA. Robert Primus är ”till vardags” Regioninspektör Brottsbekämpning vid Kustbevakningens Regionledning Nordost. Robert framför i sitt mejl ett tack till Försvarsmakten – se rubriken.

Så här skriver Robert:

”Hej Janne!

Hoppas allt är väl hemma i Svedala och att vintern inte orsakar för stora förfrysningsskador.

Efter en månad som ”Site Commander” på Seychellerna har jag nu lämnat över ledarkapet och tänkte unna mig en veckas semester. Det har varit en mycket lärorik månad med många positiva möten och glad gemenskap trots att piratverksamheten i stort legat nere. Det känns som vi gjort ett bra jobb i CTF 465. BLUEBIRD har varit ett uppskattat verktyg som alla samverkande ytenheter har velat ha i sitt område.

Jag har haft förmånen att få jobba ihop med Major Torbjörn Jönsson från F17 som verkat som samverkansofficer i vår stab. En oerhört positiv erfarenhet. Mycket trevlig operatör med lösningsfokus och stor kompetens.  Om jag förstått det rätt har han under merparten av sin karriär han jobbat inom Marinflyget som pilot med både helikoptrar och Casa. Han har även under sin vistelse här försökt få fram så mycket info som möjligt för att vara ME03 behjälplig i förberedelsearbetet.

Torbjörn följde med under ett pass på BLUEBIRD för att få förståelse för hur besättningen jobbar (Foto: Robert Primus/KBV)

Häromdagen fick Torbjörn ett mail att han blivit utsedd till årets taktiker (2012) i flygvapnet. Jag har inte fått tag på motiveringen till utmärkelsen men förstår att det inte är vem som helst som åtnjuter en sådan hedersbetygelse.

Stabsmedlemmarna på Seychellerna (Foto: Robert Primus/KBV)

Som sagt, tycker att konceptet med både civil och militär kompetens i ledningsfunktionen varit en framgångsfaktor. Tror att det är av väsentlig betydelse att vi fått en helhetssyn på hur man jobbar med en verksamhet som sträcker sig över flera gränser. Mer av detta i framtiden!

Hörs när jag kommer hem

Med vänlig hälsning

Robert Primus

Jag önskar Robert välkommen hem till Sverige igen och instämmer helt i vad han framför om civil-militär myndighetssamverkan. Som sagt: Mer av detta i framtiden! Jag vill här också passa på att gratulera Major Torbjörn Jönsson till utnämningen enligt ovan samt till en väl utförd insats i nära samverkan med Kustbevakningen – Bra jobbat allihop!

Kustbevakningen har tre avancerade flygplan för sjöövervakning av typen Dash 8 Q-300. De benämns KBV 501, 502 och 503 och ”BLUEBIRD” i EUNAVFOR. Kustbevakningsflyget möjliggör en hög beredskap för miljö- och sjöräddningsinsatser till sjöss. Nationellt är hemmabasen Skavsta flygplats i Nyköping. Under insatsen i operation ATALANTA baseras ett flygplan på Seychellerna.

Varje flygbesättning består av två piloter och två systemoperatörer. Under flygningen har operatörerna hand om och ansvarar för spaningsutrustningen ombord.

KBV Dash 8 Q-300 (Foto: Kustbevakningen)

Övervakning och spaning bedrivs längs hela den svenska kusten samt över Vänern och Mälaren året om, dygnet runt. Via marinens sjöinformationsbataljon har den marintaktiska staben vid behov möjlighet till direktsamverkan med KBV flygplanen i luften. Dessutom förekommer regelbundet internationella uppdrag, som t.ex. nu i den pågående insatsen i EUNAVFOR operation ATALANTA.

Jan Thörnqvist
Marintaktisk chef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Frank 26 januari 2013 19:46

    Grattis Torbjörn kan bara hålla med om det som skrivs ! Utan dig hade utmaningen avs HKP på korvetter av Visby klass varit svår att hantera.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *