På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinen – omfattande och mångfacetterad verksamhet 24/7/365

Jan Thörnqvist

I måndags den 16 december, offentliggjordes att ubåtsräddningsfartyget HMS Belos lokaliserat och dokumenterat (se videoklipp) en krigsförlist sovjetisk ubåt. Bakom denna goda insats av besättningen på HMS Belos ligger ett arbete med flera andra delar av marinen inblandade, bl.a. MWDC, Marinens minkrigsdatacentrum vid 4.sjöstridsflottiljen på Berga och Sjöinfokompaniet på Muskö vid Sjöinformationsbataljonen.


Ubåten är av sovjetisk S-klass. Gjorda observationer på fyndplatsen ger inte någon säker identifiering av ubåtsindivid, men marinen har gjort bedömningen att det sannolikt rör sig om ubåten S-6.

S-6 lämnade Tallinn den 6 augusti 1941 för att operera i ubåtsruta 2. Denna ruta begränsas i stort av en linje mellan punkterna: Skånes SO-spets – Bornholm – Ölands S udde, dvs Hanöbukten. Ubåten, som ströks ur de sovjetiska rullorna i oktober 1941 såsom saknad till sjöss, lokaliserades i slutet av oktober 2012 av HMS Belos att ligga i den tyska så kallade Wartburgmineringen, på internationellt vatten, men i svensk ekonomisk zon, sydost om Öland.

Jag har i ett handbrev informerat min ryska motsvarighet, amiral Viktor Viktorovitj Tjirkov, om fyndet för att ge efterlevande till den omkomna ubåtsbesättningen och den ryska marinen möjlighet att genomföra en minnesceremoni på platsen, vilken skall betraktas som en krigsgrav.

Försvarsmaktens offentliggörande i förgår fick stor uppmärksamhet i media, inte bara i Sverige. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade om vad vi hittat, vilket i sin tur gav eko också i de nordiska grannländerna, europeiska medier samt USA och Ryssland. Den engelskpråkiga publikationen Moscow Times hade med nyheten på löpsedeln.

Vi ska komma ihåg att det rapporterade bara är ett resultat av marinens omfattande verksamhet. Marinen utbildar och övar sjöstrids- och amfibieförband, vilka tillsammans med flyg- och markstridskrafter ska kunna övervaka och hävda Sveriges territoriella integritet i fred, neutralitet och i krig. Vi övervakar ständigt – dygnet runt, året runt – omgivande havsområden, sjövägar och sjöfart. Marinen genomför verksamhet på och under ytan, röjer minor och genomför insatser i gränslandet där hav möter land.

För närvarande pågår även förberedelser för internationella insatser med marina förband under 2013. Amfibiebataljonen tar under andra halvåret 2013 över huvudansvaret för den pågående insatsen i Afghanistan, som då kommer att benämnas FS 25. Samtidigt pågår utbildning och förberedelser inför ME03, vilket är beteckningen för insatsen med HMS Carlskrona i EUNAVFOR Operation ATALANTA, EU:s marina insats utanför Afrikas ostkust. Dessa insater är ytterligare en del av det av marinens normalverksamhet.

 

Jan Thörnqvist
Marintaktisk chef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • Nicke 19 december 2012 12:21

  HIttades inte ubåten av sportdykare?

  • Jan Thörnqvist Nicke 20 december 2012 09:45

   Under sensommaren 2012 framkom det på ryska internetmedia att civila svenska dykare hade dykt på en S-klass ubåt i södra Östersjön, dock var inte positionen angiven. Efter förfrågan från den ryska sidan har Marinen genom eget analysarbete fått fram troliga positioner för denna ubåt, varför Belos därefter beordrades kontrollera dessa i samband med övningar till sjöss. På en av de troliga positionerna lokaliserades den ubåt som hade rapporterats och berättats om på dykloggarna.
   .
   .
   Jan Thörnqvist
   Marintaktisk chef

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *