På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bojbärgning i samverkan

Jimmie Adamsson

Östersjön är ett grunt hav med stor temperatur- och salthaltsvariation över året. För att öka Försvarsmaktens förmåga att göra beräkningar av t.ex. sonarräckvidder så insamlas data från havet på flera sätt. Ett sätt är att nyttja en boj försedd med sensorer under och över vattnet. Bojen mäter bland annat havsströmmar, vågor, vind, salthalt och vattentemperatur. Det är ett samarbete mellan Försvarsmaktens meteorologiska och oceanografiska centrum (METOCC) och Sjöfartsverket, som Första Ubåtsflottiljen stödjer. Bojen behöver med viss regelbundenhet bärgas för underhåll. HMS Belos är ett lämpligt fartyg för denna typ av uppgifter med sina kranar och undervattensfarkoster (ROV). Arbetet genomfördes under hösten i vindar upp mot 15 m/s och gav besättningen god övning i att arbeta på däck och koordinera arbeten under och över vattenytan.

Mätboj ombord HMS Belos (foto: 1.ubflj)

Mätboj ombord HMS Belos (foto: 1.ubflj)

Förutom denna samverkan tränas även dykare från Kustbevakningen på HMS Belos dykssystem. Detta för att de ska kunna utgöra resurs då dykning behöver genomföras över lång tid från Belos, vid exempelvis en räddningsoperation under vattnet.

Fredrik Norrby
Chef Första Ubåtsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *