På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Träning med skarp ammunition, en del av vårt jobb

jonaswikstrom

Under veckan har minröjningsfartyget HMS Kullen med besättning från HMS Kullen och HMS Koster genomfört färdighetsträning i att oskadliggöra minor. De skarpa minorna var av typen F31 som är en svensk förankrad kontaktmina. Marinen har utpekade sprängområden där denna typ av verksamhet genomförs.

Att 4.sjöstridsflottiljen övar med skarp ammunition är en del av träningen för vår personal. Det är viktigt att personalen som tjänstgör ombord på våra fartyg har den kunskap, erfarenhet och träning som krävs för att kunna hantera våra insatsuppgifter, där bland annat minröjning i Östersjön ingår. Devisen Train as you fight gäller i allra högsta grad.

 

Jonas Wikström

Chef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

9 kommentarer

 • Jimmy 30 november 2012 17:17

  Hej! har några frågor

  Mina f31 kallas ju svep/minjaktmål f31 nu mera är det någon skillnad på ett svep/minjaktmål och en vanlig skarp mina ?

  Mina F8 som mig veterligen är den enda kvarvarande okontrollerade minan som släpps från ytfartyg som är kvar i tjänst används aldrig den vid minröjningsövningar ?

  Till sist undrar jag om minröjningsfartygen även ska kunna lägga ut minor vid en konflikt ?

  I övrigt tack för en mycket intressant blogg

  //Jimmy

  • jonaswikstrom Jimmy 1 december 2012 11:59

   Hej Jimmy,

   Mina F31 är en skarp mina, dvs med sprängladdning. Däremot är den avvecklad, det är därför som den numera används som svep- eller minjaktsmål. Det finns också en övningsversion utan sprängladdning, F31 Ö.

   Mina F8 är inte den enda okontrollerbara minan som finns kvar i tjänst. Däremot är det den enda kvarvarande förankrade avståndsminan. Det finns också kvar bottenavståndsminor av olika typer. Dessa minor används inte för övningar, men det finns bottenavståndsminor i övningsversion, exempelvis F22 och F23.

   Amfibiesystemets rörliga kontrollerbara minsystem M9 finns också kvar.

   Som du kan se på bilden så har minröjningsfartygen kvar sin minräls, vilket innebär att de har minfällningskapacitet.

   Jonas Wikström
   Chef 4.sjöstridsflottiljen

 • Jimmy 1 december 2012 19:54

  Tack så mycket svaret kunde inte ha varit bättre!

  Trevlig helg!

  //Jimmy

 • andre 3 december 2012 23:55

  Hejsan ursäkta att jag byter samtalsämne men har en fråga vad gäller en artikel på mil.se. ( Sista färden för denna gång). Ska hms gävle uppgraderas och sen återvända till berga och hur blir det med systerfartyget?. Mvh andre

  • jonaswikstrom andre 6 december 2012 20:35

   Hej Andre,
   HMS Gävle avrustas nu för att genomföra en större översyn, en så kallad generalöversyn (GÖ). Vi planerar för att lämna över HMS Sundsvall för GÖ i slutet av 2013. Enligt nuvarande plan skall korvetterna efter genomförd översyn fördelas med ett fartyg till 3.sjöstridsflottiljen och ett till 4.sjöstridsflottiljen.

   Jonas Wikström
   Chef 4.sjöstridsflottiljen

 • andre 11 december 2012 23:19

  Tack för svaren. får man passa på och fråga vad planen är för dom 2 stockholms klass korvetterna, samt dom 2 avrustade göteborgs korvetterna ?. Dom sist nämnda hörde man något rykte om att omvandla dom till patrull fartyg. kommer dom isåfall ha möjlighet att bära sensorer och robotar igen vid förhöjd hotbild?. och enligt io14 ska vi ha 7 korvetter hur fördelas dessa mellan flottiljerna?. Oj nu blev det många frågor :-). Mvh andre

  • jonaswikstrom andre 17 december 2012 18:48

   Hej,
   HMS Stockholm och HMS Malmö skall enligt nuvarande plan utgå ur organisationen efter 2014. HMS Göteborg och HMS Kalmar skall enligt samma plan modifieras till vedettbåtar med enklare sensorer och vapen. Fördelningen efter leverans av Visby-korvetterna och moderniseringen av Gävle-korvetterna är att 3.sjöstridsflottiljen skall ha tre korvetter av Visby-klass och en korvett av Gävle-klass. 4.sjöstridsflottiljen skall ha två korvetter av Visby-klass och en korvett av Gävle-klass.

   Jonas Wikström
   Chef 4.sjöstridsflottiljen

 • andre 22 december 2012 00:58

  Tack så mycket för svaren. synd på kalmar och göteborg, att man inte kunde behålla sensorer och annan utrustning, för att om något inträffar. snabbt kunna återställa dom som tungt beväpnade igen :-(. God jul :-)

  • jonaswikstrom andre 22 december 2012 14:59

   Kul att du är intresserad av Marinen och våra fartyg. HMS Kalmar och HMS Göteborg kommer säkert att fungera bra som vedettbåtar. God jul

   Jonas Wikström
   Chef 4.sjöstridsflottiljen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *