På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NURC 2

magnusjirlind

SONB HMS Koster kontrollerar ROV-M2 med övningsminföl-02 inför fällning

Under veckan har vi ombord på HMS Koster nere i Italien gjort minröjningstester. Testerna leds av en organisation som heter CMRE (Center Maritime Research and Experimental). Detta är en NATO-organisation som finns här i La Spezia som är specialiserade inom bland annat minröjning till sjöss. Testerna genomförs i två områdensom är 5500 meter gånger 600 meter.Tidsåtgången för att röja varje område får max vara 24 timmar. På denna tid skall vi ha hunnit genomföra en miljöetablering, söka av området och identifiera intressanta ekon med vår undervattensfarkost, ROV-M2.

Med miljöetablering menas att vi bildar oss en uppfattning om området. Vi räknar bland annat på bedömda sonarräckvidder genom att genomföra en ljudhastighetsmätning, göra anlöp mot vår referensmina och undersöka sikten med undervattensfarkostens kamera mm.

 
Manta identifiering

Manta identifiering

Redan efter lite mindre än en halvtimme i första området hade vi hittat två intressanta ekon, varav det ena visade sig vara en stock och den andra en italiensk övningsmina, av typen MANTA. Just minan MANTA är pga sin konstruktion lite svårare att upptäcka med sonaren än traditionella minor. Sammanlagt lyckades vi hitta och identifiera fem minor, tre stycken MP80 och två stycken MANTA. 

mp80 identifiering

När vårt första område var avslutat övergick vi till att testa fartygets utrustning som vi använder för att oskadliggöra minor med. ROV-E och ROV-M2 avprovades. ROV-E är en undervattensfarkost som man skickar ner till en mina och sen detonerar för att på det viset spränger minan. Minförstörelseladdning 02 är en laddning som man istället placerar med en annan undervattensfarkost (ROV-M2) vid en mina. Sen detonerar man laddningen och på så sätt sprängs minan.

Schemat är späckat, arbetsuppgifterna tar aldrig slut och det är svårt att få tiden att räcka till. Men skiftande arbetsuppgifter och problem som måste lösas gör att arbetet aldrig blir tråkigt. Det är en del av charmen med det här yrket.

Erik Ahlström

SonB HMS Koster

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *