På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Planering och förberedelser för förnyad insats i Adenviken

Jimmie Adamsson

 

Sedan regeringen den 5 juli gav försvarsmakten instruktion att påbörja planering och förberedelser inför en förnyad marin insats under april till augusti 2013, inom ramen för den pågående EU-insatsen EUNAVFOR och Operation Atalanta, har det skett på olika nivåer inom försvarsmakten.  I nuläget har förberedelserna kommit så långt att uppdrag har gått ut till de enheter och förband som är berörda i det direkta arbetet.

 Förberedelserna utgår främst från de erfarenheter som drogs under förra insatsen, ME02, samt den nuvarande operationsplanen som till del är förändrad sedan sist.

Den största och mest avgörande skillnaden är det faktum att denna gång kommer de olika enheterna i det blivande styrkebidraget, ME03, ur så kallade stående förband. Det innebär att huvuddelen av de sjömän och soldater som kommer att lösa uppgift i Adenviken och Indiska Oceanen är anställda och verkar i sin vanliga befattning ombord på fartyget HMS Carlskrona. Detta gäller för fartyget, bordningsstyrkan, helikopterenheten och stödenheten. Undantaget utgörs av den sjukvårdsenhet som kommer att finnas ombord. Denna enhet kommer att rekryteras och sättas upp specifikt för den kommande insatsen. Rekrytering och bemanning har påbörjats för vissa delar, som sjukvårdsenheten, även om det slutliga riksdagsbeslutet att skicka ME03 inte kommer att fattas förrän i ett betydligt senare skede. Den stora rekryteringen kommer att starta om några veckor. Det nya personalförsörjningssystemet innebär att det är 3.sjöstridsflottiljen som har det sammanhållande ansvaret för uppsättandet av hela förbandet.

Tiden fram till jul används till slutförandet av planering avseende kraven på enheten och hur den skall organiseras samt utrustas.  I detta arbete är det marintaktisk chef (MTCH) och dennes stab (MTS) som har det sammanhållande ansvaret. Parallellt med detta sker ett antal mer praktiska saker, utöver bemanning och rekrytering, som exempelvis fortsatt utbildning i sina ordinarie befattningar samt inte minst förberedelser för den gemensamma förberedande insatsutbildningen och samträningen som kommer att starta efter årsskiftet.

Roger Nilsson
Chef M5 Plan
MTS

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Kilo Mike 20 september 2012 09:48

    Då får man önska GMY... Den här gången kanske jag får nöja mig med att vinka från kaj, men jag kommer att söka likväl och hoppas på tur!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *