Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Upplevelseläger 2012

Jimmie Adamsson

Igår torsdag anlände ungdomarna som skall vara med på Upplevelseläger 2012 till Karlskrona. Lägret är den bröllopsgåva som Försvarsmakten gav DKH Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i bröllopsgåva 2010. Lägret genomförs som ett upplevelseläger för ungdomar i åldern 17 till 21 år som har en utvecklingsstörning.

Under torsdagen ryckte ungdomarna in vid SSS och tilldelades utrustning och kasernerades som vanliga rekryter. Under kvällen genomförde vi en grillafton på Skönstaviks fritidsläger som var mycket uppskattad.

I dag fredag har DKH Kronprinsessan och Prinsen besökt lägret. Tillsammans med dem var även Överbefälhavare, Sverker Göransson och Chefen för Ledningsstaben, Jan Salestrand.

Dagen har varit uppdelad i tre pass. Ett pass med övningar med brandsläckare, ett med HLR-utbildning och ett pass med en livflotteövning vid FM DNC.

Ungdomarna uppskattade verkligen besöket av Kronprinsessparet. Både Kronprinsessan och Prinsen var med under övningarna och deltog aktivt.

För att ungdomarna skall känna sig riktigt välkomna så har de mentorer i deras egen ålder. Detta är flaggkadetter och sjömän som ställer upp frivilligt. Alla som jag hittills har pratat med tycker att det ger dem väldigt mycket att få deltaga som mentor och lära känna dessa ungdomar.

I morgon lördag är det dags för navigationssimulator under förmiddagen och sedan blir det ett dygn i fält. Under fältdygnet skall ungdomarna bo i tält och tillaga sin egen kost. Utöver våra egna mentorer så ställer även personal från hemvärnet upp.

Johnas Mård
Sjöstridsskolan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

5 kommentarer

 • Kerstin Göransson 3 september 2012 10:51

  Hej, Jag vill bara skicka en hälsning från Gustav Almén som varit med på lägret. Gustav tycker det har varit jättekul med lägret, att ha träffat ÖB, prinsessan och prinsen.
  Gustavs kommentar säger mycket
  - synd att lägret inte varade en vecka till......

  Hälsn Gustavs mamma, Kerstin

  • Jimmie Adamsson Kerstin Göransson 3 september 2012 14:31

   Hej Kerstin, roligt att Gustav trivdes. Vi som arrangerade tyckte också att det var roligt att träffa ungdomarna. Mvh Per-Ola Johansson/Sjöstridsskolan

 • Ulrica Magnusson 3 september 2012 19:11

  Hej på Er! Vi vill bara tacka Er för att Ni ordnade det här lägret. Vår Linus Magnusson som deltog var överlycklig när han kom hem och ville stanna kvar längre. Verkligen jättebra ordnat med allt från taxi, flyg och själva lägret. En upplevelse för honom. TACK!
  Hälsningar/ Ulrica och Robert

  • Jimmie Adamsson Ulrica Magnusson 4 september 2012 08:15

   Tack! Vi tyckte också att det var mycket trevligt.

   Per-Ola Johansson
   Sjöstridsskolan

 • Emmelie 8 oktober 2012 19:21

  Hej jag tycker detta lägret va det roligaste läger jag har vart på Vill bara tillbaka dit. Mentorerna va väldigt snälla

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *