På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Om pirater i Visby

Jimmie Adamsson

Vid dagens seminarie vid Sjöfartsforum under rubriken ”utmaningar när både handelsflottan och marinen är beväpnade” debatterade jag och vd:n för Stena Line Carl-Johan Hagman och vd för Gotlandsbolaget Jan-Eric Nilsson problematiken i Indiska Oceanen och Adenviken samt piratverksamhet i stort.

Vi var rörande överens om hur situationen ser ut efter piraternas härjningar. De umbäranden som svenska och alla världens sjömän får lida och sjöfartens betydelse för världshandeln är enormt viktiga frågor. Under 2011 var3 863 sjömän direkt berörda vid piratbeskjutning, 986 sjömän kom i kontakt med pirater då de bordade fartygen.1 206 satt gisslan hos pirater, av dem sjömän, turister och hjälparbetare. 35 personer dog i sviterna från
piratattacker eller fångenskap.

De marina styrkorna som EUNAVFOR, NATO, CMF och enskilda länder har i genomsnitt totalt ca 30 – 35 fartyg i det synnerligen omfattande operationsområdet. Det är av yttersta vikt att de begränsade resurserna samverkar med rederier och alla som är i området. Tillsammans kan vi effektivt motverka kriminella pirathandlingar. Tyvärr räcker det inte med det. Beväpnade vakter ombord på handelsfartyg har visat sig nödvändigt och
39 % av fartygen beväpnar sig idag.

Det är min åsikt att dessa privata säkerhetsföretag skall kunna kompetenscertifieras för att undvika att mindre seriösa företag tillåts verka på världshaven.

Ett lagförslag inväntas nästa år till stöd för att utnyttja beväpnade säkerhetsföretag ombord på svenska handelsfartyg.

Jonas Haggren
Chef Prod Marin

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *