Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Klart skepp i simulatorhuset!

Jan Thörnqvist

SITREP MCC DTG231719B

Sjöstridsskolans simulatorhus Af Chapman på Lindholmen i Karlskrona har sedan måndagen den 16 april iklätt sig rollen som ledningsfartyg för Maritime Component Command (MCC), med en total styrka på 116 män och kvinnor i Combined Joint Staff Exercise 2012 (CJSE 2012). Simulatorhuset är mycket väl lämpat för denna typ av övning och har även tidigare framgångsrikt utnyttjats i liknande övningar. Övningen CJSE 2012 genomförs som en så kallad Computer Aided Exercise (CAX) och engagerar totalt cirka 1000 män och kvinnor från Sverige, Finland, Norge, Estland och Schweiz. Kärnan i den marina staben utgörs av ordinarie befattningshavare från den marintaktiska staben (MTS) i högkvarteret, men är förstärkt framförallt med elever från Försvarshögskolan och motsvarande skolor i Finland och Estland. Övriga staber och övningsledning är grupperade i Enköping och Uppsala. Inga verkliga förband övas under MCC, utan där spelas fartyg och övriga förband av övningsledningen i Enköping. Övningen pågår kontinuerlig under dagtid fram till torsdag den 26 april.

CJSE 12 genomförs i ett internationellt scenario som konstruerats utifrån verkliga konfliktområden i framförallt Afghanistan, Balkan och från farvattnen utanför Somalias kust. Operationen genomförs inom ramen för FN artikel 7, vilket innebär att den internationella styrkan om det är nödvändigt har mandat att skilja de stridande parterna åt med våld. Operationens huvudmål är att skapa stabilitet och säkerhet i enlighet med ett utarbetat fredsavtal mellan de stridande parterna i norra och södra Bogaland.  För den marina staben handlar det bland annat om att stödja operationen iland med att övervaka havsområden, upprätthålla en så kallad Maritime Exclusion Zone (MEZ) och ett vapenembargo, bidra till att upprätthålla en så kallad No Fly Zone samt säkra hamnar för underhåll av egna styrkor, men också för att underlätta import och export till Bogaland.

 

De första dagarna i övningen har ägnats åt gemensam inläsning av ett omfattande underlag och övriga förberedelser inför spelstart. Idag, måndag den 23 april, är spelet och övningen i full gång och nu pågår ett febrilt arbete i MCC-staben – det tas emot och skrivs order och rapporter, läget och verksamheten analyseras och utvärderas, det genomförs planeringsarbete och analyser, staben genomför möten och presentationer samt videokonferenser med högre chef och kämpar kontinuerligt med alla uppkomna händelser och friktioner i operationen. Just nu i skrivande stund står MCC-staben i hög beredskap att ta emot ett besök av vår operative chef (COM BFOR), som övas av generalmajor Anders Brännström – till vardags ställföreträdande insatschef i högkvarteret.
Det är både givande och trevligt att få förmånen att öva i CJSE 2012. Stämningen i MCC-staben är på topp och risken att någon i staben blir sjösjuk är minimal och vi räknar därför med att alla ska kunna prestera fullt ut under hela övningen.

Jan Thörnqvist, Erik Andersson & Michael Sjölund
Övad COM MCC, DCOM MCC resp. COS MCC under CJSE 2012

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *