På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bra av AI!

Jimmie Adamsson

AI skrev ett inlägg på Armébloggen som handlade om nationella och internationella insatser och hur de uppmärksammas – eller rättare sagt brister i hur de uppmärksammas.

Jag publicerar min kommentar till AI även här på Marinbloggen:

Bra av AI!

Nationella insatser – vilket är det som delar av Försvarsmakten ägnar sig åt dagligen – måste uppmärksammas på helt annat sätt än vad som skett tidigare. I detta har alla vi som jobbar inom Försvarsmakten ett ansvar, men även de som finns utanför och vet vad som åstadkoms av Försvarsmakten –  dagligen.

För att ge lite ”food for thought” – HMS ORION och hennes besättningar har sedan hon sjösattes i mitten av 80-talet genomfört totalt 11 år nationell insatsverksamhet – bra jobbat av samtliga inblandade!

Medalj för nationella insatser? Ja, enligt mig! Det finns många lämpliga mottagare inom 1.ubåtsflottiljen och andra delar av Försvarsmakten!

Fredrik Norrby
Chef 1.ubåtsflottiljen

Visst är HMS ORION totala tid i nationell insatsverksamhet imponerande!

Fredrik Norrby
Chef 1.ubåtsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

3 kommentarer

 • Charlie 11 april 2012 18:36

  Ärligt talat så börjar det här bli tröttsamt.

  Det verkar finnas ett medaljtrånande nu inom FM som jag tror inte alls uppskattas bland befolkningen. Det finns betydligt fler offentligt anställda som genomför viktiga insatser åt landet utan att gnälla om uppmärksamhet och hopp om medaljer. Motivera gärna varför det skulle vara medaljvärt att åka båt på jobbet.

  Att utföra ett arbete professionellt skall belönas med goda vitsord och välkomnande trappsteg uppåt i karriären.

  • Fredrik Norrby Charlie 12 april 2012 10:05

   Tack för ditt svar. Det är självklart att det görs många viktiga insatser även utanför Försvarsmakten - både inom och utanför den offentliga sektorn. Min poäng är att höja statusen på de viktiga insatser som Försvarsmaktens personal gör, i vårt fall runt Sveriges kust. Under långa perioder borta från sina familjer, under dåligt väder och ibland med en höjd risk gör man ett fantastiskt jobb i det tysta. Ett jobb som jag anser inte får den uppmärksamhet det förtjänar. I det tysta - då min personal inte talar om verksamheten med personer som ej är involverade. Detta är en styrka för systemet - men även en svaghet då det är svårare att erhålla uppskattning, då det inte är känt vad som utförs.

   Medalj är ett gammalt militärt sätt att visa uppskattning och ska bara ses som ett exempel på denna uppskattning. Alla i Försvarsmakten kan inte, och vill inte heller, göra karriär , varför det även utifrån det perspektivet är bra att uppmärksamma individer på andra sätt.

   Vad gäller alla andra runt om i samhället kan jag bara tycka att det behövs fler, inte färre, tecken på uppskattning oavsett om uppskattningen heter
   medalj eller annat.

   Fredrik Norrby
   Chef 1.ubåtsflottiljen

 • Charlie 12 april 2012 15:00

  @Fredrik Norrby 12 april, 2012 kl. 10:05

  Tack för svar själv. Jodå jag har vid åtskilliga tillfällen uppmärksammat folk på insatser som görs här hemma i Sverige eftersom en ganska allmän bild idag är att FM mest bara är ute och krigar åt NATO/FN i operationer folk inte riktigt förstår något om.

  Jag håller med om ett behov av att höja statusen. Lösningen som jag ser det för att stärkas folks förtroende och medvetande är att omrikta marknadsföringen/rekryt till att uppmärksamma närområdesperspektivet och dess insatser.

  Medaljer må vara en sak men det gör inget annat än skänker en extra uppskattning till de som redan vet om vad som genomförts.

  Jag är av den uppfattningen att de anställda mår bäst av att känna ett brett folkligt stöd och insikt om vad som genomförs. Då krävs det som sagt mer fokus på nyttan med närområdesinsatser som kommit i skymundan.

  Ett ämne som antagligen bör riktas till HKV på något sätt...

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *