På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mer än halvvägs i Cold Response

Jimmie Adamsson

Forsvarets mediesenter-Torbjørn Kjosvold 3

Forsvarets mediesenter-Torbjørn Kjosvold 3

En vecka har gått av övningen och fyra dagar återstår. Mycket har naturligtvis kretsat kring den tragiska olyckan med det störtade flygplanet tidigare i veckan. I samband med söndagens minnesceremoni gavs deltagarna i övningen möjlighet till en stunds eftertanke under ett två timmar långt övningsuppehåll.

Som tidigare rapporterats på svenska Försvarsmaktens sida om Cold Response har besättningen på Härnösand genomfört ett brett spektrum av övningar. Såväl luftförsvar, ytstrid som ubåtsjakt har övats med gott resultat. Under den tillämpade delen av övningen har Härnösand varit på fiendesidan och där skapat problem för den multinationella styrkan, som angripits flera gånger.

Särskilt samarbetet med de norska kustkorvetterna av Skjold-klass har varit värdefullt och framgångsrikt. Under lördagen passerade Härnösand latituden N 70 grader och har därmed slagit nordligt rekord (så vitt känt) för svenska ytstridsfartyg.

Nedan bifogas några bilder på HMS Härnösand från övningen. Notera hur bra kamouflaget fungerar även i denna vintermiljö.

Jimmie Adamsson
Informationschef
Tredje sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Per Nordenberg 31 mars 2012 09:24

    "Härnösand tillsammans med en kustkorvett av Skjold-klass."

    Är "kustkorvett" verkligen den officiella beteckningen på dessa fartyg? I min värld så är en korvett ett mindre och allsidigt stridsfartyg som kan bekämpa mål i luften, på ytan och under vattnet. Så vitt jag vet så saknar den norska Skjold-klassen sensorer och vapensystem för ubåtsjakt. Vad är det för fel på "robotbåt" eller "missilbåt"?

    • Jimmie Adamsson Per Nordenberg 31 mars 2012 20:31

      Hej Per, enligt norska försvarsmaktens sida kallas de för "Kystkorvetter" varför frågan bör ställas dit. Enligt våra svenska traditionella normer är jag benägen att hålla med dig, men jag tror inte det finns något fastställt för vad en kustkorvett ska kunna göra. /Jimmie Adamsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *