På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Från helikopterdäck på Roald Amundsen

Jimmie Adamsson

HMS Härnösand passerar i hög fart/Foto: Stefan Järkeborn FM

HMS Härnösand passerar i hög fart/Foto: Stefan Järkeborn FM

Jag fick möjligheten att delta på en så kallad DV-dag (Distinguished Visitors) under övningen Cold Response 12. Vi fick följa övningen först till sjöss ombord på den norska fregatten Roald Amundsen och sedan på Setermoens skjutfält. En mycket bra upplagd övning med många dimensioner på svårigheterna både taktiskt, operativt och klimatmässigt. Bra att våra förband får delta i dessa övningar.

HMS Härnösand och ett kompani ur amfibiebataljonen var plats i övningen. Vi började följa det marina scenariot från helikopterdäck på fregatten Roald Amundsen. Danska och norska fartyg och ubåtar syntes i fjorden mellan fjällen. Nordnorge var sådär lynnigt vädermässigt det kan vara, men DV-dagen var det mycket bra övningsväder. God sikt men dessemellan snöbyar. Under förevisningen kom HMS Härnösand tätt förbi Roald Amundsen i hög fart. En mäktig syn. Då blir man lite extra stolt som svensk. Ett kompani ur amfibiebataljonen ingick i övningen på land inom 191. mekbat. Tyvärr fanns inte de i samma dalgång som jag under besöket, så de får jag åka och träffa hemma på Berga.

Läs mer om Cold Response här.

Anders Silwer
Insatschef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

4 kommentarer

 • Anonymus 15 mars 2012 19:00

  Varför deltar inte Sverige med ubåtar i övningen?

  • marinbloggen Anonymus 15 mars 2012 19:12

   Hej,

   Sverige, i likhet med andra nationer, väljer vilka övningar man ska delta i och med vilka fartyg. Den här gången passade det inte i planeringen att delta med ubåt.

   Mvh Jimmie Adamsson
   Informationchef
   3.sjöstridsflottiljen

 • Perman 16 mars 2012 11:52

  I artikeln "Att dra fördel av naturen" på FM:s hemsida så nämns att korvetten Härnösand avfyrar en torped mot en fientlig fregatt i ett övningsscenario. Är Helsingborg och Härnösand nu certifierade för att använda torped?

  • marinbloggen Perman 16 mars 2012 13:15

   Ja, korvetterna är godkända för torpedskjutning. Vid just detta tillfälle simulerades dock torpedskott, av rent praktiska skäl.

   Mvh Jimmie Adamsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *