Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Nordiskt samarbete i verkligheten

Jimmie Adamsson

Kapten Andreas Jelgard jobbar normalt vid 33.minröjningsdivisionen i Karlskrona. Under 5 månader tjänstgör han som operationsofficer vid 1.mineryddingskvadronens stab inom ramen för NORDEFCO. Det motsvarar i Sverige divisionsadjutant vid någon av minröjningsdivisionerna.

Mina norska kollegor har gett mig ett fantastiskt mottagande, man blir snabbt en i gänget. Efter en veckas segling med Natos stående minröjningsstyrka, SNMCMG1, ombord på KNM Valkyrien har vi ombaserat från Bergen till Tromsö, en resa i ett minst sagt vackert och dramatiskt landskap.

Under ombaseringen har förberedelser och övningar inför Cold Response 2012 genomförts. Även kung Njord gjorde sig påmind för de obefarne som inte passerat polcirkeln. Som befaren sedan min tid på norska minröjningsfartyget KNM Karmöy i maj 2011 intog jag läktarplats den här gången..

På väg mot Tromsö.

På väg mot Tromsö.

SNMCMG1 är i år under norsk ledning. KNM Valkyrien utgör stab och ledningsfartyg, chef för styrkan är kommendörkapten Erik Hansen.
Övriga i styrkan ingående enheter Norska Belgiska, Holländska och Tyska fartyg

I skrivande stund har fartygen förtöjt i Tromsö för Pre Sail Conference och förberedelser inför de två kommande övningsveckorna. Att som svensk stabsofficer jobba i en NATO-stab har inte inneburit några som helst friktioner. Ett förtroende som underlättar jobbet väsentligt. Under CR12 förstärker 1.mineryddningskvadronen upp med undertecknad och min kollega Tomas Sanden. Vi kommer även att ha en langekurselev (mostv den svenska TU kursen) i staben.

Under CR12 kommer jag i 12-timmars pass att sitta som vaktchef på den ena vakten. Min tid här har hitintills var fantastiskt lärorik. Det känns även bra att mina tidigare kunskaper tas till vara på i stabsarbetet.

På gjensyn och med hopp om go stämning.

Kn Andreas Jelgard
Operationsofficer
1.mineryddingskvadronen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *