På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Losskastning mot Cold Response

Jimmie Adamsson


HMS Härnösand kastade loss från Karlskrona Örlogshamn i fredags. Kursen sattes mot Nordnorge och övningen Cold Response.

Hon är nu en bra bit på väg mot övningsområdet och så här långt norrut har inget ytfartyg ur Svenska Marinen varit på väldigt länge. Under nästan tre veckor  kommer hon att samöva med, och mot, fartyg ur flera andra nationer. Dessa större övningar är viktiga ur flera avseenden. De ger oss bland annat möjlighet att öva i större sammansatta förband, något som i stort sett ingen nation kan göra själva längre. Som erfarenheterna visar är det tillsammans med andra vi löser skarpa uppgifter, som exempelvis i Operation Atalanta.

Inom ramen för Cold Response får vi dessutom möjlighet att öva mot kvalificerade målresurser i form av stridsflyg, andra ytfartyg och ubåtar. Jag önskar Jörgen Sjövik med besättning samt den stödjande underhållsenheten lycka till.

Som vanligt kan du följa övningen på Försvarsmaktens webbplats, (här).

Magnus Jönsson
Chef Tredje Sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • Jan Thörnqvist 7 mars 2012 09:30

  Det ska bli mycket intressant att följa er verksamhet utanför Nordnorges kust. Jag ser också fram emot era erfarenheter efter övningen.

  Fair winds and following seas!

  Jan Thörnqvist
  Marintaktisk chef

 • Anonymus 9 mars 2012 23:23

  Ett effektivt sätt att öka i större förband. Nästa år kan ni delta med båda visby korvetterna som har är i version 5 med RBS15. Ni borde även satsa på att ha med stöd funktioner.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *