På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NORDEFCO på 60 meters djup

Jimmie Adamsson

I skrivande stund genomför svenska marinen tillsammans med den danska marinen provdykningar för att utvärdera dyktabeller för trimixdykning.

Vad är då  trimix?

Trimix är en blandning av syrgas, kväve och helium som medger dykningar till mer än 100 meter, men framförallt blir dykaren inte kväveberusad. Med de gaser Försvarsmakten dyker med idag så uppstår berusningseffekter från ca 30 m djup.  Gasen medger också att dykaren kan stanna nere under längre tid.

Har Försvarsmakten något behov av trimix?

Ja, kan vi med bibehållen skärpa på våra dykare utnyttja våra kommande dyksystem på ett effektivare sätt så uppnår vi en mycket högre operativ effekt. Detta i kombination med att dykaren får en mycket bättre arbetsmiljö. En vinna-vinna situation tycker jag.

Är alla problem då lösta i och med att vi kan använda trimix?

Nej, så är det inte riktigt. Ett problem återstår och det är att uppstigningstiderna, det som vi inom dykeriskrået kallar dekompressionstider, blir längre i förhållande till de flesta andra gaser som vi utnyttjar idag. Men det finns lösningar på det också. Genom att på vägen upp till ytan andas ren syrgas så kan dykaren i de flesta fall halvera sin uppstigningstid. Det är en teknik som sedan flera år används av avancerade sportdykare, s.k. tekniska dykare.

Att utvärderingen genomförs tillsammans med danska marinen är ett led i NORDEFCO-samarbetet och att danska marinen, sedan ett par år tillbaka, anskaffat den nya röjdykarapparaten (IS-mix) som svenska marinen kommer att få levererad under hösten 2012.

Utvärderingen och sammanställning från försöken genomförs av forskare från KTH. Med i utvärderingsteamet är även en engelsk specialist som med ultraljud och doppler mäter förekomsten av kvarvarande ”bubblor” i hjärtat efter genomförd dykning.

Om ni är intresserade verksamheten som bedrivs i Danmark så har danska försvaret på sin hemsida ett reportage om utvärderingarna, där finns det även ett videoklipp som kan vara av intresse.

http://forsvaret.dk/FKO

Magnus Claesson
Chef FM Dykeri och Navalmedicinska Centrum

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Jan Thörnqvist 3 mars 2012 18:00

    Det är mycket glädjande att samarbetet på dykeriområdet med den danska marinen inom NORDEFCO har utvecklats och går så bra. Det kommer att gagna bägge länderna både på kort och lång sikt och kan kanske med tiden utvecklas ytterligare. DCSC-apparaten har varit en riktig slitvarg för röjdykarna, men nu är den i behov av "avlösning". Den nya röjdykarapparaten IS-Mix tror jag kommer att bli ett riktigt lyft för marinens dykeri. Trimixdykning kommer också att leda till säkrare och effektivare dykningar. Jag hoppas allt går bra och enligt planen.

    Jan Thörnqvist
    Marininspektör

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *