Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Korea; NNSC observerar skarpskjutning i omstridda vatten

Jimmie Adamsson

Sedan 1953 deltar Sverige i övervakningen av vapenstilleståndsavtalet, Armistice Agreement, mellan Nord- och Sydkorea. Mellan dessa militära makter arbetar idag 5 svenska och 5 schweiziska officerare med huvudsaklig uppgift att vara en neutral och oberoende part mellan nord och syd samt eventuella allierade. I texten nedan beskriver överste Mikael Johnsson det svåra arbetet i ett av världens mest spända områden:

Vapenstilleståndet från 1953 reglerar inte gränserna i havet, vilket har lett till svåra konfrontationer i Västerhavet (Gula havet) fr o m mitten av 1990-talet. 2010 kulminerade det med torpedsänkningen av patrullfartyget Cheonan och raketartilleribeskjutningen av ön YP-do.

I enlighet med vapenstilleståndet tillhör två ögrupper (YP-do och PY-do) i Västerhavet Sydkorea. Öarna ligger mycket nära Nordkoreas södra fastland. Redan 1953 drog United Nations Command (UNC) en linje norr om dessa ö-grupper, Northern Limit Line. Avsikten var ursprungligen att förhindra amerikanska och sydkoreanska fartyg att av misstag komma alltför nära Nordkoreas dåvarande 3 distansminuter territorialvatten. Sydkorea hävdar nu NLL som gräns i havet och behärskar de facto vattenområdet söder därom.

Nordkorea hävdar numera 12 distansminuter territorialvatten generellt och sedan 1999 linjen Maritime Military Demarcation Line (MMDL) som gräns mellan Nord och Syd i Västerhavet.

Sydkoreas 2nd Fleet övervakar havet och försvarar tillsammans med marinkåren på öarna NLL. Det genomförs regelbundet skarpskjutningar och Nordkorea protesterar lika regelbundet mot dessa övningar, vilka av Nordkorea anses vara angrepp mot dess territorialhav. Med oregelbunden intervall förstärks protesterna med vapenmakt.

Konteramiral Grenstad förklarar för fartygschefen vad NNSC gör ombord

Konteramiral Grenstad förklarar för fartygschefen vad NNSC gör ombord

UNC har begärt att NNSC (Neutrala nationernas övervakningskommission i Korea/Neutral Nations Supervisory Commission) observerar de Sydkoreanska skarpskjutningarna i Västerhavet. Under perioden nov 2011 till februari 2012 har därför NNSC genom besök i området skaffat sig en bild av hur övningarna går till och hur 2nd Fleet bedriver sin verksamhet. Under den senaste skarpskjutningen följde NNSC operationsofficerare verksamheten på plats på YP-do och PY-do medan svenske delegationschefen, konteramiral Anders Grenstad, med sin och schweizarnas ställföreträdare, följde verksamheten från ett av de deltagande patrullfartygen. Under övningen genomfördes skarpskjutning med bl a långräckviddigt artilleri, attackhelikoptrar, stridsvagnar och granatkastare.

UNC meddelar KPA (Korean People´s Army) om kommande övning per megafon eftersom KPA inte tar emot meddelandet per telefon

UNC meddelar KPA (Korean People´s Army) om kommande övning per megafon eftersom KPA inte tar emot meddelandet per telefon

NNSC Slutsatser så här långt:

 • Sydkorea har rätt att öva försvar av sina öar
 • UNC orienterar Nordkorea inför övningarna, i syfte att undvika missförstånd
 • Målområdena ligger sydväst och sydost om öarna, vilket bör reducera provokationsvärdet
 • Vid vissa av skjutningarna ligger målområdena bortom 3 distansminuter från ö-grupperna, vilket Nordkorea uppfattar som angrepp på sitt territorialhav.
 • Sydkoreas beredskap att besvara beskjutning från Nordkorea är mycket hög. Artillerilokaliseringsradar Arthur används som sensor i denna uppgift.
 • NNSC uppfattning är att vattnet vare sig är Syd- eller Nordkoreanskt. Vattenområdet är ”omstritt”
 • -NNSC bör fortsättningsvis observera skarpskjutningarna i enlighet med UNC begäran

Överste Mikael Johnsson

Stf delegationschef, NNSC svenska delegation

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

 • Anders Silwer 17 februari 2012 23:11

  Härligt att se Anders Grenstad i full sving i Korea.

  Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *