På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett problem utan lösning?

Jimmie Adamsson

En grupp misstänkta pirater grips någonstans i Indiska oceanen (EUNAVFOR)

De 25 misstänkta pirater som i fredags, den 13 januari, greps av Danska örlogsfartyget Absalon i Adenviken kan tvingas släppas. Detta eftersom ingen stat hittills har sagt sig vara villig att åtala dem.

Frågan om åtal går i första hand till den stat som omhändertar de misstänkta piraterna. Skulle den säga nej går jakten vidare på att hitta en nation som vill åtala. Länder som Kenya och Seychellerna har tidigare tagit ett stort ansvar men kan inte alltid ställa upp. Historiskt har det alltid varit ett stort problem att få stater att ta på sig detta ansvar.

Jag känner väl igen problematiken från min tid som Force Commander under 2010. Det är min fasta övertygelse att det måste till en bred internationell överenskommelse att hjälpas åt att åtala misstänkta pirater.

Skulle ingen nation ta ansvar återstår att släppa piraterna fria på en strand i Somalia efter att man beslagtagit deras utrustning.

Jan Thörnqvist
Marininspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *