Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett problem utan lösning?

Jimmie Adamsson

En grupp misstänkta pirater grips någonstans i Indiska oceanen (EUNAVFOR)

De 25 misstänkta pirater som i fredags, den 13 januari, greps av Danska örlogsfartyget Absalon i Adenviken kan tvingas släppas. Detta eftersom ingen stat hittills har sagt sig vara villig att åtala dem.

Frågan om åtal går i första hand till den stat som omhändertar de misstänkta piraterna. Skulle den säga nej går jakten vidare på att hitta en nation som vill åtala. Länder som Kenya och Seychellerna har tidigare tagit ett stort ansvar men kan inte alltid ställa upp. Historiskt har det alltid varit ett stort problem att få stater att ta på sig detta ansvar.

Jag känner väl igen problematiken från min tid som Force Commander under 2010. Det är min fasta övertygelse att det måste till en bred internationell överenskommelse att hjälpas åt att åtala misstänkta pirater.

Skulle ingen nation ta ansvar återstår att släppa piraterna fria på en strand i Somalia efter att man beslagtagit deras utrustning.

Jan Thörnqvist
Marininspektör

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *