Jag fortsätter att presentera och kommentera valda delar av Mairnens utvecklingsplan och hoppas på att ni läsare tycker till om den och kommenterar. Jag kommer så småningom att komma till lite mer konkreta delar av MUP, efter de inledande blogginläggen om uppdrag och övergripande inriktning för marinen.
Dessförinnan skulle jag vilja passa på att kort kommentera den debatt som förs på bland annat Allan Widmans och Skippers blogg. Mycket kortfattat handlar den om huruvida marinen ”behöver” en internationell insats eller inte. Jag läser med stort intresse och mina kommentarer är följande:
Ja, vi behöver tid och möjlighet att utveckla oss stridstekniskt och taktiskt. Den marina utvecklingen ska gå mot ett sammanhållet och balanserat marint system dimensionerat för att svara mot de krav på operativ förmåga som fastställts för marinen. Marinen ska också anpassa sin utbildnings- och övningsplan för detta – planerna måste hållas uppdaterade och förändras i takt med verkligheten. Inom vissa områden är en återtagning mycket viktig och vägen dit går via träning och kvalificerade övningar, som möter kraven mot en högteknologisk motståndare.
Men för den skull kan, och ska, vi heller inte avstå från att vid behov och beslut använda marinens enheter och förband då och där dessa är användbara, det är därför vi idag har anställda besättningar, stående och beredskapssatta förband. Någon lugn och ro för att göra en sak i taget till 100 % kan marinen inte räkna med. Verkligheten är och kommer att vara ”både och”, inte ”antingen eller”. Vad som händer i vår omvärld, tillgängliga resurser, uppdrag och prioriteringar etc. gör vår vardag mer komplex. Vi måste alltså acceptera att hantera utbildning, träning och övning parallellt med insatsverksamhet, såväl nationellt som multinationellt i och utanför närområdet i enlighet med de krav som Regeringen ställer på Försvarsmakten. Detta kommer självklart att ställa stora krav på, bland annat, personalens kvalitet och flexibilitet samt leda till nödvändiga prioriteringar och anpassningar. Jag tycker emellertid att förutsättningarna avsevärt förbättras i och med övergången till en marin med i huvudsak stående förband där huvuddelen utgörs av anställd personal – vi behöver inte ,och ska därför heller inte på bredden, börja träna och öva från ”ruta noll” varje år.
Nog med kommentarer om ovanstående – jag hoppas jag här gjort min uppfattning tydlig. Nu åter över till Marinens utvecklingsplan och det som där står om personalen:
Marininspektörens övergripande inriktning för de marina stridskrafterna är att:
-personalen är marinens viktigaste resurs.
– ett bra och modernt ledarskap, en sund och gemensam värdegrund, god förbandsanda, god arbetsmiljö och framtidstro är centrala begrepp som ska utgöra grunden för en fungerande och bra personalförsörjning, utbildning, och utveckling av marinens personal.
– kompetensförsörjningen av marinen ska ta sin utgångspunkt i samt präglas av helhetssyn, långsiktighet samt en tydlig inriktning och prioritering.
Min kommentar: Ovanstående är naturligtvis ”fina ord” som alla säkert kan skriva under på, men det gör dem inte mindre sanna och viktiga. Jag vill att vi alla i marinen funderar över, tar åt oss, diskuterar och aktivt bidrar till att tydliggöra innebörden. Det centrala är hur vi i marinen tillsammans ska leva upp till denna skrivning. Chefer och medarbetare på alla nivåer har alla här ett ansvar och en viktig roll. Vi har i dagsläget lätt att rekrytera personal, vilket inte enbart beror på arbetsmarknadssituationen i samhället. Det marina yrket lockar och jag tror att vårt ledarskap, vår värdegrund och den lagkänsla som finns i besättningar och plutoner, tillsammans med en bra, intressant och många gånger utmanande verksamhet med bra materiel är framgångsfaktorer. Men, vi måste också erbjuda mer än så. Kompetensutbildning och yrkesutveckling samt meritvärde är viktiga pusselbitar för dagens unga och där har vi en utmaning.
Mot bakgrund av punkten om kompetensförsörjning beslutade den marina ledningsgruppen med stöd av marinens samtliga HR-chefer i december 2011 att sätta samman en beredningsgrupp för personalförsörjningsärenden i marinen. Gruppen, som har en bred marin representation, kommer att ledas av C PROD MARIN. Den kommer vid behov att bereda vissa för marinen identifierade gemensamma personalförsörjningsfrågor och vid behov ta fram förslag till tydliga inriktningar, prioriteringar och beslut, syftande till ett så bra beslutsunderlag som möjligt. En god och nära samverkan med HKV PERSS och HR-centrum också identifierade framgångsfaktorer i detta avseende.
Jag hoppas och tror att vi tillsammans kan fortsätta att göra marinen till den attraktiva och bra arbetsplats som jag anser att den är. En arbetsplats som vilar på traditioner men som alltid måste följa med tiden och utvecklingen.
Jan Thörnqvist
Marininspektör