På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök på Skoldivisionen, HMS Astrea

Jimmie Adamsson

C PROD  MARIN och DC

C PROD MARIN och DC

Häromdagen hade jag möjlighet att medfölja skolfartyget HMS Astrea (A505) – som jag för övrigt själv döpt – under navigationsövning mellan Skeppsholmen- Berga.

Det känns angeläget att få komma ut i verksamheten och se hur den praktiska utbildningen genomförs och naturligtvis också träffa elever/kadetter och besättning. Dessutom är det intressant att se hur fartygstypen fungerar rent tekniskt och uppför sig under gång.

Skoldivisionen är en viktig resurs när det gäller utvecklingen av praktisk navigationskunskap. Eleverna ombord gjorde sin första praktikperiod om 5 veckor, som följs av ytterligare 2 perioder, sammanlagt blir det 3 x 5 veckor innan de är klara för sina ingångsbefattningar på fartygen. Verksamheten rör inte bara kadetter utan man genomför även vidareutveckling för officerare, detta gör att divisionen har närmare 28 gångveckor per år. Detta är i princip så mycket gångtid det går att få ut med gällande arbetstidsavtal.

Resan var mycket givande, klart soligt väder med frisk bris. Jag fick en genomgång av DC Niklas Wiklund och hade under resans gång möjlighet att genomföra givande samtal med både kadetter och besättning. Jag gläds över den engagerade personalen och den i det närmaste mentorlika utbildningsformen vilken borgar för att våra kadetter är väl förberedda när de anländer till förbanden. Besöket avslutades med en välsmakande lunch och sedan var det dags att återvända till vardagen i högkvarteret.

Jonas Haggren C PROD MARIN

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *