På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Trossö på FOST

jonaswikstrom

Just nu befinner sig HMS Trossö i Devonport i England för att genomföra FOST, Flag Officer Sea Training. FOST kan enkelt uttryckt beskrivas som en avancerad besiktning av fartyg och besättning. De som genomför besiktningen är representanter från Royal Navy där var och en är specialister på sitt område. Fartygets inre och yttre strid hamnar under luppen och synas in i minsta detalj. Med den inre striden menas allt som kan hända ett fartyg i ett stridsmoment med skadade, bränder ombord och vatteninträngning och så vidare. Med den yttre striden menas hur fartyget och personalen agerar när till exempel ett annat fartyg eller stridsflyg anfaller.

I slutet av varje dag så lämnas en bedömning av hur fartyget och besättningen har skött sina uppgifter. Gör man något bra så får man reda på det och gör man något dåligt får man verkligen veta det. Här hymlas det inte. HMS Trossös besättning kommer att bli varse att detta är långt ifrån någon vanlig övning. Man har inte svårt att sova efter en dag på FOST.

I våras genomförde vi FOST i Skottland med två av våra minröjningsfartyg, HMS Koster och HMS Kullen.  Bägge fartygen fick mycket bra betyg. Om två veckor så får vi ett kvitto på hur det har gått denna gång för HMS Trossö och hennes besättning. Lycka till!

 

Jonas Wikström

Chef för 4.sjöstridsflottiljen

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

3 kommentarer

 • Mattias 3 november 2011 21:39

  Det är roligt att ser att HMS Trossö fortfarande är i bruk. Jag har många minnen av just det fartyget under värnplikten 1999. Men då tillhörde den 3:e sjöstridsflottiljen.
  Mvh
  Ex. Signalmannen Petersson

 • Anders Björkman 6 december 2011 20:48

  Hur gick TrossöFOSTen? Har nàgot RN skepp genmgàtt FOST i Sverige?

  • jonaswikstrom Anders Björkman 7 december 2011 21:43

   Det gick bra för HMS Trossö. Efter två intensiva veckor där besättningen testades i alla avseenden kunde fartyget stäva hemåt med godkänt resultat ("Safe" enligt FOST-terminologin). Hon gick därefter in på några veckors varvsvistelse i Karlskrona. I dag kastade HMS Trossö loss för att efter 34 veckors bortavaro förtöja i hemmahamnen Berga igen.

   FOST genomförs normalt vid någon av Royal Navys baser i England eller Skottland, beroende på fartygstyp. Vi har däremot genomfört sjöträning på några av våra fartyg i Sverige med personal från FOST, Det har då kallats för SWOST.

   Jonas Wikström
   Chef 4.sjöstridsflottiljen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *