På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinens verksamhet i Göteborgs skärgård

Jimmie Adamsson

Jag och övriga är nu hemkomna från Göteborg och den undersökning av eventuell främmande undervattensverksamhet vi gjort där fram till i måndags. Den inleddes med en observation från en privatperson i början av veckan. Både personen och det som denne berättade bedömdes som mycket trovärdigt och låg som grund för hela insatsen. 

Endast några timmar efter beslut lämnade jag med flera Karlskrona och åkte mot Göteborg. Jag själv hade blivit utsedd till CTG (Commander Task Group) och beslutade att leda styrkan från ett av fartygen till sjöss. De fartyg som dragits ur annan verksamhet anslöt snabbt till övriga enheter i området. Marintaktisk chef beslöt att under fredagskvällen dra ner på ambitionsnivån, och därmed antalet enheter. Några fartyg stannade kvar över helgen och fortsatte sökandet. Närmast väntar ett omfattande analysarbete vid Marintaktiska staben av all den dokumentation styrkan samlat in vid sidan av en stor mängd observationer från allmänheten.

Många lärdomar har dragits, och kommer att dras, av alla inblandande. Överlag är jag mycket nöjd med den professionalism och den vilja som deltagande enheter och förband uppvisat. De mest glädjande var:

-Det är mycket tillfredsställande att marinens personal under snabba tidsförhållanden kan leverera god effekt på Västkusten, långt från flera av fartygens hemmahamn.

-Det var ett mycket gott samarbete mellan ingående förband. Detta samarbete ska tas tillvara, och utvecklas i framtida insatser och övningar.

-Logistiken sattes på svåra prov, men fungerade väl med hjälp av fartygs- och amfibieförbandens egna resurser, FNSU/Marinbasen och FMLOG.

-Försvarsmedicincentrum och sjöbevakningscentralen i Göteborg gav ett fantastiskt stöd till oss som kom in i området utifrån.

Fartygen är nu tillbaka i ordinarie verksamhet. Nu väntar ett mycket viktigt arbete, nämligen att sammanställa alla erfarenheter som dragits under dessa intensiva dagar. Operationen handlade om just det marinen är till för; att vara omedelbart tillgänglig och användbar för att lösa sjöoperativa uppgifter. Bra jobbat och vi är beredda att segla igen!

Anders Olovsson
Chef Tredje sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *