På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten kritisk till Norrvattens rapport om PFAS

Webbredaktionen

Dricksvattenproducenten Norrvatten publicerade nyligen en rapport om PFAS i vattentäkten Mälaren-Görväln och pekar bland annat ut Uppsala garnisons dagvatten till Fyrisån som en betydande källa till föroreningarna. När Fortifikationsverket och Försvarsmakten granskar uppgifterna i rapporten konstateras att värdena inte stämmer.

Fortifikationsverkets beräkningar är betydligt lägre än det som står i Norrvattnets rapport. Ett konkret exempel är att Fortifikationsverkets beräkningar visat på ett årligt utflöde av PFAS till Fyrisån på mellan 67-97 gram jämfört med de 4 200 gram som står i rapporten. Dagvattnet från garnisonen utgör volymmässigt alltså bara 0,03 procent av det totala flödet i Fyrisån.

Norrvatten har inte varit i kontakt med Fortifikationsverket inför rapporten för att ta del av befintlig mätdata och analyser, vilket hade varit naturligt med tanke på att Fortifikationsverket är fastighetsägare och Försvarsmakten verksamhetsutövare för området som pekas ut som betydande källa till spridning av PFAS. Andra fastighetsägare och verksamhetsutövare har däremot kontaktats.

Korrekta värden är mycket viktigt i en rapport. Den finns kvar under lång tid och kan ligga till grund för andra analyser och rapporter. Det vore därför önskvärt med en dialog med Norrvatten kring rapportens ingångsvärden och en överenskommelse om att rapporten justeras.

Peder Ohlsson
Kommunikationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *