På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Officersprogrammet fortsatt attraktivt för ungdomar

Webbredaktionen

Den 17 oktober rapporterade Sveriges Radio att en kommande studie från Försvarshögskolan visar att andelen unga som kommit in men tackat nej till det treåriga officersprogrammet (OP) har ökat. Vanligen är det cirka 40 procent som tackar nej till sin plats, men i år har ungefär hälften valt att inte påbörja utbildningen. Försvarshögskolan har nu genomfört en undersökning för att ta reda på varför antalet har ökat.

Undersökningen visar att antalet ansökningar till OP i stort sett var lika många som under 2021, men att resultatet följer förväntade prognoser eftersom fler sökande kommer direkt från värnplikten. Många av dem uppger att de vill ha mer erfarenhet innan de påbörjar sin utbildning till officer. Drygt 30 procent av de värnpliktiga väljer istället att stanna kvar i Försvarsmakten som till exempel soldat eller sjöman innan de börjar på officersprogrammet.

Endast ett fåtal anger att Sveriges Nato-ansökan eller kriget i Ukraina har påverkat deras val att tacka nej till kursplats.

Försvarshögskolan avviker inte från normalbilden jämfört med andra högskolor när det gäller sökande som tackar nej till en erbjuden kursplats. OP tillhör dessutom det översta skiktet i Sverige bland högskolor när det gäller att utexaminera studenter med godkänt resultat. Elever som tar ut godkänd examen varje år vid andra högskolor ligger ungefär på 70 procent medan examen från OP ligger på mer än 90 procent.

Antagningsbesked till officersprogrammet ges ut i maj och det kan kännas som att lång tid förflyter fram till kursstart i augusti. Här behöver Försvarsmakten bli bättre på att relationshantera individer som är intresserade av officersprogrammet fram till kursstart.

Under de två senaste åren har Försvarsmakten och Försvarshögskolan tillsammans rekryterat de största kullarna någonsin till OP. Varje år söker cirka 1 000 individer och sett till de senaste sju åren har antalet sökande dubblerats. Inget tyder heller på att intresset avtagit. OP är fortfarande en attraktiv utbildning och Försvarsmaktens personalförsörjningsplan håller.

Kontaktperson är kmd Anna-Karin Broth, stf Försvarsmaktens utbildningschef.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *