Som sektorsmyndighet är det Försvarsmaktens ansvar att bedöma hur samhälls-planeringsåtgärder påverkar riksintressen för hela Totalförsvarets militära del. När det gäller just vindkraft sker detta i samråd inför och vid en ansökan om tillstånd, oftast enligt miljöbalken 6 . och 9.kap.
Försvarsmakten gör en omfattande beredning av hur etableringen skulle påverka verksamhet, anläggningar, system eller andra intressen som är avgörande för att myndigheterna inom totalförsvarets militära del ska kunna genomföra sina uppdrag. Försvarsmaktens bedömning blir sedan ett av många beslutsunderlag för den myndighet som ska fatta beslut i tillståndsärendet.
Utöver att delta i samråd erbjuder Försvarsmakten i mån av tid en service där vi redan inför de formella samråden genomför en beredning och lämnar en preliminär bedömning direkt till sökande bolag. Denna service, med så kallade ”hinderremisser”, är mycket uppskattad av enskilda aktörer och Försvarsmakten strävar efter att erbjuda den när så är möjligt.
Det är dock i statligt samordnade planeringsprocesser som syftar till att hitta lämpliga områden för vindkraft som Försvarsmakten bidrar mest effektivt till utbyggnaden av vindkraft och till energiomställningen i stort. Genom att tillsammans med andra myndigheter, däribland Energimyndigheten som leder samhällets energiomställning, arbeta fram förutsägbara planeringsunderlag bidrar vi långsiktigt till utbyggnaden på ett sätt som kommer till nytta för samtliga aktörer.
För närvarande arbetar Försvarsmakten med flera uppdrag som syftar till att underlätta utbyggnad av vindkraft till havs. Bland annat stödjer Försvarsmakten Energimyndigheten i uppdraget att peka ut nya områden för energiutvinning till havs. Försvarsmaktens beredningskapacitet, såväl teknisk som personell, kommer under en tid framöver att koncentreras till detta och liknande uppdrag.
Det innebär att vi under en period inte tar emot några hinderremisser men vi deltar som alltid i formella samråd inför och vid en ansökan om tillstånd för vindkraft. Prioriteringen att stödja Energimyndighetens uppdrag syftar till att åstadkomma en helhetsöversyn där de områden som ger mest effekt och minst risk för skada på försvarsintressen kan identifieras, något som kommer såväl energiomställningen och vindkraftsbranschen till nytta.
Mikael Christoffersson
Chef för Försvarsmaktens infrastrukturavdelning
Mer information om Försvarsmaktens arbete med samhällsplanering, riksintressen och vindkraft hittar du här