På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten tar säkerheten på allvar

Webbredaktionen

I samband med att Försvarsmakten växer har frågor kring hur myndigheten hanterar sitt säkerhetsarbete ställts.

För att Försvarsmakten ska kunna genomföra verksamhet med låg risk för personalens fysiska och psykiska välbefinnande krävs strukturerad träning och övning i komplicerade funktions- och övningssituationer. I den operativa verksamheten bedriver vi kontinuerligt ett systematiskt säkerhetsarbete. Regelverken är strikt utformade och säkerhetstänkandet väl utvecklat vid förbanden. Säkerhet är också i hög grad något som inpräntas i rekryterna från första dagen de påbörjar sin utbildning. Verksamheten i Försvarsmakten genomförs på ett säkert sätt, och det sker en positivt utveckling när det kommer till säkerhetsmedvetande i organisationen.  Visst finns det utmaningar och områden där vi kan bli bättre, men dessa hanteras.

Trots detta sker tyvärr olyckor, i värsta fall med dödlig utgång. Självklart är varje svår olycka som inträffar under utbildning och övning ett misslyckande för oss. Varje gång någon skadas allvarligt eller dödas vid skarpa insatser är det djupt tragiskt. När något sådant händer berörs inte  bara de närmast sörjande utan all personal i Försvarsmakten. Vi blir alla påtagligt berörda och påminda om den risk ett arbete i Försvarsmakten ytterst innebär för den enskilde.

För att minimera olycksrisken under utbildning och övningar i försvaret krävs att personalen får tillräckligt med övning och träning i olika svårighetsgrader. Detta tillsammans med ett väl utvecklat säkerhetsarbete minskar olycksrisken på ett avgörande sätt. Att öva realistiskt har även över tid visat sig vara framgångsrikt. Det har starkt bidragit till att hålla nere antalet svårt skadade och fallna medarbetare i de internationella insatser Sverige deltagit i på Balkan, i Afghanistan och på olika platser i Afrika.

Vi arbetar ständigt med att utveckla säkerheten för våra anställda inom Försvarsmakten. Att personal skadas och förolyckas är ett kraftigt bakslag för denna grundläggande princip och berör alla som jobbar i försvaret. Därför gör vi allt vi kan för att minimera detta.

Mats Ström
Kommunikationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *