På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Om nationaldagen och symbolernas betydelse

Webbredaktionen

Adenviken 6 juni 2009. HMS Stockholm firade nationaldagen genom att samlas på fördäck och sjunga nationalsången.

Adenviken 6 juni 2009. HMS Stockholm firade nationaldagen genom att samlas på fördäck och sjunga nationalsången. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera

Ett försvar har två uppgifter. Dels som symbol för riket eller nationen, dels genom den våldsmakt det har att utöva mot en angripare. Det förstnämnda har varit i debatten under dagen genom den diskussion som uppstått kring Försvarsmaktens närvaro i Umeå under det gemensamma nationaldagsfirandet.

Som garnisonschefen sagt i intervjuer så för han bäst diskussionen gentemot Umeå kommun genom samtal framöver. Hur det kommer att se ut i Umeå nu och i framtiden är en fråga som kommer att adresseras lokalt. Är fordon ett problem så är fördelen med militär att närvaron går att anpassa. Det går utmärkt med fanvakt och musikkår också om viljan finns. Däremot väcker som sagt ämnet ett antal principiella frågeställningar som väcker känslor tvärs över åsiktsspektrat och såväl Aftonbladets, Dagens Nyheters som Svenska Dagbladets ledarsidor har kommenterat frågan med likalydande uppfattning.

Det finns ingen lag eller skyldighet att en arrangör ska bjuda in Försvarsmakten att delta i olika ceremonier. För nationaldagen ser det olika ut i landet och där det finns garnisonsorter eller hemvärn så är oftast ett militärt förband närvarande med självklarhet. Men det är upp till arrangören. Passar det inte, så passar det inte.

Motiven i Umeå för att Försvarsmakten inte ska vara med är dock enligt min mening inte genomtänkta. De är inte vanliga men heller inte ovanliga och dyker upp ett par gånger per år i anslutning till evenemang, övningar och liknande.

Orsaken skulle vara att nya medborgare kan ha med sig traumatiska erfarenheter och att blotta åsynen av militär skulle vara problematisk. Att exkludera Försvarsmakten från sådana sammanhang med någon slags förment omtanke blir faktiskt mera galet då det skapar känslan och bilden av Försvarsmakten som något farligt, och som medborgarna behöver vara rädda för. Med Sverige som nytt land är det precis motsatsen som är sanningen.

För att förklara detta behöver jag återvända till symbolfrågan som är mycket viktigare än vad vi normalt reflekterar över. Sverige är utan jämförelse ett av världen mest sekulära och progressiva länder. Det visar relevanta internationella jämförelser.1 Det som starkast kommer till uttryck är de värden som Sverige och dess medborgare ger uttryck för som viktiga. Här återfinns hälsa, frihet, ärlighet, familjetrygghet, rättvisa och en värld i fred.2

Det är till denna värdegemenskap som alla nya medborgare söker sig till. Detta då Sverige är ett av världens mest generösa flyktingländer sett till sin storlek som erbjuder människor en fristad utan våld och förtryck.

Det som kritiken mot militär närvaro eller övningar helt missar är att rikets samhällsbärande funktioner har till uppgift att skydda och upprätthålla just denna fristad och att ge alla människor i Sverige en förutsättning för att leva just utefter den värdegemenskap som alla i landet själva önskar. Det gäller försvar, polis och rättsväsende. Svärdet, spöknippen, bilor och vågskål i kombination med tre kronor blir därmed symboler för dessa grundläggande värdens själva existens och inte som något som ska eller kan förknippas med en repressiv stat. Utan försvar, utan polis, utan rättsväsende finns inte förutsättningar för en självständig demokratisk stat med trygghet för alla.

Är det någon gång det är lämpligt att markera just detta och att Sverige har dessa funktioner som garant för självständig nation fri från yttre tryck eller påverkan är det vid ceremoniella tillfällen då värden, solidaritet och ny gemenskap ska högtidlighållas. En paternalistisk syn på att nya medborgare inte kan tänka eller sätta saker i sitt nya sammanhang förminskar dessa som fria individer.

Jag ifrågasätter inte att nya medborgare eller asylsökande kan ha våldsamma erfarenheter från var man kommer. Det ställer stora krav på ansvariga att förklara, berätta och visa att i Sverige så är myndigheter med våldsmonopol inte medborgarnas fiender utan dess försvarare. De får då också en insikt i att just försvar och polis går i bräschen för integrering och att vi välkomnar medarbetare med skilda ursprung och etnicitet som få andra myndigheter. Nationaldagen är dessutom ett tillfälle för alla att möta veteraner som gjort insatser för FN och Sverige i världens konfliktområden till skydd för den enskilde. Att exkludera Försvarsmakten är också att exkludera dessa.

Oaktat hur nationaldagen firas är det ett tillfälle för alla i Försvarsmakten att bära uniform och med fasthet och stolthet möta allmänheten och dess frågor. För oss handlar det inte bara om att i skydd av hemmets trygga hörn säga att yttrandefrihet och människovärde ska försvaras, vi är också beredda att de facto med våra liv göra det.

Jag tjänstgör i Försvarsmakten och jag försvarar dig!

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

1 World Values Survey
SOM institutet – Svenska trender

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

112 kommentarer

 • Hans 10 april 2015 22:37

  Mycket bra skrivet! Håller helt med. Tycker snarare problemet är försvarets osynlighet än synlighet sett mot hur omvärldssituationen utvecklas.

  • Per Johansson Hans 11 april 2015 00:05

   Jag ger dig ett rungande "instämmer" på detta.
   PJ

 • Tomas Hjortenhammar 10 april 2015 22:38

  Bra Erik! Tack!

 • Lennart Fjellman 10 april 2015 22:43

  Detta var bland det bästa jag läst på ett tag. Tack Erik.

 • Karl F. 10 april 2015 22:57

  Må hända att vi svenskar är det mest känsliga folket som finns. Vi oroas av vad andra kan tycka, vad andra kan känna, vad andra kan uppfatta. Vi är så ivriga att inte trampa på några ömma tår att vi väljer att bli syltryggar. Jag, och flera med mig, undrar om det finns något att försvara efter att man räknat upp de mjuka, och eviga värdena, "demokrati" och "allas lika värde"? Finns det ett svenskt folk som behöver försvaras redan idag?

  • Stefan K Karl F. 11 april 2015 08:27

   Håller med. Svenskarna är syltryggar som föraktar sig själva och skäms för sin kultur. Vi har redan lämnat walkover. Meningslöst ha kvar försvaret för vi släpper redan idag in vem som helst.

   • Fredrik B Stefan K 11 april 2015 17:30

    Upphör med denna generalisering, den visar bara på inskrängthet och trångsynthet oavsätt om den riktas mot invandrare eller övriga svenska folket. Vissa rötegg slinker igenom nätet och utnyttjar systemet men långt ifrån alla. Jag är stolt svensk tjänsteman och vägrar bli kallad syltrygg, mina fränder och de jag känner är inga syltryggar. Problemet är mer komplext än så. Jag blir också upprörd när folk inte vågar stå upp i rädsla för att göra sig ovänn med någon men att säga att hela svenska folket är sådana är bara absurdt.

 • ulla-britt maxe 10 april 2015 23:01

  det är en gammal tradition, jag upplevde det redan i min barn och ungdom, parad med fanan och uppklädd i uniform. jag var blåstjärna när jag var ung, vi marcherade genom staden i uniform och musikkåren spelade. mycket högtidlgt, en tradition som ej skall tagas bort

 • Lars Nilson 10 april 2015 23:04

  Bra skrivet
  Vi behöver ett starkt försvar för att skydda vår demokrati och yttrandefrihet som enl vår grundlag gäller alla som vistas här.

 • Carl-Åke Nilsson 10 april 2015 23:04

  jättebra skrivet, som nån sa i en tidigare kommentar så är det väl just det at FM aldrig syns som är problemet. Tanken att våra nyanlända vänner skulle må dåligt av att möta uniformer är oftast dessutom en tanke tänkt utifrån ett, ofta felaktigt, överdrivet empatiskt synfält. Om så ändå vore, är det väl ypperligt att visa sig i ett då fredligt sammanhang som vårt nationaldagsfirande.

 • Bert-Ola 10 april 2015 23:07

  Mycket bra skrivet

 • Anders 10 april 2015 23:19

  Mycket bra skrivet

 • Bernt Olsson 10 april 2015 23:23

  Mycket bra skrivet. ! Som fd anställd i FM delar jag helt och fullt detta inlägg.

 • Per-Olof Wikström 10 april 2015 23:27

  För mig en helt främmande diskussion men jag har ju vandrat in - i och för sig från Norden (Finland) - men för mig är Försvarsmakten en spegling av det demokratiska samhället vi lever i - annars har den eller någon annan myndighet inte något existensberättigande ......

 • hans georg 10 april 2015 23:31

  Väl rutet, Erik!

 • Lharz Ljunggren 10 april 2015 23:33

  Väldigt väl uttryckt!

 • Mikael Engdahl 10 april 2015 23:33

  Mycket bra skrivet. Tycker det är en otroligt viktig del av Försvarsmakten, att kunna visa upp sig i samband med olika sociala event. Att visa en försvarsmakt som värnar om dina mänskliga rättigheter och har som sin främsta uppgift att försvara just den rättigheten känns väldigt bra för mig som civil.

 • Niclas Schöld 10 april 2015 23:35

  Huvudet på spiken, väl formulerat och jag tror också vi ses för lite ute i allmänhetens ögon.

 • InvandrarSvensk 10 april 2015 23:37

  Jag som invandrarsvensk säger så här.

  de som inte tycka om.. de stanna hemma...

 • Kjell 10 april 2015 23:40

  Instämmer till fullo.

 • Emil 10 april 2015 23:46

  Väldigt bra, klok och stark text. Sista stycket är oslagbart.

 • Roland Eriksson 11 april 2015 00:03

  Mycket bra skrivet, my hat is off ;)

 • Stig Olof Nilsson 11 april 2015 00:05

  Bra skrivet med balans, själv kokar jag av ilska över arrangörernas oförstånd.

 • Peter Backlund 11 april 2015 00:11

  Suveränt formulerat! Nu slipper jag ringa 099-510 10 och ifrågasätta dessa
  välmenande men ack så naiva tjänstemän och kvinnor som har lite otur när dom tänker.

 • Dan Lindskoog 11 april 2015 00:17

  Mycke bra skrivet. Man undrar vad vissa politiker har för bakgrund. Självklart att vi ska visa upp oss på nationaldagen. Har själv under många år firat nationaldagen i uniform.

 • Fredrick Berglund 11 april 2015 00:24

  bra

 • Ricky 11 april 2015 00:31

  "Orsaken skulle vara att nya medborgare kan ha med sig traumatiska erfarenheter och att blotta åsynen av militär skulle vara problematisk." Snarare tycker jag att ni borde synas mer och påvisa att ni finns där för att orättvisor ska aldrig ske på "vår" mark, det gäller gul, vit, röd, blå, mörk, å folk ifrån annan galax (inte ironisk på den sista) Vi är en stat med lika rättigheter!!

 • Perman 11 april 2015 00:53

  Mycket bra skrivet! Erik Lagersten för ny ÖB!

 • Ulf Olsson 11 april 2015 00:59

  Mycket bra Erik.

  Uppslutningen och uppskattningen av Försvarsmakten vill jag påstå har MYCKET bred folklig förankring. Se bara på den stora uppslutning som blir vid olika evenemang, exempelvis flygdagar och regementsdagar mm. Antalet besökare är alltid mycket stort och varje tillfälle då allmänheten kan möta Försvarsmakten är bra.
  Bekämpa dessa "dummheter" som nu uppkommit i Umeå, folket är på Er sida.

 • Peter 11 april 2015 01:05

  Otroligt väl uttryckt! Min egen erfarenhet är att de flesta invandrarna från de flesta länder ser väldigt positivt på FM, och endast en extremt liten andel drabbas av något som närmast kan jämföras med PTS, när de ser någon i uniform eller ett militärt fordon. Politikerna borde kanske gå ut och ta reda på fakta innan de tar ogenomtänkta, politiskt korrekta (enligt vänstervärderingar) beslut som de gjort i Umeå? Invandrare fattar mer än politikerna tror!

 • Anders B 11 april 2015 01:15

  Mycket bra skrivet!
  Jag har själv deltagit vid firande av Svenska Flaggans Dag som medlem i en frivillig organisation. Dels i Västerås flera gånger samt ett tillfälle i Stockholm. Detta var för drygt 25 år sedan.
  Nu när vi firar Sveriges Nationaldag ska vi alla fira tillsammans. Sverige har många fina traditioner och de måste vi ha kvar. Och alla ska vara välkomna att fira.

 • Lars-Erik Englund 11 april 2015 05:21

  Kan inte annat göra än hålla med.. Vi ska vara stolt över vårat försvar..mycket bra skrivet

 • Fredrik Lantz 11 april 2015 06:47

  Riktigt bra skrivet..

 • Thomas Magnusson 11 april 2015 07:34

  Trevlig läsning.

  Bra att saken fått uppmärksamhet i vårt samhälle. Dessa ängsliga företrädare för kommun, stat, landsting, skola etc. begår ju gång efter annan en rad misstag i sitt beslutsfattande, av rädsla för något som oftast inte existerar. Jag är personligen övertygad om att denna önskan om FM:s uteslutning från firandet INTE kommer från invandrargrupperna själva. Denna ängslighet lamslår vårt samhälle och tar ifrån oss svenskar vår stolthet över Sverige och de medel vi har för att försvara vår frihet och oberoende.

  Vad blir nästa toppenuppslag från Umeå? Att polisen ej heller ska vara synliga på nationaldagen?

 • Peter G 11 april 2015 08:15

  Fanvakt och musikkår tycker jag passar alldeles utmärkt på ett nationaldagsfirande.
  Stridsfordonsparader och liknande kan man hellre ha på regementets dag eller speciella uppvisningar på stan.
  Jag har själv en gång sett två invandrare kasta sig i skydd under en balkong för två lågflygande plan som deltog i en stridsuppvisning.
  Det är viktigt att informera de nyanlända om försvaret, speciellt om de ska bo i regementsstäder.

  • Roland Peter G 9 maj 2015 11:57

   Vad är det för farligt med det då? Jag reagerar själv starkt på smällar efter mina år i konfliktszoner men inte fan tycker jag att vi ska behöva skämmas för vår militär för det. Fast det är klart, med de politiskt korrekta som tas in idag så får man skämmas lik förb...

 • Magnus 11 april 2015 08:24

  Lysande Erik.

  Tydligt, logiskt, enkelt och elegant retorik - till och med så att en kommunalpolitiker eller byråkrat har chansen att förstå det?

  Det tragiska är emellertid att det behöver sägas överhuvud taget.

  Eller som Harley Davidson uttrycker det i sin reklam; If I have to explain - you will never be able to understans...

  Sluta aldrig kämpa för vår Försvarsmakt, Erik!

 • Daniel Andersson 11 april 2015 08:41

  Inget snack om saken! Självklart måste och skall Försvarsmakten synas!

 • Henrik Wennmark 11 april 2015 09:08

  Jag tycker det är välskrivet. När jag gjorde min värnplikt fick vi innan vi fick kalla oss soldater gå igenom en ceremoni. Som kallades soldaterinran på den tiden så hade Sverige kristendom som stads religion. Vilket innebar att detta gjordes med hedersvakt i kyrkan. Där fick man också svära en ed. Jag kommer inte ihåg exakt hur den löd. Men den gick ut på att man. Inför gud svor trohet mot riksdagen, regeringen, konungen och fosterlandet.
  Jag har ganska starkt för mig att riksdagen stog först. Riksdagen är indirekt svenska folket eftersom vi har representativ demokrati. Jag är inte säker men jag har för mig att vi även uttalat svor att skydda grundlagen. Den som ger mig rätt att tycka i detta forum bland annat. Den som gör att dessa nya medborgare kommer att ha möjlighet att fritt utöva sin religion och fritt kunna uttrycka sin åsikt om regimen i sitt forna hemland. Jag tror att polisen och försvarsmakten ska medverka när man välkomnar nya svenskar. Och förklara att nu är vi era soldater era poliser och att vi som privatpersoner kan hata era åsikter. Men vi är beredda att ytterst dö för er möjlighet att få uttrycka dem. Men den här mesigheten som Umeås politiker uppvisar. Tycker jag att försvarsmakten också uppvisat. Jag kan ta ett exempel DC3:ans besättningen borde ha tilldelats för tappert i strid postumt. Åtminstone de som har återfunnits. Jag vet att de fått försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld. Med de har inte pga lång och trogen tjänst bakom ett skrivbord gjort sig förtjänt av dessa medaljer. Om du som mening soldat i vissa länder tilldelas tapperhetsmedalj. Så kommer generaler och amiral till och med gå upp i enskild ställning för dessa människor. Vad jag har förstått så var nog Alvar Älmberg och de andra på planet väl medvetna om vilka de provocerade och vilken respekt dessa hade för internationell rätt. Ändå kysste de sina fruar Adjö på morgonen och gick till jobbet. Jag tror att när man tar sådana medvetna risker då är man rätt övertygad att det man håller på med är viktigt och rätt. I mina ögon så är dessa män krigshjältar aven om inte sverige formellt befanns i krig. Jag menar att de här männen medvetet riskerade sina livför att skydda våra fri och rättigheter.

 • Oscar 11 april 2015 09:09

  Mycket bra skrivet Erik.
  Stort tack.

 • anononym 11 april 2015 09:10

  "Här återfinns hälsa, frihet, ärlighet, familjetrygghet, rättvisa och en värld i fred."

  Är ettt så falskt uttalande som det möjligen kan bli, finns väldigt få länder idag som kan ens nästan kallas för länder i "fred", för det första så skjuter våra soldater i mellanöstern, det är inte fred. Kan kallas för "krig för fred" men det är precis som att säga "let's fight fire with fire"...
  Så lär er snälla, fred existerar inte så länge man slåss mot krig med krig. Peace out.

  Fyi: Sverige kommer va ett U-land inom 30 år om vi inte styr upp våran ekonomi och arbetslöshet //En realistisk människa som redan gjort sin hemläxa.

  • Maja anononym 13 maj 2015 21:19

   Svenska styrkor utomlands är fredsbevarande, och om du läser på så kan du lära dig att svenska soldater utomlands inte får anfalla, utan bara försvara. Dvs om de blir beskjutna så får de försvara sig. Det är aldrig de svenska styrkorna som skjuter först.
   Läs Krigare, av Johanne Hildebrandt.
   Sedan är det faktiskt så att Sverige är i fred, och FM övar i fredstid. Sverige ligger inte i krig med något annat land.

 • Börje Sandgren 11 april 2015 09:14

  Mycket bra

 • Jan Löfgren 11 april 2015 09:14

  En fråga bara.

  Hur får man stopp på detta elände?

  • Charlie** Jan Löfgren 11 april 2015 13:00

   Tyvärr så går detta elände inte att stoppas. Man kan bara begränsa sjukdomen och förhindra dess spridning genom amputation. Att offra en kroppsdel för att överleva är det enda alternativet. Sverige är redan förlorat och vi måste nu se till att detta inte sprider sig till våra grannländer. Vi låter Sverige gå under och låter det bli en läxa för våra grannländer.

 • anon 11 april 2015 09:16

  Förundras varje gång när folk säger att vi lever i fred när vi trots allt har soldater i mellanöstern som skjuter. Och jag tycker det är fascinerande hur folk anser att lösningen på alla krig i världen är att kriga :o krig föder krig, fred kan man inte skjuta sig till. Dock så är händerna något bundna i afghanistan i och med att sekunden de börjar va lite soldater kvar där så kommer nog ISIS ge igen, både här å där, och mot samltiga som gjort motstånd till deras rörelse. Dock fortfarande, krig är och kommer aldrig vara en lösning på något problem. Det ställer bara till allt och gör de 20 resor värre.

 • Elisabeth 11 april 2015 09:22

  Tycker de nyanlända borde känna en trygghet i att Fm syns utan att det måste avlossas ett enda skott. Jag känner mig då trygg bara av tanken att jag kan sova gott om nätterna för jag vet de finns de som skyddar mig och mitt land om någonting händer. Så borde även de nyanlända tänka.

 • Johan Persson 11 april 2015 09:38

  Väl formulerat Erik. Tack!

 • Daniel Roos 11 april 2015 09:50

  Mycket bra skrivet förutom det påstådda "patriarkala" synen på nya medborgare! Det är säkerligen ingen slump att detta händer i Umeå som är en högborg för FI och andra vänsterorienterade rörelser. Vad var ens syftet med att slinka in detta ord?

  • Robert Daniel Roos 11 april 2015 12:30

   Paternalistisk är inte samma som patriarkal även om orden är lika.

  • Sebastian Daniel Roos 11 april 2015 16:48

   Inte onödigt om det har relevans vilket det har i detta fall. Läs det igen. Det är ett typiskt för politiken till vänster att alltid veta vad som är bäst för andra utan att fråga dem. Man förmiskar människor genom att "leka förälder" och bestämma hur de ska tas om hand för att man tänker lite för mycket, tror att de far illa och sedan ska tycka synd om och hjälpa. Så blir det fel även om man mår bättre själv för man har enligt sina teorier har gjort något gott.
   Klassiskt.
   Samma tankesätt som rev stora delar av Sthlms 1700-tals innerstad till förmån för dagens praktiska betongmecka.

 • Erik 11 april 2015 09:52

  Enig!

 • Claes Elowsson 11 april 2015 10:02

  välformulerat och balanserat. Bra!

 • Lars Wallman 11 april 2015 10:10

  Umeå kommun, tror att nya svenskar med bakgrund från krigszoner kan ta illa upp av att se militärer.
  Observera Umeå kommun TROR, Ponerar , har en magkänsla att ny ankomna kan ta illa upp av att se militärer. Alltså vet de inte att så är fallet.

  Herregud! Man blir matt i sälen. Hur tänker ansvariga i Umeå kommun nu? Ni aktivt motverkar det era egna argument. Hur ska de nyanlända kunna få en positiv bild av försvarsmakten om de inte får träffa representanter därifrån. Detsamma gäller väl polisen också. Synd om de invandrare som trodde de hamnat i ett land där medborgare och militärer glatt kunde fira tillsammans utan risk. Nu lär vi dem istället att militären är något de måste skyddas ifrån. Nog för att många flytt från länder där polis och militär är lika med förtryck, men tänk vilken rejäl och påtaglig integrationsinsats det skulle vara om de på vår nationaldag får lära sig att detta. Att det inte gäller i Sverige. Här i Sverige är de, The Good Guys!, they now stand between you and aggressor.

 • Katarina 11 april 2015 10:10

  Ni har mitt fulla stöd. Björntjänster är ingen betjänt av.

 • Peter Fredén 11 april 2015 10:13

  ! Jag haft förmånen att lyssna till Erik tidigare. Erik har en sällsynt tydlighet och skärpa i såväl analyser som kommentarer. Ge Erik fritt spelrum så kan han på egen hand synliggöra Försvaret i olika media och påverka alla som inte förstår vad vi gör. Vi skall inte be om ursäkt för att vi finns och vad vi gör!!!! Som sagt: - lysande artikel...

 • Kenth Lampa 11 april 2015 10:23

  Försvaret måste tillföras stora resurser. Nationaldagen skall firas på ett värdigt sätt och inte "kidnappas" och hållas för andra syften, än våra traditioner. "Alla länder har en armé, antingen sin egen eller någon annans!"

 • Johan Granlund 11 april 2015 10:24

  Tack Erik.
  När omdömet hos ledningen i Umeå totalhavererat kan man iallafall lita på Försvarsmaktens klarsynthet.

 • Pontus 11 april 2015 10:25

  Bra skrivet, kändes helt världsfrånvänt att försvarsmakten inte ska få vara med.
  Härligt att ni ryter ifrån!

 • Fredrik Thibblin 11 april 2015 11:02

  Mkt kärnfullt och vackert uttryckt. Jag delar vidare :)

 • Peter Fredén 11 april 2015 11:03

  Riktigt bra skrivet ! Erik är den som skall synas och höras i media och debatter. Tydlig, klarsynt och förtroendeingivande!
  Tar bort att flummande och vaga förmuleringar i debatterna. Dessa skadar mer än gör nytta!

 • Adam Jonsson 11 april 2015 11:09

  Förutom att Lagersten tycks blanda ihop patriarkal med paternalism är detta en text jag stödjer till fullo.

  • Erik Lagersten Adam Jonsson 11 april 2015 11:42

   Helt rätt. En tankelapsus under gårdagkvällen. Tack för påpekandet.

 • Stefan Lindberg 11 april 2015 11:24

  Mycket bra. Heders. Vad har vi fått för makthavare i detta arma land ?!?!

 • Patrick Ericzon 11 april 2015 11:55

  Tack Erik!

 • Jonas Printz (Hv) 11 april 2015 12:01

  mkt bra skrivet!
  Jag som Hv soldat får lust att åka till närmsta nationaldagsfirande iförd uniform med min familj

 • Roland Lenngren 11 april 2015 12:13

  Välformulerat som alltid och med värderingar gemene man står bakom, tack.

  /veteran

 • Nils-Erik Palm 11 april 2015 12:55

  Helt klart att försvarsmakten skall synas.Är hemvärnsman sedan 20 år tillbaka och här på orten bruka hemvärnet ställa upp på nationaldagen.Vi skall vara rädd om vårt försvar så det inte urhålkas för mycket.Sverige är värt att försvaras i alla lägen.

 • Sheyda Latifi 11 april 2015 13:17

  Äntligen någon som tänker med både hjärtat OCH hjärnan. Erik du har så himla rätt.

 • Göran Tranåker 11 april 2015 14:39

  Väl skrivet ibland undrar man om det inte är dags för vissa politiker att lämna in avskedsansökan. Demokratin måste försvaras och det försvaret måste få synas ute i våra samhällen.

  Speciellt då säkerheten rubbats runt vårt avlånga land.

 • Sten Helleng 11 april 2015 14:50

  Tack för ett utomordentligt välskrivet och klargörande inlägg!

 • Tommy 11 april 2015 14:57

  Snart får vi ta ner vår svenska flagga och hissa en kombination av irakisk, iransk Rumänsk m.fl. Bara vi håller ut ett tag till så blir det enda raka

  • Roland Tommy 9 maj 2015 12:00

   Eller en svart flagga med krumelurer på.

 • Jan-Erik 11 april 2015 15:30

  Mycket bra skrivit. Inget flum utan tydligt o klart för alla som kan läsa

 • Kaija Lehtomäki 11 april 2015 15:41

  Mycket bra skrivet och suveränt beskrivet,
  ett stort tack för att du fört ned på pränt exakt det jag tänkt.

 • Rikard Johnels 11 april 2015 17:23

  Föredömlig artikel!
  Jag bär stolt min uniform på väg till, under och efter övningar och andra tillfällen.
  Jag möts med vänliga blickar, respekt och även en viss lättnad av de flesta jag möter.
  Att "gömma" och vara skamsen över den personal och de frivilliga som försvarar och skyddar vår demokrati och vårt fria land är en skymf.
  Inte bara mot oss, utan mot Sverige i sig!

  Jag hälsar Sveriges flagga med stolthet och vördnad.
  Det här är VÅRT land!
  Låt oss vara stolta!

 • Lilian Linnér 11 april 2015 18:20

  Bra skrivet! Det är viktigt att vår FÖRSVARSmakt! både får synas och höras i olika sammanhang.

 • Danne Engberg 11 april 2015 18:37

  Klart som 17 våra försvarare ska kunna visa upp sig på VÅR , SVERIGES nationaldag. Tänk vad som skulle hända tex i USA om försvaret inte skulle få deltaga på 4 Juli.... Nu får det bli ett slut på daltandet.

 • Clas Schumacher 11 april 2015 18:56

  Korrekt. Bra. Att tro att människor från andra länder inte vill ha ett försvar eller närvaro av sådant, är nedvärderande för den gruppen. Många kommer tvärtom hit för att känna en säkerhet.
  Till våra folkvalda: gör om, gör rätt!

 • Marcus Jansson 11 april 2015 19:24

  Mycket bra skrivet! Den Försvarsmakt vi har i detta land är ju de facto öppen (det står var och en fritt att söka en tjänst inom Försvarsmakten, givet att personen uppfyller vissa grundläggande kriterier) och demokratisk (lyder enligt grundlagen under den genom fria val framröstade politiska majoriteten). Försvarsmakten är vidare en nyckelkomponent i garanterandet av frihet och säkerhet i en föränderlig och ofta konfliktfylld omvärld.

  Att utesluta Försvarsmakten på grundval av att vissa personer kan känna sig kränkta, kan troligtvis leda till ett sluttande plan mot en situation där militärer inte ens får bära uniform (och helst skall uppehålla sig på behörigt avstånd från all civilisation).

  Livgardet övade för en tid sedan i centrala Stockholm med stridsvagnar och andra fordon, samt fullt synliga vapen, och jag kände personligen en form av trygghet och säkerhet inombords när jag såg de unga män och kvinnor som rörde sig på gatorna. Vi har modiga soldater som ställer upp för att försvara och freda oss, det om något är värt att fira på en nationaldag!

 • Per Sjöswärd 11 april 2015 23:06

  I samband med nedläggningen av I 4 Linköping deltog jag i insamling av namn på protestlistor. En kollega kontaktade en utländsk "patriark" med sin stora familj. Denne kunde ingen svenska, men fick läget förklarat, skrev på listan och fick hela familjen att också skriva på. De var tacksamma över att i deras nya land fanns ett försvar till skydd för deras frihet.

 • Kent Brännmark 11 april 2015 23:29

  Förbannat väl skrivet! Inte bara sensmoralen, utan även ytterst välformulerat!

 • Nisse croona 12 april 2015 01:33

  Mycket bra skrivet!
  Hoppas tjänstemännen i Umeå ändrar sig och inte i fortsättningen har samma otur när de tänker.

 • krassimira gonzalez 12 april 2015 01:48

  Vilken bra argumentation och vad trist att behöva hamna i detta läge. Det värsta med beslutet i Norrland är att den grundas på " magkänsla" enligt vänsterpartisten.
  Många i Sverige missförstår det hela men tacka gud finns fortfarande människor som kan ge svar på tal.

 • Semir Robovic 12 april 2015 03:03

  Det här ämnet påminner mig i stora drag om skolavslutningar i kyrkan där man alltför ofta hört att invandrare skall foga sig efter svensk sed. Då liksom nu är det inte invandrarnas påfund att seden skall utebli. Istället är det politiker eller tjänstemän som har hittat på detta och vi nysvenskar får svarte Petter. Jag hade förstått i fall en statistiskt säkerställd majoritet avsvimmat eller känt olust i samband med en sådan ceremoni med militär närvaro. Istället har man nu, liksom med skolavslutningar i kyrkan, bestämt något hur folk kan uppfatta saker och ting utan att varken undersöka eller ens tillfråga dem.

  Om vi konkret ser på saken, människorna vid ceremonin har bott i Sverige i fem år. Sannolikheten är nog ganska stor att någon av dem har stött på en polis, militär etc.

  Summa summarum: Om man skall fatta beslut i en hel populations namn, kan det vara bra att göra ett stickprov först eller åtminstone tillfråga dem hur de ser på saken.

 • Rolf Olofsson 12 april 2015 06:22

  Tack,stort TACK för ett svar som inger förhoppning. Din retorik är enkel tydlig och klargör problemt. Tänk om övriga samhället hade företrädare som på samma sätt kunde bemöta radikalfeminister när de agerar på andra områden. Det är samma fenomen, feminismens förmenta omtanke om kvinnor och barn som skall skyddas mot alla män, som ett farligt våldsamt och destruktivt kollektiv. Dessa värderingar sprids av radikaliserade genusteoretiker och deras inflytande håller på att köra Sverige i sank.

 • Benny 12 april 2015 08:54

  Läser en del artiklar som följer med som länkar...
  -Jag undrar vad vi håller på med här i Sverige....
  Att inte visa upp vårat försvar. .. för att de så kallade nysvenska inte ska bli kränkta. ..
  Vårat förvar är till för att värna. Och försvara .. inte kränka de nysvenskar . ...

  Jag som svensk börjar känna mig kränkt över att hela tiden anpassa mig till de sk nydvenskar. .. som hela tiden drar allt till sin fördel. Och inte ska behöva anpassa sig

 • Åke Blomqvist 12 april 2015 09:03

  Mycket bra formulerat! Instämmer till 100%.

 • Viktoria 12 april 2015 10:05

  Väldigt bra skrivet! Jag har inte ord för vad jag tycker om Umeå kommun som genom sitt beslut understödjer och främjar främlingsfientlighet och rasism! Jag gillar mångfald och olika, men jag gillar också Sverige, svenskt och svenska traditioner, historia och svenska visor.. Ja allt som är svenskt och jag blir förbannad rent ut sagt att jag inte ska kunna få göra det utan att bli klassad som rasist! Jag är stolt över Sverige, eller iaf det mesta med Sverige och med tanke på hur bantad försvarsmakten blivit under föera år, tycker jag absolut att vi stolt ska visa fram den försvarsmakt vi har kvar som en del av Sverige! Jag hoppas Umeå kommun tar sitt förnuft till fånga.. De gör bort sig själva annars!

 • Anders Bergstrand 12 april 2015 11:46

  Bra skrivet !!

  Jag tycker att personen som vill neka försvaret i Umeå inte riktigt förstår att försvaret är och har alltid varit välkomna i Umeå. När hon säger nej till försvaret kränker hon svenska folket och försvaret. JAG KÄNNER MIG KRÄNKT! personen som arrangerar firandet i Umeå bör avgå omgående. ! Nyanlända känner sig nog snarare trygga att försvaret skyddar dom. TACK FÖR ATT NI FINNS! Mvh kränkt umeå bo.

 • Christer Ejderberg 12 april 2015 12:07

  Tack! Du uttrycker i ditt mycket välbalanserade inlägg det jag och som jag tror, en mycket stor majoritet av vårt folk, känner och tycker. Vad jag anser om de ansvariga i Umeå lämnar jag därhän.

 • Ulf Löwenmo 12 april 2015 13:41

  Tack, att du Erik vågar och står upp för det vi alla tillsammans, verkligen känner för.
  79 kommentarer visar väl att du, ej är ensam.
  Ulf,

 • Job 12 april 2015 14:27

  "polis går i bräschen för integrering" lol

 • Ingvar Heed 12 april 2015 16:31

  Skickade detta mejl tidigare i dag till Umeå Kommun:
  Ämne: Aprilskämt

  Hej!

  Trodde tiden för aprilskämt var över när den 1:e april gick över till den
  2:e april.
  Men så tydligen inte i år för tror det var den 10:e april hörde jag en
  intervju med Lillemor Elfgren i en av radions nyhetssändningar som jag
  direkt förknippade med ett aprilskämt trots att det gått flera dagar sedan
  dagen då enligt tradition aprilskämten flödar i media. Motiveringen till att
  Försvarsmakten inte är välkomna till Nationaldagsfirandet gör att det är i
  särklass alla kategorier och alla år helt oslagbart till att erhålla
  utnämningen "Vinnare aprilskämt alla år alla kategorier"
  Värdiga att ta emot detta pris är de personer i Er förvaltning som jag hört
  eller läst yttrat sig i ärendet nämligen, Lillemor Elfgren, Anna Jirstrand
  Sandlund och Anki Berg.
  Priset kan lämpligen utdelas den 6 juni i år!

  Ingvar Heed

 • Göran Skoglund 12 april 2015 17:18

  Håller med om vartenda ord. Skulle inte Försvarsmakten delta på nationaldagen!?

 • Olle Lundberg 12 april 2015 20:03

  Tack för ett nyanserat och välskrivet inlägg. Du gör tydligt vad många tänker men kanske inte alltid förmår formulera.

 • Johan von Otter 12 april 2015 20:46

  Huvet på spiken Erik! Väl tänkt och skrivet. Likheten är slående med den årliga debatten att förbjuda "Den Blomstertid nu kommer" för att ingen skall påtvingas något religiöst eller gammalsvenskt i skolan. Politikers beröringsångest speglar dock sällan folkets vilja - folk är tack och lov avsevärt mer sansade.

 • Fredsduvan 12 april 2015 20:48

  Krigshetsande nazister!
  Skjutgalningar som ni ska ställas upp mot väggen!

  • Roland Fredsduvan 9 maj 2015 12:04

   Vad anser du om IS och kommunister? Vilka tycker du ska försvara dig om det skulle bli ofred? Vilka ska ställa upp och söka efter försvunna människor? Vilka ska ställa upp vid skogsbränder och naturkatastrofer?

 • Ingvar Heed 12 april 2015 20:56

  Skickade detta tidigare i dag till Umeå Kommun:

  Ämne: Aprilskämt

  Hej!

  Trodde tiden för aprilskämt var över när den 1:e april gick över till den 2:e april.
  Men så tydligen inte i år för tror det var den 10:e april hörde jag en intervju med Lillemor Elfgren i en av radions nyhetssändningar som jag direkt förknippade med ett aprilskämt trots att det gått flera dagar sedan dagen då enligt tradition aprilskämten flödar i media. Motiveringen till att Försvarsmakten inte är välkomna till Nationaldagsfirandet gör att det är i särklass alla kategorier och alla år helt oslagbart till att erhålla utnämningen "Vinnare aprilskämt alla år alla kategorier"
  Värdiga att ta emot detta pris är de personer i Er förvaltning som jag hört eller läst yttrat sig i ärendet nämligen, Lillemor Elfgren, Anna Jirstrand Sandlund och Anki Berg.
  Priset kan lämpligen utdelas den 6 juni i år!

  Ingvar Heed

 • Göran Tranåker 12 april 2015 21:35

  Jaha nu har Umeå backat in i ledet igen...

  Enligt mig är det nog kanske dags för oss här i vårt avlånga att säga ifrån på allvar. Vi behöver försvaret och vi behöver ökade resurser, om nu politikerna inte kan eller vågar se det så bör de byta jobb.

 • Henrik 13 april 2015 04:59

  Det här verkar vara ett forum där alla håller med varandra. Det verkar som få av kommentatorerna har någon större förståelse för oliktänkande (demokrati)

  Jag har viss förståelse att det på vissa platser är ett traditionsenligt inslag (även om jag aldrig i mitt liv förknippat detta firande med stridsvagnar eller liknande).

  Jag är starkt emot att försvaret ska vara med vid ett nationaldagsfirande. Vi ska även avveckla all vår vapenindustri. Våld är ett dåligt verktyg för att skapa långsiktigt hållbar fred. Militär hör inte hemma i vårt land då vi ska fira vår nation. Jag älskar sverige. Och vår demokrati ska försvaras med pennan.

  • Gustaf Henrik 14 april 2015 12:53

   ...och jag kommer, om så behövs även med vapenmakt, försvara din rätt att nyttja pennan!

  • Roland Henrik 9 maj 2015 12:06

   Skicka ner nägra pennor till yazidierna, de kristna och kurderna i Irak och Syrien!

 • Åsa Johansson 13 april 2015 10:26

  Tack för en tydlig och rak skrivning! Allt för ofta uppfattar jag att folk i gemen inte förstår vad FM är till för. Hoppas nu att riktigt många läser din artikel!

 • Erling Glantz 13 april 2015 11:53

  Erik !
  Bra skriven artikel och rakryggad !

 • Dennis Erovic 13 april 2015 13:34

  Väldigt vackert skrivet och jag håller med till fullo.

 • DCOM ASIFU, MINUSMA 14 april 2015 12:48

  Tack!

 • Christer 17 april 2015 09:49

  Utmärkt skrivet.

  Kom att tänka på ett ordspråk.

  Ett land har alltid ett försvarsmakt vare sig medborgarna vill ha det eller inte.
  Sitt eget eller någon annans lands försvarsmakt.

  Jag vill som medborgare ha ett eget och stark försvarsmakt som vi kan vara stolta och ha respekt för, och vidare skall försvarsmakten alltid vara representerad på vår nationaldag.

  Vår primära uppgift är att bevara freden i vår region i Europa, och inte hoppas att andra skall göra det åt oss.

  För var dag ser vi att oroligheterna och konflikterna ökar i världen. Vår planet har blivit för lite för en växande civilisation.

  Snart kommer andra makter göra anspråk på Sveriges tillgångar och förmåner samt vårt geografiska läge i nord Europa.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *