På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En planerad övning

Webbredaktionen

JAS 39 Gripen Foto: Försvarsmakten.

JAS 39 Gripen Foto: Försvarsmakten.

Med anledning av medieuppgifter i Expressen om den övning som planeras under våren tillsammans med Finland och USA så finns det anledning från Försvarsmaktens sida att redovisa hur förberedelserna och bakgrunden ser ut.

Övningen av den här typen är rutin för Försvarsmakten och har genomförts under flera år med olika utformning.

Svenska flygvapnet kommer under flygövningen att utnyttja svenskt, finskt och internationellt luftrum.

Det har under ingen del av planeringen för aktuell övning detta år varit aktuellt att utnyttja estniskt luftrum eller flygbaser. Utformning och genomförande har bestämts för att ge bästa möjliga förutsättningar för den aktuella övningen.

Försvarsmakten har inte erhållit någon styrning vad gäller genomförandet av övningen.

Enligt ett särskilt rambeslut (Fö2013/783/MFI) bemyndigar regeringen Försvarsmakten att själv fatta beslut om deltagande i utbildningar och övningar utomlands givet följande kriterier:

Övningsterritorium ska tillhöra länder som är medlemmar i EU eller Nato, samt Schweiz. Deltagarländerna ska vara medlemmar i EU eller Nato respektive Schweiz.

Om övningen innehåller scenario ska det vara en internationell fredsfrämjande insats. Därtill ska övningen stödja utvecklingen av Försvarsmaktens förmågor.

Vid tveksamhet om villkoren är uppfyllda, eller om övningen är i överensstämmelse med den säkerhetspolitiska linjen, ska myndigheten anmäla övningen till Regeringskansliet för regeringens beslut.

Försvarsmakten äger rätt att själv fatta beslut, enligt regeringsbeslutet, om de i dagsläget planerade övningsmomenten med USA.

Möjligheter till utökat övningssamarbete med USA, till exempel att öva tillsammans i samband med den amerikanska baseringen i Estland, har diskuterats mellan Sverige och USA på politisk och militär nivå sedan våren 2014. Bilaterala aktiviteter mellan svenska flygvapnet och USA planerades initialt för andra halvåret 2014, men aktiviteten ställdes av olika anledningar in. Frågan togs upp på nytt i samtal med EUCOM (Förenta staternas europeiska kommando) och USAFE (Förenta staternas flygvapen i Europa) under december 2014.

Formell inbjudan har inkommit till den svenske flygvapenchefen från chefen för USAFE i januari 2015. Preliminärt är första övningstillfället planerat till mars-april 2015. USAFE kommer att ha Ämari i Estland som sin utgångspunkt. I den pågående planeringsprocessen handlar det om att identifiera möjliga övningsområden i svenskt, finskt eller internationellt luftrum.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

PDF Rambeslut (Regeringsbeslut 3) Internationella 2014 och 2015

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

18 kommentarer

 • Mats Nylander 16 februari 2015 14:28

  Ska jag köpa en motorbåt så att jag snabbt kan lämna Gotland?
  Vad är det som Händer/Pågår.
  Vad har Ryssland för rätt att ställa krav betr. vår militärövning. Gör ett avtal med Nato och
  Hyr ut all militär mark på Gotland till en stor Natobas, bra för Sverige och Gotland
  Med vänlig hälsning,
  Mats

  • George Holmgren Mats Nylander 17 februari 2015 16:12

   BRA! jag tycker som Du. Hyr ut allt ledigt till Nato. Det skulle sitta fint!
   mvh
   geggen

 • Magnus Evertsson 16 februari 2015 21:31

  Genomför övningen som planerat. Undrar ryssen så säg att vi hyrt ut planen och att det inte är några svenskar bakom spakarna. Det är efter den traditionella ryska standarden som de själva kör i Ukraina. Svårare än så kan det inte vara.

 • L_Å 17 februari 2015 05:30

  Nej till Nato för ett alliansfritt Sverige

 • gudrun ljunghill 17 februari 2015 11:20

  Jag beklagar och skäms inför omvärlden över att vår utrikesminister samtalat om våra militära övningar med ryska ambassaden! Det är horribelt och pinsamt! Margot Wallström har missuppfattat sitt uppdrag och bör omedelbart ersättas.

 • Kjell 17 februari 2015 21:51

  "av olika anledningar" är en mycket diplomatisk version av det samtal som diskuteras flitigt i olika media nu. Varför måste Försvarsmakten respektfullt mörka en politikers klavertramp genom överenskommelser med en utländsk makt, som dessutom den aktuelle politikern saknade mandat av sluta avtal med?

 • Jan-Åke Dahlqvist 17 februari 2015 23:07

  Jag är inte så glad över att främmande makts stridsflyg kommer in på svenskt territorium vare sig de kommer från Ryssland eller U.S.A.

  Vad jag förstått kom initiativet till den komamnde övningen från U.S.A. Varför ska de hela tiden öva på svenskt territorium. Det gör mig orolig!

 • Emma 18 februari 2015 12:47

  även jag bor på Gotland och undrar hur orolig man bör vara över allt som händer i världen, speciellt med Ryssland. Vi blir väl som fångar på denna ö om något skulle hända?

 • Kjell Martinsson 23 februari 2015 12:43

  Säg Nej till NATO - bevara alliansfriheten.
  Var inte med på tåget när krisganstiftarna i Pentagon vässar pennorna!
  Minns USA - d v s NATO i praktiken - och dess angrepp på Irak, Jugoslavien, Afghanistan, Irak - igen, Libyen och genom ombud nu i Syrien och nu senast i Irak med troligen 'humanitära' bomber.

  • XB Kjell Martinsson 5 mars 2015 22:52

   vem ska försvar gotland ?

 • Ola Friholt 23 februari 2015 17:36

  Vad är allt detta för barnkammarprat. Rysskräcken borde vara borta för längesedan. Nato står vid ryska gränsen tolv gånger starkare än Ryssland. Undra på att Ryssland försöker visa tänderna. Men varför provocera när man kan samtala? Har Sverige lagt sig framstupa inför USAs våldsideologi? Gandhi sa: Det finns ingen väg till fred. Fred är vägen. Tänk över det!

  • Arne A Ola Friholt 15 mars 2015 15:28

   Eller som Neville Chamberlain sa 1938: "This is peace in our time" efter att man förhandlat bort Tjeckoslovakien till Adolf Hitler... Agerandet i Georgien och Ukraina har många likheter med händelserna i Österrike och Tjeckoslovakien.

 • AH 3 mars 2015 13:48

  Anslut oss snarast till NATO och rusta upp det svenska försvaret (som knappt existerar) så vi inte hamnar i samma situation som Ukraina.
  Alla länder har ju i regel en armé, antingen sin egen eller någon annans!

 • Tommy Unnebäck 9 mars 2015 03:25

  Anser att VI ej behöver tillhöra NATO (onödig utgift)! Se Sverige och Finland som en neutral bufferzon mot Ryssland. PFP viktig övning, senast Nordic Air Meet 2012 vid F21 som värd. " STRÄVAN EFTER TOTAL FRIHET TAR ALDRIG SLUT" hälsar Tommy Unnebäck.

 • Ben Nilsson 9 mars 2015 20:30

  Passar er för att öva med Nato i mitt luftrum, här i Lappland! Ryssland kan gärna få komma och öva men INTE NATO! Nato är inget annat än en stor skurkkartell som bara har ett mål på sin agenda-att provocera fram ett krig med Ryssland.
  Varje utländskt plan, amerikanskt eller tyskt m.fl. betraktas som fiender över luftrummet i Lappland och kommer att bekämpas därefter.

  "Lapplandsbrigaden"

 • Anne Sommerby 15 mars 2015 20:41

  Klart vi ska vara med i Nato, med vårt minimala försvar kommer vi inte långt och vi deltar ju redan i Natos övningar. Vad är problemet?

 • Jan 31 maj 2015 16:27

  Det är tur för oss Norge är med i Nato.

 • Jan 3 juni 2015 02:39

  potest dici iterum:)

  Norge är ju med i Nato. Att gå in i Sverige ger väl i sig då problem, det som är mest strategisk finns i Norge, isfria hamnar, olja mm mm. Kanske då vi inte behöva gå med i Nato. Att öva med dem mm, det är förstås utmärkt, liks att de får provflyga runt. Något fö de gjort nu sedan i vart fall 70-talet, inget nytt alltså. Däremot alltjämt Gotland ett problem. En ganska liten tugga för en stor björn så att säga och det är ju inte solklart Nato riskerar ett ww3 pga det...
  Mao se om det och det redan igår, typ

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *