På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Orimlig jämförelse!

Webbredaktionen

I dagarna har det seglat upp en politisk debatt om att förbjuda svenskar att delta i krig utomlands. Förslagen bygger på att det ska vara olagligt att strida för terrororganisationer, utomlands generellt eller andra varianter. Jag har dock noterat att vissa politiker jämfört sådana förslag med det faktum att Sverige skickat soldater t ex till Afghanistan och att förslagen därmed skulle vara ”krångliga”.

Man kan tycka vad man vill om svenska militära engagemang utomlands. Men för att uttrycka det milt, kopplingen mellan krigs- och terrorförbud för enskilda medborgare och svenska soldater är stötande. Detta besvärar alla som tjänstgör eller har tjänstgjort för Försvarsmakten utomlands efter beslut av Sveriges riksdag. Det går helt enkelt inte att jämföra enskildas initiativ, oavsett om det sker för en ”god sak” eller som brutal terror, med det kollektiva våldsmonopol som Försvarsmakten har.

Tyck vad som om politiska beslut som innebär att Försvarsmakten för nationen Sveriges räkning deltar i militära konflikter eller om en lagstiftning som innebär förbud för enskilda medborgare att kriga i utländska konflikter. Men undvik att blanda in svenska soldater och sjömän i den argumentationen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Roland Strandberg 1 september 2014 13:54

  Svenska regeringen har ju finansierat Islamiska Staten med minst 600 miljoner kronor via Al Nusra och FSA (Free Syrian Army) i förhoppningen att de skulle störta president Assad. Varför är det så tyst om denna hjälp till islamisterna nu?

 • Anonym 10 september 2014 22:35

  Roland, har du några bevis ang. det?

  • Roland Strandberg Anonym 11 september 2014 18:39

   (Aftonbladet) Sveriges ”biståndsengagemang i Syrienkrisen” är stort. Enligt Carl Bildt var det 400 miljoner kronor 2013. I februari 2014 utlovades ytterligare 150 miljoner.
   Det mesta av biståndet har, enligt redovisning från UD, gått till FN-organ som UNICEF och UHRC eller organisationer som Röda korset och Rädda barnen.
   Men hur stor del som når fram och i vilka händer det slutligen hamnar har Sverige inte en aning om. Det skrev förre biståndsministern Gunilla Carlsson på Debatt.svt.se i juni 2013.
   Stöd till rebellområden
   I juni 2013 beslutade regeringen att ge 40 miljoner som människorätts- och demokratistöd till ”de så kallade befriade områdena i framförallt norra Syrien”.
   Pengarna gick till Syrian Recovery Trust Fund som upprättats av gruppen Syriens vänner – bland medlemmarna finns USA, Saudiarabien och Turkiet som direkt eller indirekt stött det väpnade upproret – i samarbete med oppositionella Syriska nationella koalitionen.
   Sverige har också stött oppositionen direkt, som vid Hässelbykonferensen 2012.

   (Proletären) Sveriges ”biståndsengagemang i Syrienkrisen” är stort. Enligt Carl Bildt var det 400 miljoner kronor 2013. I februari 2014 utlovades ytterligare 150 miljoner.

   Jag läste i nåt annat officiellt nyhetsorgan för över ett år sen att siffran var 600 miljoner.
   Pengarna påstås ha gått till FSA, Al Nusra, Röda Korset och UNHCR. Av en frilansjournalist på plats har jag fått reda på att de flesta pengarna först gått till de olika rebell/terroristgrupperna men att ISIL efterhand tog mer och mer. Stora summor har också stulits av f.d. syriska generaler och politiker som gått över till rebellerna och sen dragit med pengarna.

 • Tommy Jönsson 25 september 2014 23:03

  Det besvärande är hur Sveriges fiender ser på "svenskars" engagemang i olika militanta organisationer. Det är ju närmast att betrakta som en krigsförklaring av Sverige att låta svenska medborgare föra krig.
  Att representanter för Svensk regering ger ekonomiskt stöd till krigförande
  "organisationer" är oetiskt, omoraliskt och kränkande för alla skattebetalare.Särskilt med tanke på att Sveriges försvarsförmåga
  saknar resurser.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *