På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Varför är PRIO stängt?

Webbredaktionen

Bloggaren Cornucopia? frågar sig i ett blogginlägg hur det kan ta tre veckor att uppgradera systemet och inte en natt? Rebecca Ingmarsdotter, chef för PRIO vid Högkvarteret svarar här på frågeställningarna.

PRIO är nedstängt under totalt 16 dagar (inklusive 3 helger, dvs 10 arbetsdagar). Inte pga uppgradering utan PRIO kommer under denna period att utvecklas med ny funktionalitet samtidigt som ca 11 000 materielposter från gamla system kommer migreras över.

Nedstängningens längd är bestämd gemensamt med PRIO styrgrupp och är ett beslut för att hantera risker. Avvägningen har varit mellan minimal verksamhetspåverkan och kontrollerad säker migrering. Nedstängningen tar hänsyn till båda dessa faktorer. Verksamheten står dock inte still under denna period. Åtminstone inte på de verksamhetsplatser som jag hittills har besökt under perioden (F21, HKV, HRC).

Detta mycket tack vare att ett stort planeringsarbete har skett innan systemet stängdes ner vilket resulterade i bland annat att resor har beställts, materiel har tagits ut, övningar har planerats och kan genomföras med rätt utrustning, mat är beställd, upphandlingar och inköp gjorda etc etc.

Varför övertid, planeringsunderlag och andra lönepåverkande händelser skall in så tidigt som den 3 oktober är på grund av att det är två veckors arbete för HRC (som annars hade skett kontinuerligt) som nu måste genomföras samtidigt som deras ordinarie arbete skall ske i och med lönekörningen i oktober. Detta är en engångsföreteelse och gäller endast för oktober månad. Arbetet har planerats i detalj, all personal är väl informerad och anledningen är även här att personalen på förbanden och verksamheten skall påverkas minimalt. Tillägg, övertid och andra ersättningar skall inte dröja för den enskilde medarbetaren.

Vi är fullt medvetna om att PRIO har ett svårt och ovant användargränssnitt, vilket är något som Högkvarteret, tillsammans med ett antal förband, arbetar med. En testförsök med mer användarvänligt gränssnitt (SAP Screen personas och Fiori för den insatte) kommer genomföras under senhösten för att se vilken effekt Försvarsmakten kan få ut av dessa nya programvaror.

Den 22 september när PRIO slås på igen för användarna kommer det redan nu vara mer användarvänligt, för både chefer och medarbetare, med flertalet nya digitala formulär vilket gör att betydligt mindre pappersdokument behöver skickas till förbandet HRC. Inrapportering kan istället ske direkt med hjälp av PRIO. Systemet kommer innehålla mer materiel vilket ger logistiken större helhet och i slutändan ökad effektivitet. Försvarsmakten kommer också ha ett nytt lönesystem, SAP LÖN, som är mer framtidssäkrat än det föregående.

LEDS PRIO är alltid nyfikna på personer med rätt kompetens, bra idéer eller som vill vara med och påverka Försvarsmaktens framtida systemstöd och verksamhetsutveckling, hör av er på: prio@mil.se.

Rebecca Ingmarsdotter
Chef för PRIO vid Högkvarteret

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

13 kommentarer

 • Kräver förbättring 14 september 2014 08:37

  Nu hoppas jag verkligen att det blir användarvänligt. Det är konstigt att Försvarsmaktens hemsida är en av Sveriges bästa, nytänkade, enkel och fräsch. Medan Prio systemet och Emilia är åt skogen idag.

  Har jag jobbat 8 timmar en måndag med en lunch ifrån jobbet så ska man bara kunna trycka på den dagen. Skriva i 8 timmar och en lunch. Klart!
  Samma med ÖD osv osv osv.

  Jag har jobbat i vanliga lönesystem och Prio är ett värdelöst lönesystem. Jag hoppas på förbättring.

 • Ulf F 14 september 2014 08:59

  Som en oinvigd så baxnar jag inför denna galenskap. Skärp till er!

 • Stefan 14 september 2014 10:00

  "Inte pga uppgradering utan PRIO kommer under denna period att utvecklas med ny funktionalitet..."

  Ingen som läser innehållet innan det publiceras?

 • Victor 14 september 2014 11:59

  Otroligt förtroendingivande.. "Det är inte en uppgradering utan en uppgradering".

  Hur länge kommer PRIO vara nere nästa gång ni kör en uppgradering (som inte är en uppgradering...) där Fiori och Screen Personas läggs till?

  11'000 materielposter importeras ganska fort i en normal databas. Tog ni upp det för att det skulle låta som en omfattande uppgradering?

  Och avslutningsvis, hur ser upptid vs nedtid ut för PRIO?

 • Lundin 15 september 2014 09:54

  Jag har varit aktiv i IT branschen sedan 15 år tillbaka. Jag har Aldrig varit med om ett företag ellermyndighet som tar ner sitt system under 16 dagar för en uppgradering eller migration, och 11000 materielposter är inte någon direkt jättemängd.
  Hanterar betydligt större system än så med betydligt större geografiska områden, dessutom över flera tidszoner.

  Ger inte dirket förtroende för Försvarsmaktens IT mognad.

 • Kompanichefen 15 september 2014 21:09

  Själv så tycker jag att det är ganska skönt att PRIO är stängt. Helt plötsligt får jag tid att följa upp verksamheten på kompaniet i verkligheten och rent av träffa några soldater ... Fler PRIO-stängningar tack!

 • Mats 19 september 2014 15:53

  Om Rebecca är chef för PRIO vid Högkvarteret, vem är då chef för PRIO i övriga Försvarsmakten?

  Och apropå texten i övrigt: Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, sade redan Esaias Tegnér...

 • Henrik 22 september 2014 13:53

  Det är nog dags att rekrytera personal från någon av våra stora livsmedelsgrossister eller materielleverantörer till byggsektorn.
  Där hanteras stora mängder systemrader, vilka hanterar tillgång, pris och i vissa fall även best föredatum och kampanjer.

  Det känns som att Försvarsmakten är byggd runt systemet och inte systemet runt verksamheten Försvarsmakten, det är märkligt för mig som civilist inom näringssektorn

 • Erik 23 september 2014 15:49

  Vet inte hur det fungerar på andra platser men hemvärnssoldater i Skåne har under denna nedstängning ingen som helst möjlighet att byta persedlar om vi i bytet behöver ändra storlek. Beskedet vi får från förrådspersonalen är att de fått order uppifrån att inte genomföra sådana byten förrän PRIO är igång igen. I min värld är det totalt oacceptabelt agerande av myndigheten att åsidosätta verksamhetsfunktioner bara för att ett digitalt system ligger nere när det har fungerat med pappersregistrering i över 800år hittills. Hur svårt skulle det vara att skicka ut en blankettmall efter hur datan ska läggas in i PRIO så att förrådspersonal kan registrera byten på papper och föra in i systemet i efterhand?

 • Olof 24 september 2014 22:54

  "16 dagar (inklusive 3 helger, dvs 10 arbetsdagar)"

  PINSAMT !

  Dels omfattningen i dagar. En sådan sak skall ta max en helg i anspråk.

  Men att dessutom skriva att 16 dagar = 10 arbetsdagar, då har hon inte ens fattat att Försvarsmakten bedriver verksamhet dygnet om, året om. 16 dagar = 16 arbetsdagar.

  Utgå inte ifrån att hela Försvarsmakten har HKV-arbetstid 09-15 må-fre...

 • Mats 1 oktober 2014 16:44

  Kanske fel plats men eftersom mina synpunkter berör PRIO och vad som hänt efter att systemet åter "fungerar"

  Genomförde under dagen den databaserade utbildningen om hur vi nu skall beställa och administrera korttidslån och min analys är enkel och entydig ... KATASTROF.

  Någon i FM måste ställas till svars och förklara hur det är möjligt att en så otroligt enkel process, som borde kunna göras i 5 enkla steg, måste vara så otroligt omfattande och nästintill omöjlig att genomföra.

  Det är skandal att någon har fattat beslut om att släppa denna funktion lös i systemet.

  Det är hög tid att utkräva ansvar i den mångmiljonär förstörelse som hela PRIO införandet gör av skattepengar.

  Önskar gärna ett förklarande svar från Rebecca Ingemarssotter.

  Med vänliga hälsningar

 • Soldaten 2 oktober 2014 17:42

  Om det nu är så pass super komplicerat att Prio ska läggas ner i hela 16dagar, och man har "Detaljerat" planerat stoppet för att ha det nere så kort tid som möjligt.

  Hur kan det då vara så att man lägger in stoppet i SEPTEMBER? Varför la man inte in stoppet när så många som möjligt är borta, alltså under semstern i början av Juli???

  Nej kanske dags att FM ska rådfråga näringslivet hur de löser liknande uppgifter och börja anställa kompetent IT-folk med lön, som faktiskt kan prestera. Att tänka utanför boxen är inte FM starka sida.

 • Magnus 13 oktober 2014 14:35

  Läser och förskräcks. Inte undra på att folk som jobbar i försvaret klagar över all administration. Det var illa redan innan jag lämnade men att det kunde bli värre vågade jag inte tro.

  Känns som om att det är dags att konkursförklara myndigheten Försvarsmakten och föra över det som fungerar till en ny myndighet: Försvarsmakten 2. Det verkar inte vara mycket som fungerar på ledningssidan så det kan väl stanna i konkursboet. Och dessa människor som inför all denna byråkrati förväntas leda vår väpnade myndighet i krig och kris. Hujedamej.

  Kapa overheadkostnaderna. Och gör det fort.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *