På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Replik till SvD om ”nattväktarstaten”

Webbredaktionen

Svenska Dagbladets ledarblogg skriver den 11 augusti om nattväktarstaten. Jag är oklar om Per Gudmundson målar en befarad utopi eller försöker beskriva en verklighet. Om det senare är syftet så saknas det en koppling till densamma: ”Under branden i Västmanland kunde försvarsmakten inte bistå med hjälp, vare sig med personal eller helikoptrar.” Påståendet saknar helt enkelt grund och besvärar ett i övrigt värdefullt resonemang.

Hemvärnets ledningsplats.

Hemvärnets ledningsplats

Mediarapporteringen från brandområdet har varit omfattande och det kan inte ha undgått någon att en stor del av insatsen har bestått av resurser från Försvarsmakten. Räddningsledaren konstaterar att det som Försvarsmakten bidragit med helt enkelt varit avgörande såväl vad avser det personella stödet som det materiella.

 • Helikoptrar avsedda för vattenbombning samt materiel- och persontransporter. Till detta kommer personal samt logistik (driftstöd) för drift av helikoptrarna. Med start 31 juli har mellan fyra och tio helikoptrar verkat i insatsområdet alternativt stått i förhöjd beredskap.
 • För att förstå storheterna så släppte Försvarsmaktens helikoptrar drygt 8 miljoner liter vatten i området och de omtalade utländska brandplanen drygt 9 miljoner liter.
 • Över tiden har cirka 120 hemvärnsmän och kvinnor samt mer än 150 fast anställda personal bistått räddningstjänsten med kompetenser som handräckningstjänst, logistik samt inom sambands- och ledningsfunktionen inklusive fungerat som stabschef åt räddningsledaren. Huvuddelen av den anställda personalen avbröt sin ledighet och deras semester återkallades.
 • Ett stort antal fordon såsom lastbilar, bandvagnar, grävmaskiner, hjullastare, fyrhjulingar och motorcyklar har avdelats för transporter i samt till och från brandområdet. Av särskild vikt uppfattas Försvarsmaktens rörliga tankresurser som ställts till räddningsledarens förfogande. Vidare har Försvarsmakten avdelat båtar för övervakning av vattenområde i samband med tankning av flygplan avsedda för vattenbombning.

Med dystopiska glasögon blir allt för lite men osaklighet underlättar inte argumentationen. Till exempel om frivilliga utöver statens resurser är ett tecken på en nations styrka eller svaghet. Jag föredrar att betona det första.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Läs mer:
http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/08/den-storsta-skogsbranden-i-modern-tid/

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/08/hemvarnssoldater-i-brandens-frontlinje/

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/08/frivilliga-i-stor-stodinsats/

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/08/militara-slackningsarbetet-samordnas-pa-livgardet/

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Aktieingenjören 12 augusti 2014 13:25

  Först av allt tack för en bra förklaring och bra att du visar vad som gjorts.

  Däremot är jag som nybliven föredetta hemvärnsman nyfiken på hur det gick för länsstyrelsen och de berömda tubsockorna. Har även den delen av problematiken nu lösts?

  Kan även tillägga att mitt flöde på Facebook svämmat över med många bra bilder från våra Hemvärnsmäns insatser i Västmanland. Kul att se!

 • Jan Abrahamsson 12 augusti 2014 15:27

  Jag tycker alla från Försvarsmakten som varit insatta i området, såväl frivilliga som anställda, har gjort ett fantastiskt arbete utifrån de förutsättningar som fanns. Jag är också övertygad om att Försvarsmakten har spelat en helt avgörande roll i utvecklingsförloppet. Dock tycker jag det finns starka skäl för både Försvarsmakten och berörda politiker att rannsaka sig själva och fundera över om man kunnat gjort mer och tidigare, samt om det kan finnas resurssituationer och ledningsförhållanden som bör ses över.

 • mattias 13 augusti 2014 21:18

  Var det verkligen bara 120 hemvärnsmän det skulle betyda att det var 60 personer per 12 h skift. De siffror jag har hört är närmare 200 personer.

 • Johan 14 augusti 2014 11:00

  Att faktagranskning kan bli lidande hos en skribent som uttrycker frågan som:

  http://gudmundson.blogspot.se/2008/03/om-islamofobi.html

  "Om jag skriver en kommentar hos någon blogg sent på kvällen efter ett par bira kan det behandlas som en statsangelägenhet. Det är roligare att mucka gräl med mig nu, helt enkelt, och jag, som ju är svag för slängiga formuleringar och löst tyckande (och öl), får passa mig för att skriva plumpheter"

  kanske man inte ska förvånas över.

 • Mikael 14 augusti 2014 14:52

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/08/13/orattvist-om-forsvarsmakten/
  Med dagens mått ska Gudmundsson ha en eloge för denna pudel. Beröm till försvarsmakten också, som gör det rätta trots att journalister inte vill skriva om det.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *