På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Varför är inte ni på Pride?

Webbredaktionen

Varför Försvarsmakten är med på Pride är en fråga som inte borde behöva besvaras år 2014. Att behöva argumentera för alla människors lika värde och att utan hot, repressalier eller förnedring få vara den individen själv önskar är inte något som någon, inom eller utanför Försvarsmaktens, ska behöva bemöta eller försvara.

ÖB i Pride-paraden 2013.

ÖB i Pride-paraden 2013.

Det är därför inte Försvarsmakten eller de som deltar som ska behöva svara på frågor utan det är de som riktar kritiken som istället ska behöva vara svarande:

Varför står ni inte upp för alla människors lika värde?

Varför vågar ni inte ta strid för de som är utsatta i samhället?

Vilka grundläggande lagar, värderingar eller diskrimineringsgrunder tycker ni inte att Sveriges största myndigheter ska manifestera eller slå vakt om?

Varför är ni inte med på Pride?

För oss är det självklart att en sjöman eller soldat i Försvarsmakten, utan att darra och med självklarhet, ska kunna förklara att det militära uppdraget innebär att slå vakt om människans grundläggande värderingar. Vi gör det om det behövs med vapen i hand och är beredda att värna den demokrati som står just för dessa värderingar. Det handlar inte om sexualitet, det handlar om att våga vara människa och manifestera det när så är möjligt.

Företrädare för vissa politiska partier riktar kritik mot Försvarsmaktens deltagande i Pride Stockholm. Livgardet har förtjänstfullt svarat på de ställda frågorna på regementets Facebook-sida. En av de frågor som upprepats, med viss frenesi är ”Vem på Livgardet har beslutat om deltagande?”.

Med tanke på det föregivna militära intresset hos de som frågar, och jag antar med någon slags baktanke om att få ställa någon till svars, så vittnar frågan om en okunskap om hur Försvarsmakten styrs. Försvarsmakten är en enrådighetsmyndighet och det är ÖB som leder och ansvarar för denna myndighet. Pride är en försvarsmaktsgemensam aktivitet och det är Högkvarteret som beslutar om vilka förband som ska delta.

Förra året gick ÖB i Pride-paraden och året dessförinnan hade jag möjligheten. Den glädje och uppskattning av Försvarsmakten som så många längs paradstråket och Stockholms gator gav uttryck för, borde fler inom myndigheten få uppleva.

Kritik mot Försvarsmakten och vårt deltagande kommer från såväl höger- som vänsterkant och genom åren har Försvarsmaktens representanter utsatts för kränkningar av aktivister. Det jag skrev 2012 om detta och om Försvarsmaktens deltagande äger fortfarande sin giltighet:

Att våga vara utan att förföljas

På lördag parad

Andra kommentarer jag vill lyfta är Cynismer med sin självklara slutpoäng och Mikael Wallentin Åström inlägg på föreningen HOF hemsida.

(UPPDATERAT 31 juli) Svenska Dagbladet – ”SDU-topp: ”Under all värdighet””

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

66 kommentarer

 • Soldaten 28 juli 2014 23:35

  Jag ska överväga min ståndpunkt om Pride men det är inte så enkelt som du får det att låta som. Pride används för att propagera "ökad mångfald" som i sin tur leder till tex ökad invandring. För hur går det att ha mångfald om samhället till 90% består av vita svenskar? Nej det går inte. Mångfald kräver ungefär lika av allt (kön, hudfärg, sexuell läggning mm).

  Bara för att man inte gillar Pride så är man inte emot "allas lika värde" vilket i sig är lite märklig mening. Människor har olika värde. Tex så anser nog dom flesta föräldrar att deras barn är mer värt än andras. Nu tänker säkert många att det inte handlar om det men jo, det gör det också. "Allas lika värde" betyder ju att man värderar alla lika vilket då inte jag kommer göra. Tex tycker jag inte Hitler var så mycket värd. Men självklart så ska man inte värdera folk sämre på grund av hudfärg mm. Men jag kommer alltid värdera min familj högre än din.

  • Thomas Soldaten 29 juli 2014 12:26

   Kan du förklara sambandet "ökad mångfald leder till ökad invandring"?
   För mig är det viktigt med mångfald och denna mångfalden berikar samhället och dess strukturer!

  • Fredrik Soldaten 29 juli 2014 23:32

   Sluta med att sätta etiketter på andra människor. En människa är en individ oavsett hur han/hon ser ut eller beter sig. Det är när etiketten kommer fram som individen förändras till något annat och slutar att vara en människa.

   Det finns ingen mångfald, vi är alla människor och var och en unika individer.

 • Fd kanin 29 juli 2014 01:01

  Så nu när alla är lika värda så kommer alla att bli meniga då?

  Eller vad menar ni?

 • Nils 29 juli 2014 01:09

  Hur jävla svårt är det att läsa innantill?....
  det står inte allas lika värde i FN deklarationen.
  Det står Dignity.....nån som vet vad Dignity betyder på svenska?
  Jag vet....och inte fan betyder det värde.

  • tobias Nils 31 juli 2014 13:37

   Citat "Whereas recognition of the inherent dignity and of the equal and inalienable rights of all members of the human family is the foundation of freedom, justice and peace in the world,"

   Så svaret är väl att det är svårt att läsa innantill

 • Roger Klang 29 juli 2014 02:31

  Pride är politik!!!! Ni är alltid så noga annars med att hålla er undan politiken.

  Roger Klang

  • Helena Roger Klang 29 juli 2014 22:26

   När blev mänskliga rättigheter politik? I våra demokratiska principer och i den värdegrund som statliga myndigheter (även FM) omfattas av står bland annat -

   "Respekt för lika värde, frihet och värdighet. Den offentliga makten ska utövas med respekt för allas lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet."

   Att delta i Pride är ett sätt att markera vikten av detta!

   • Adam Helena 31 juli 2014 23:16

    Som nils och tobias nämnde så är "värde" en avsiktlig felöversättning. Det korrekta ordet är "värdighet", även om det också är idiotiskt i sammanhanget. Hur mycket är värdighet "värt" om det inte kommer inifrån utan måste garanteras av en myndighet som inte ens har några praktiska möjligheter att göra detta?

 • Fosterlandsvän 29 juli 2014 08:28

  Känns som att försvarsmakten borde ha högre prioriteringar än att springa runt och larva sig i en gay-parad. Ser överhuvudtaget inte hur detta ingår i era uppgifter.

  Vad är tanken? Att när ni inte längre kan försvara våra gränser, så kan ni åtmimstone plocka lite pk-poäng för att berättiga er existens?

  • Benjamin Fosterlandsvän 30 juli 2014 14:02

   Vilken tur att Sverige har individer som dig att ta hand om, försvara och hålla säker...

   Om du inte visste, så är Sverige, om inte det mest jämställda landet i världen, så säkert top 3.
   Med det i åtanke gör Försvarsmakten och alla andra myndigheter sitt jobb genom att stötta sin befolkning, HELA SIN BEFOLKNING, det har inte med PK att göra, utan det är mycket enklare än så...
   Folket ger Försvarsmakten i uppdrag att skydda folket, och Försvarsmakten gör det på fler sätt än att sitta i skyttevärn och panga på fiktiva fiender, de skyddar folket genom att visa att vi stödjer folket, att säga att det är ok, att alla är människor trots allt!

   Men skulle du känna dig kränkt över att Försvaret gör sitt jobb, för all del, bli politiker, och ändra Försvarsmaktens jobb om du kan lyckas att ändra åsikt hos flera miljoner människor.

   Ha en fortsatt trevlig dag,
   Benjamin.

 • Anders 29 juli 2014 09:04

  Mycket bra skrivet - och ett fantastiskt bra beslut av Försvarsmakten att deltaga i Pride. Kommentarerna här osar av föråldrat tänkande, som ett modernt samhälle borde lämnat bakom sig för länge sedan - skrivna av människor som jag anser inte har rätt till det skydd som Försvarsmakten med flera myndigheter förser dem med.

  • Mats Anders 29 juli 2014 10:46

   Därmed anser du inte att alla människor har lika värde!
   Själv kan jag tycka att man inte måste vara med på Prideparaden för att vara för allas lika värde. Pride har ofta varit mycket politiskt och kräver allas välsignelse av en extrem sexualliberal hållning oavsett om det handlar om hetero- eller homosexualitet, annars hånas man och görs till allmänt åtlöje. Tror att det vore bra om statliga institutioner och även SvK höll sig borta från Prideparaden. Ingen tvivlar på deras demokratiska syn ändå.

   • Mikael Bergström Mats 31 juli 2014 11:12

    Det du kallar "extrem sexualliberal hållning" kallar vi andra "en självklarhet i ett modernt samhälle". Det är lite som att påstå att en organisation som tycker att kvinnor ska få rösta är "väldigt politisk".

  • Soldaten Anders 29 juli 2014 12:09

   Så du anser inte att alla är lika mycket värda?

  • Adam Anders 31 juli 2014 23:09

   Så alla människor är inte "lika värda" trots allt. Men det är ju inget nytt. Själva poängen med det "lika värdet" (till skillnad från det omätbara, gradvisa värdet som människor faktiskt tillskriver andra) är att skapa en magnitudskillnad mellan de som har ett värde ("människor") och de som inte har det ("svin"). Vem bedömer vem som är ett svin? Idag "alla människors lika värde", i morgon gulagarkipelagen.

   Förresten, vad är ett "modernt" samhälle? Är något mer korrekt för att det är "modernt"? Har inte alla samhällen varit "moderna" och övertygade om att den rådande moralen är den enda rätta? Ta dig i akt, det "moderna" samhället kanske blir omodernt en vacker dag...

 • Kalle 29 juli 2014 09:19

  Försvarsmakten behöver varken anledning eller ursäkta sig för att gå i pride festivalen punkt.

  Jag är stolt över att våran försvarsmakt står för allas lika värde. (På riktigt!)

 • Wilbur 29 juli 2014 09:58

  Idiotiskt att delta i politiska evenemang. Om ni nu är för "allas lika värde", borde ni då inte gå med i var och varannan antirasistisk demonstration också? Och om ni gör det, borde ni då inte delta i ytterligare evenemang som propagerar för "allas lika värde". Det är ett sluttande plan. Försvarsmakten ägnar sig snart åt allt utom sin huvuduppgift.

  • Peter Wilbur 29 juli 2014 22:20

   Ska verkligen svenska soldater i uniform delta i gruppintressens manifestationer? Om några år kommer vi att hånskratta åt detta.

  • Benjamin Wilbur 30 juli 2014 14:07

   Wilbur, du får mer än gärna avsätta en större del av din lön till Försvarsmakten och gärna övertyga dina lokala politiker, som kan övertyga sina partikamrater högre upp i kedjan att öka försvars anslagen, så att Försvarsmakten kan ägna sig åt sin huvuduppgift, men att glöm inte att försvarsmakten jobbar för folket, det som är i folkets intresse är försvarsmaktens, så länge som det går går hand i hand med Värdegrunden.

 • Ännu ett larvigt pseudomilitärt alias 29 juli 2014 12:19

  Soldaten: det krävs inte många års utbildning i svenska språket eller matematik för att inse att du tagit din uppfattning om innebörden i ordet "mångfald" från rasistpartiernas hatpropaganda. Hata gärna de som är annorlunda, men lämna svenska språket i fred är du vänlig.
  Mångfald kräver inte på något sätt en statistisk normalfördelning. Varesig etymologiskt eller i den tolkning som Försvarsmakten förespråkar.
  Själva mångfaldsidén handlar om att tillåta små och avvikande grupperingar (som till exempel bigott inskränkta kommentarsfältssoldater) att existera utan att kräva assimilering i den större homogena massan.

  • Soldaten Ännu ett larvigt pseudomilitärt alias 29 juli 2014 13:50

   Var i mina kommentarer fann du hatet? Vad är larvigt med mitt alias ifall jag utgår från att jag vill vara anonym? Då var det här det första som jag kom att tänka på.

   Ja, bara för att jag kommenterar här på bloggen så är jag en internetkrigare. Jag har absolut inget att göra med Försvarsmakten i verkligheten...

   Ursäkta mig för att jag är urkass på svenska som inte vet vad den "rätta" definitionen av mångfald är. Det får jag nog skylla på svenska skolan som aldrig tog upp ämnet och förklarade vad det egentligen innebär. Jag kan bara konstatera att din förklaring av mångfald inte stämmer överens med den högljuddaste gruppen (extremvänsterns) definition.

   Jag hoppas du har rätt för att jag har då aldrig varit emot att inte tillåta existensen av minoriteter och i så fall gillar jag ju också mångfald.

   • Soldaten Soldaten 29 juli 2014 15:09

    Blev fel. Ska såklart stå att jag aldrig varit emot existensen av minoriteter.

   • Christopher Soldaten 2 augusti 2014 21:01

    Mångfald betyder ju inte att det ska vara exakt lika många av allt utan att det finns plats för olikheter.
    Jag blir lite nyfiken på vilken definition från extremvänstern du hänvisar till, gärna med någon typ av källa.
    Jag är själv tämligen säker på att personerna som deltar i PRIDE inte bara är vänsterfolk utan ganska så blandat, men som dagt är det vad jag tror eftersom jag och kanske ingen vet...

 • Lars m.fl. 29 juli 2014 14:57

  Tack för hjälpen att bestämma oss.

  Vi trodde vi var anställda för att värna den Svenska demokratin. När inte ens folkvalda riksdagspartier får deltaga i festivalen är måttet rågat.
  Jämställdhet, mångfald, demokrati och lika värde hyllas här av försvarsmakten, dock endast så länge partierna eller organisationerna är godkända av festivalledningen.

  Vi trodde vi skulle att ytterst vara beredda att dö för allas rätt att framföra sina åsikter i en demokrati där ingen bestämde vilka åsikter som var rätt och fel.
  Vi inser nu att vår försvarsmakt inte delar vår tro.

  Vi lägger inga som helst värderingar i de olika åsikterna bara det faktum att vissa nekas att framföra sina. Detta ställer försvarsmakten upp bakom.

  Nu slutar vi!

  Soldaterna Lars, Elin, Tobbe, Andreas och Tova.

  • Erik Lagersten Lars m.fl. 29 juli 2014 18:01

   Lars, Elin, Tobbe, Andreas och Tova,

   det framgår inte vilket förband ni tillhör, men utan att veta det är jag ganska säker på att för inte så många år sedan, var kränkande tillmälen eller sådan behandling en del av vardagen. Det kunde rikta sig mot sexuell läggning, kön eller etnicitet. Idag är det mycket bättre men det går fortfarande att göra mer.

   Denna positiva förändring har inte kommit till oss av någon högre makt utan bygger på ett systematiskt och medvetet arbete av era kollegor inklusive ett mångårigt deltagande på Pride. När jag ser kommentarer på nätet som ”man inte vill bidra till normalisering av perverst beteende, eller stödja den vidriga HBTQ rörelsen” är det era kollegor som behöver ert stöd.

   Ni förväxlar demokratins möjligheter med de skyldigheter ni har som anställda i Försvarsmakten - vi ska aktivt ta avstånd från diskriminering i alla former. Myndigheten har valt att manifestera sitt engagemang genom ett deltagande på Pride. Det behöver den enskilde inte göra men den personliga, moraliska och etiska kompassen måste peka rätt.

   Hur sedan politiska partier väljer att bedriva sin opinionsbildning är upp till dem, vi försvarar deras och medborgarnas rätt att fritt bilda åsikter men vi gör det utifrån vår värdegrund och vår uppfattning om vårt uppdrag.

   Om Försvarsmaktens deltagande i Pride utifrån dessa förutsättningar gör att ni inte längre kan vara anställda i Försvarsmakten är det ert fria val. Är ni intresserad av en diskussion om vad det innebär att vara anställd i Försvarsmakten så är jag eller annan chef i Försvarsmakten beredda när som helst ta ett sådant samtal.

   Jag rekommenderar också att läsa Mikael Wallentin Åströms inlägg ovan. Ibland är det bra att utgå från andra människors erfarenheter innan ett personligt ställningstagande görs.

   Erik Lagersten / INFODIR

  • Adam Lars m.fl. 31 juli 2014 23:27

   Värna demokratin? Jag trodde försvaret var till för att värna det svenska folket? Men demokratin är ju den religion i vars namn svenskarna ska bytas ut, så vad vet jag...

  • Per-Åke Ericsson Lars m.fl. 3 augusti 2014 22:52

   Äntligen några som fattat "poängen" och självständigt tänker, samt rakryggat står för sina åsikter och principer.
   Ni visar även stor handlingskraft genom ert beslut, och det är RESPEKT i min bok !!

   F.d mc-ordonanns, på den tiden hotet kom från öst och polska långtradare var en säkerhetsrisk för riket.

 • Lars m.fl. 29 juli 2014 19:25

  Det enkla svaret på din rubrik är ju att vissa inte får vara med!

  Någon annan har bestämt vilka ordet "alla" skall innefatta.

  Vem tycker du skall bestämma vilka "alla" är som vi skall försvara?

  Vilka är de i "allas rätt" och vem bestämmer detta?
  Festivalen är inte öppen för alla och därmed givetvis inte jämlik på något vis.
  Någon anser att jämlikhet bara omfattar vissa och detta ställer ni upp på?

  "Hur sedan politiska partier väljer att bedriva sin opinionsbildning är upp till dem,".
  De väljer ju inte om de inte får delta!

  Du får inte glömma att detta är en politisk manifestering och genom att deltaga gör försvarsmakten ett politiskt ställningstagande.

  Festivalledningen har med olika uttalande och med valet av inbjudna talare/debattörer tydligt markerat festivalens syfte och ide.

  När någon annan väljer ut vilka som har rätt åsikter för att få delta i det politiska samspelet kallas det inte längre för demokrati.

  Försvarsmakten har på detta vis tydligt talat om att människors lika värde endast gäller de med de rätta åsikterna och det kan vi tyvärr inte ställa upp på.

  På Europride i Oslo bojkottade RFSL invigningsceremonin på grund av att man ansåg att talaren hade fel åsikter och tillhörde fel parti.

  Är det i det segmentet av organisationer vi skall återfinna försvarsmakten i fortsättningen?

  Tyvärr herr Lagersten ni har satt er i det blå skåpet. Ta gärna en diskussion med festivalledningen om varför "alla" inte är alla.

  Lars, Elin, Tobbe, Andreas, Tova och nu även några till.

  • Bengt Andersson Lars m.fl. 29 juli 2014 20:08

   För läsare som inte kan läsa mellan raderna hos Lars så avses SD. Så många i signatur kallas troll. Skulle det vara riktiga människor, sluta då. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/pride-2014_3782950.svd?sidan=5

  • Johan, ordförande Gaypolisföreningen Lars m.fl. 31 juli 2014 10:22

   Stockholm Pride är inte ett politiskt evenemang. Så här står det i stadgarna.
   "Stockholm Pride är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar för att förbättra hbtq-personers livssituation och rättigheter. Föreningen är öppen för alla som känner sig delaktiga i och respekterar den kultur som har sina rötter i homosexuella, bisexuella, transpersoner och queers liv."

   Och här är värdegrunden som visar vilka "alla" som avses.
   "§1 Fo?reningen Stockholm Pride sta?ller sig bakom Europeiska konventionen om Skydd fo?r de ma?nskliga ra?ttigheterna och de grundla?ggande friheterna.
   §2 Fo?reningen Stockholm Pride arbetar fo?r att sta?rka hbtq-personers ra?ttigheter och tar aktivt avsta?nd fra?n all form av diskriminering som exempelvis rasism, sexism, homofobi och transfobi.
   §3 Fo?reningen Stockholm Pride solidariserar sig med andra ro?relser som riskerar diskriminering och fo?rtryck, och som verkar i samma anda som Stockholm Pride.
   §4 Fo?reningen Stockholm Pride a?r o?ppen fo?r alla som delar ovansta?ende va?rderingar."

   • Soldaten Johan, ordförande Gaypolisföreningen 31 juli 2014 14:09

    Men något kan väl vara politiskt även om det är partipolitiskt obundet?

 • Lars m.fl. 29 juli 2014 20:49

  @ Bengt.

  Du har förstått det hela helt rätt.

  Har man fel åsikt skall man kallas troll och ej vara med. Självklart är vi då heller inga riktiga människor!

  Vem eller vilka det är som inte får vara med saknar relevans, det är att någon bestämmer vilka som innefattas av begreppet "alla" som är av betydelse.

  Lars och alla trollen.

 • Roger Klang 29 juli 2014 21:50

  @Lars, Elin, Tobbe, Andreas, Tova och några till. Sluta inte, förändra FM inifrån istället. Ni har mångas stöd mot gender"forskare" som vill sexualisera barn på dagis. Tycker man att detta är fel så har man tydligen fel åsikter. För det är delvis sådana människor som går i Pride. Och sedan så kallar FM inte utövarna för politiska. Då är de väl kanske kriminella då? Ridå!

  • Helena Roger Klang 29 juli 2014 22:38

   Det är skrämmande att den här typen a v okunskap och fördomar finns. Vilken grund har du för detta påstående?? Pedofili är ett brott homosexualitet är inte ett brott. Precis som alla andra har hbtq-personer rätt att välja vem de vill älska och dela sitt liv med.
   Sådana här kommentarer bevisar bara att Pride fyller en viktig funktion.

 • Mattias 29 juli 2014 22:08

  Är det inte meningen att man ska komma och delta i pride på grund av engagemang och intresse? Som jag förstår inlägget så ska man komma dit utan glädje och känna sig tvingad för att man vill vara politiskt korrekt? Personligen stödjer jag allt som pride står för, men det kunde väl vara politiskt klädsamt att inte tvinga sig på de rörelser, föreningar och organisationer som inte vill? Vad är kontentan? Måste alla vilja delta?

  • Niklas Mattias 30 juli 2014 22:16

   Nej, ingen behöver känna sig tvingad och ingen anställd är tvingad. Men försvarsmakten ger de som vill engagera sig och delta möjlighet att göra det i försvasmaktens namn och visa vilka värderingar myndigheten står för och arbetar för i Sverige och övriga världen.

 • Peter 29 juli 2014 22:12

  Vad är det fånigheter om man måste vara med på eller pridefestivalen för att stödja allas lika värde?

  Hål i huvudet.

  Nå, nu kan väl soldater gå med. Jag tycker dock det är fel att bära uniform i manifestationer och demonstrationer.

  • Soldaten Peter 29 juli 2014 23:30

   Det är märkligt att ÖB mfl ofta inte ens framträder i uniform i media, Folk och försvar, Almedalen mm. Men i Pride så ska fältuniformen minsann på!

 • Martin 30 juli 2014 00:02

  Haters gonna hate. Livsviktigt ställningstagande av FM som ska beskydda alla sveriges medborgare, inte bara de som faller inom normer för könsidentitet och sexualitet. Fascinerande lite tid ägnas åt att se sig själv och de privilegier man tar för givet i spegeln hos de som är så upprörda över att någon tar ställning för utsatta grupper i samhället. Pinigt och oklädsamt. FM tillhör och tjänar oss alla!

  (och att ett riksdagsparti som i flertalet kommunikationskanaler hetsat mot just den grupp ett arrangemang syftar att stärka, inte inbjuds, är väl inte särskilt knepigt. Människor har rättigheter, politiska partier i maktposition har skyldigheter.

  • Soldaten Martin 30 juli 2014 15:03

   Ett evenemang som värnar för allas lika värde ska vara öppet för alla annars fallerar ju hela konceptet. Sen så har SD inget emot HBTQ personer utan tycker som princip att man ska hålla det för sig själva. Finns faktiskt såna människor i SD också. SD har sagt att man är intresserade av att vara med i vissa delar av Pride men blir medvetet inte inbjudna av RFSL.

 • Sam 30 juli 2014 00:40

  Tycker det här är lite fånigt, försvarsmakten har väl redan nog att göra och oroa sig över, varför kräva att de ska vara med på en massa parader också? Kan man inte bara nöja sig med att de faktiskt försvarar vårt land - och hjälper andra länder?
  Ska man snacka om försvarsmakten, tycker jag istället man kan ta och dra uppmärksamheten till det sjuka antalet GMU-platser istället för att fjanta runt såhär!

  Jag har sagt det innan, jag säger det igen. Majoriteten av de som inte är med i försvaret kommer aldrig kunna uttala sig rätt om försvaret, för de vet inte vad de snackar om.

 • Tomas 31 juli 2014 09:33

  Försvarsmaktens syfte är - givetvis - att försvara den form av parlamentarisk demokrati som svenska folket valt och som kommit till uttryck i svensk grundlag, samt försvara hur detta val manifesteras i form av territorium m m. Detta innebär också att Försvarsmakten är den yttersta garanten för alla de åsikter som uttrycks eller kan uttryckas inom grundlagens ramar. Detta innebär i sin tur - i linje med den likabehandlingsprincip som gäller för alla svenska myndigheter - att Försvarsmakten inte får särbehandla någon viss åsiktsyttring. För att Försvarsmaktens oväld inte ska kunna ifrågasättas bör Försvarsmakten alltid undvika ageranden som kan uppfattas som positiv eller negativ särbehandling av någon viss person eller någon viss åsikt.

  Vi kan vara mycket säkra på att Försvarsmakten inte kommer delta i något 30 november-firande, trots att detta firande - liksom Pride-festivalen - utgör en helt grundlagsenlig åsiktsyttring. Givet att Försvarsmakten gör denna åtskillnad mellan olika grundlagsenliga åsiktsyttringar finns det en överhängande risk att Försvarsmakten därmed gör sig skyldig till en särbehandling, som står i strid med dess uppdrag. I vart fall är risken överhängande att Försvarsmakten misstänkas för sådan särbehandling.

  Försvarsmakten måste stå över varje misstanke att den föredrar att försvara vissa grundlagsenliga åsikter framför andra. Detta gäller givetvis alla svenska statliga och kommunala myndigheter, men med beaktande av Försvarsmakten ställning som den yttersta garanten för rätten att yttra grundlagsenliga åsikter, blir detta särskilt angeläget för Försvarsmakten.

  Att Försvarsmakten inte tycks förstå dessa grundläggande förutsättningar för sitt uppdrag är häpnadsväckande. Än mer häpnadsväckande är att Försvarsmakten – när den faktiskt ges möjlighet att överväga dessa frågor efter kritik mot dess agerande – inte heller då tycks förstå.

 • Erik Stenborg 31 juli 2014 09:35

  Att Erik Lagersten sitter inne med den absoluta sanningen om hur en moralisk och etisk kompass bör vara riktad kan jag inte tolka som annat än den extremaste varianten av hybris.

 • Harry Hyena 31 juli 2014 09:50

  Försvaret har skapat ett eget klassamhälle där man etiketterar sina hjon. Det kallas flerbefälssystem. En underofficer kan aldrig vara förmer än en officer.

  Sådana personalsystem som enbart syftar till att fålla in människor trodde jag tillhöde det förgångna-men försvaret har precis gått in i detta klassamhälle efter att för 30 år sedan lämnat det... snurrigt? Javisst....

  Inte heller blir det bättre av att behovet av officerare på högre nivåer aldrig har varit mindre än vad det är nu-ändå fyller Försvarshögskolan sina majorskurser med 80 nya (ej behövda) majorer och 40 överstelöjtnanter (1000 i överskott idag) varje år...

  Tycker att det är bra att försvaret deltar i Prideverksamheten men att det samtidigt läcker ut att det återigen sker kränkningar av svenskt territorium samtidigt som försvaret inte har någon beredskap pga sommarledighet-då har man inte i försvaret föråga att skilja på huvudsak och bisak.

  Men.... det är ju valår i år....

 • kalle 31 juli 2014 10:46

  Det är väl bra att FM har något att göra. Försvarar våra gränser gör man tydligen inte längre. Gayparader och kungliga bröllop är dom få tillfällen man lämnar Kungsängen. Det här landet börjar mer och mer likna en teaterföreställning där man pratar och spelar ett spel men inget är längre på riktigt och äkta.

 • John 31 juli 2014 11:18

  Heja Livgardet - Bra jobbat Erik Lagersten!!!

  /John

 • A Johansson 31 juli 2014 12:56

  Försvarsmaktens starka deklaration ser jag som ett kvitto på att makten i Sverige förvaltar och avser sig försvara, en humanistisk grundsyn.

  En militär kraft för att försvara den, är just vad vår civilisation behöver idag. Det är kanske beklagligt att detta behov finns, men oerhört skönt att nu veta var den Svenska statsmakten står.

  Tack för visad klarsyn.

  A Johansson

 • Mikael Möller 31 juli 2014 13:01

  Försvaret skall försvara Sverige och svenskarna. Detta innebär att ingen undergrupp av svenskar skall ges företräde. Om ni nu nödvändigtvis måste deltaga i politiska manifestationer föreslår jag att ni deltar i manifestationer mot stölder av svenska pensionärers, nuvarande och kommande,
  besparingar.

  Med vänlig hälsning
  Mikael Möller

 • Rikard 31 juli 2014 20:26

  Hej soldater och alla andra! Jag vill bidra med ett par frågor att fundera över: är det inte så att mitt människovärde avgörs av de gärningar jag med vett och vilja väljer att utföra, och hur vi värderar dessas konsekvenser?

  Att föredra en sexpartner av ett visst kön eller ett visst utseende har troligen ingen effekt på ens förmåga att vara soldat. Måttstocken kan väl vara huruvida mina gärningar vållar andra lidande? I soldatens yrkesutövning ingår väl att utöva minsta nödvändiga våld, när situation kräver? Genom att via Pride o.d. arrangemang kan Försvaret visa att man anammat principen att vad du gör är viktigare än vem du är kär i?

  Avslutningsvis angående frågan om tidigare diskriminering; är personer med fysiska eller neuropsykiatriska funktionshinder förbjudna/förhindrade från tjänstgöring/anställning? Är detta i så fall efter utvärdering av var och ens förmåga att utföra uppgiften, eller är alla med någon form av det som kallas handikapp automatiskt bortsorterade utan prövning? Eventuella paralleller och värderingsfrågor lämnas som en tankeövning.

  Kamratliga hälsningar, Rikard Höglund
  Gymnasielärare i en/s

  • Adam Rikard 31 juli 2014 23:38

   Handlar inte Pride just om att vem man är kär i är viktigare än vad man gör? Hela evenemanget är ju till för människor som definierar sig utifrån sin sexualitet framför allt annat, emedan de "vanliga" homosexuella, de som inte paraderar med en HBTQ-titel framför sitt namn, inte är intresserade av Pride?

 • Oliveira 1 augusti 2014 06:42

  Fantastikt att förvarsmakten att delta i PRIDE. Jag är stolt över er och att ni slå vakt om människor lika värde. Tack

 • Gammal livgardist 1 augusti 2014 18:48

  Det vore en viktig symbolhandling för principen om alla människors lika värde om regnbågsflaggan kunde användas av högvakten i Stockholm under Prideveckan.
  Vi lever i en tid där principen om människors lika värde är ständigt ifrågasatt och med denna demonstration kan Försvarsmakten visa att den står fast vid sin positiva värdegrund.

  • Nuvarande livgardist Gammal livgardist 1 augusti 2014 22:08

   Utöver att mången livgardist skulle bli professionellt förolämpad av den idén så anser jag att den fana som högvakten alltid för representerar principen om alla människors lika värde duger alldeles utmärkt.

  • Roland Strandberg Gammal livgardist 3 augusti 2014 19:55

   Inlägget publiceras inte med hänvisning till REGLER FÖR INLÄGG OCH KOMMENTARER på Försvarsmaktens bloggportal. /admin

 • Officer 2 augusti 2014 16:21

  Jag har inget mot att FM deltager i olika evenemang för att visa upp våran verksamhet och våra uppgifter. Idag har vi en fruktansvärt dålig folkförankring och det beror på att set inte pratas runt middagsbordet hemma som det gjordes förr. Soldaten berättade om veckans utbildning eller övning för sina föräldrar som i sin tur pratade med vänner och bekanta.
  Idag ser folket bara det som visas i media. När de då ser svenska uniformer i situationer då det inte handlar om att lösa Försvarsmaktens uppgifter eller att informera om den samma sticker det i ögonen på många. Jag får ofta gliringar från personer utanför FM som ifrågasätter varför man ser mer av FM i Pride än i vanlig övningsverksamhet.
  Låt FM fortsatt deltaga på olika evenemang och gör PR för det men glöm samtidigt inte att göra minst lika mycket PR för vår övningsverksamhet, incidentberedskap och utlandstjänst.
  Då slipper jag gliringarna om att Fösvarsmakten lägger mer fokus på jippon än övingsverksamhet.

 • Lars m.fl. 3 augusti 2014 00:36

  ÖB svarar på frågan om kritiken mot FMs deltagande i Pride.

  " Vi lever i en demokrati, de får tycka vad de vill."

  Dock vill jag påpeka att det gäller inte på eller under festivalen. Där råder censur.

  Tyvärr kunde han inte hålla sig, utan kände pressen, att påpeka att har inte kände sig bekväm med kritiken som han tyckte var fel.

  " Personligen tycker jag att kritiken påminner lite om anonyma insändare i lokaltidningar ..."

  Inte heter det väl demokrati när man inte får yttra sig och när man gör det utanför ramarna så bedömer någon kritiken vara av fel sort.

  Det hade varit betydligt mer klädsamt om ÖB istället svarat på kritiken?
  Varför stödjer och rent av hyllar ni en politisk manifestation som utesluter demokratiskt valda partier m.fl. från att deltaga?

  Som alla förstår är floskler om allas lika värde och försvar av demokrati ( i den vanliga betydelsen) bortdribblade av FM själv.
  Så vad är orsaken till att vi deltager som organisation?

  Lars och alla trollen.

  • Lars II Lars m.fl. 3 augusti 2014 18:49

   Förmodligen för att FM mer eller mindre beordrats att göra det.
   Lobbyorganisationer har påverkat politikerna som i sin tur talat om för ÖB att det vore "önskvärt" med ett uniformerat deltagande.

 • Roland Strandberg 3 augusti 2014 19:43

  Inlägget publiceras inte med hänvisning till REGLER FÖR INLÄGG OCH KOMMENTARER på Försvarsmaktens bloggportal. /admin

 • Orolig 3 augusti 2014 20:39

  Måste säga att hela Pride är vidrigt. Sverige är verkligen på väg åt håvete fullständigt.

 • RO/Lt Daniel 4 augusti 2014 13:00

  Tack Försvarsmakten för deltagandet i Pride och tack ÖB och Erik L för tydligheten i varför även om jag definitivt håller med om att någon förklaring inte borde behövas.

  Min nya arbetsgivare (Polisen) valde förra veckan att flagga med regnbågsflagga utanför polishuset på Kungsholmen.

  Jag är stolt över mina två myndigheter och arbetsgivare.

  Tack!

 • Pride! | Random thoughts 27 juni 2015 09:14

  […] utgöra ett nollsummespel med den operativa verksamheten. [1, 2, 3]. Försvarsmakten har svarat på ett mycket bra och tydligt sätt. (se även här 1, 2, […]