03
Aug

På lördag parad

Anmäl kommentar Av:
i EU, Galten, Gender, Högvaktssoldat, Säkerhetspolitik, Värdegrund

I Stockholm pågår just nu Pride-festivalen. En festival som väcker känslor. Det är bra då det leder till debatt om grunderna för mänskliga värden och hur vi ser på varandra, oaktat om uniform bärs eller inte. Försvarsmakten är en värderingsstyrd organisation. En sådan behöver diskussion kring sina kärnuppgifter och hur verksamheten är utformad för att kunna utvecklas och stärkas. Värdegrundsfrågor är ett sätt att närma sig detta.

Pride ska vara en fest bland mycket annat. Men inledningen av denna gick i moll med beskedet att den medarbetare i Försvarsmakten som berättade om sina upplevelser i Dagens Nyheter, Lars Carlsson, hittades död i slutet av förra veckan. Lars var en fin företrädare för Försvarsmakten i hbt-sammanhang med en moralisk kompass som uppskattades inte bara av hans kamrater utan också av personer utanför myndigheten. Statsrådet Birgitta Ohlsson lyfte detta i sitt inledningsanförande vid Prides öppnande vilket särskilt hedrar Lars engagemang.

Vice ordföranden i försvarsutskottet Cecilia Widegren (M) och jag hade anledning att kommentera Försvarsmaktens deltagande i Pride i förra veckan i olika debattinlägg (Aftonbladet/Newsmill). De flesta reaktionerna på dessa inlägg har varit positiva, tvärs över det politiska spektrat – från höger till vänster – med några undantag. Av de senare har det varit mest intressant att höra kommentarer från personer och partier som gärna pratar om jämställdhet och jämlikhet men som verkar svikta på om det verkligen omfattar alla i samhället.

Flera av Försvarsmaktens chefer har deltagit under veckan i parken eller på seminarier. I lördagens parad kommer jag själv att delta. Detta gör jag av två skäl:

Dels representerar jag myndigheten och dess ledning och markerar på så sätt vår uppfattning om alla människors lika värde och det ständiga arbetet med detta. På Pride, i Afghanistan eller andra insatser, på våra regementen, flottiljer, staber och skolor.

Det andra skälet är en erkänsla till Lars Carlsson som visade oss modet att vara den du själv vill och att vägra pressas tillbaka. Försvarsmakten består av många Lars och jag är stolt över att företräda en sådan organisation.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

PS. Såväl Kvällsposten som Skånskan har skrivit om Pride och Lars Carlsson.


10 Svar till På lördag parad

 1. Rickard Persson 4 augusti, 2012 kl. 11:51 Anmäl kommentar

  Hej. jag såg er jävla bild på va ni gjort med lastbilen är ni helt dumma i huvudet. jag har inget imot pridefestivalen eller andra människor men jag har fan problem när armen tar sina fordon o målar ut dom till någon jävla hippie bil. är ni helt dumma i huvudet.
  Är ni soldater eller hippies, man börjar fan undra.
  Ni kan ju lika gärna sluta kalla er soldater omedelbart o ändra både logotypen för armen till någon jävla hippie logga.
  ta bort ordet försvarsmakten och ersätta det med idioter.

  Svara
  • anton müller 4 augusti, 2012 kl. 14:04 Anmäl kommentar

   Försvarmakten är framför mäniskor från alla möjliga kulturer, sexualiteter och kön. Detta är försvarmakten fulltmedveten om och har därför valt att in ta alla dessa kulturer och vissa att dem är för rätvissa.

   Sen som du anser ”är ni hippies eller soldater” så är svaret soldater med ödmjukhet och inteligens. Försvarmakten följer inte de matsho idologin som många andra armer följer

   Svara
  • Sandro A 4 augusti, 2012 kl. 20:58 Anmäl kommentar

   Det är just kommentarer som Richards ovan som visar varför FM:s närvaro på pride – och andra sammanhang där människors lika värde manifesteras – behövs.
   Tack FM!

   Svara
 2. Major i armén 16 augusti, 2012 kl. 08:51 Anmäl kommentar

  Hmm… Inom FM är det tabu att vädra andra åsikter än de som proklamerats från högre ort. Den politiska korrektheten är näst intill barock. Ve den som vågar vädra en annan åsikt än den officiella i FM (väktaren av demokratin, det fria ordet och åsiktsfriheten). Undrar i stilla sinne hur Erik och höga vederbörande skulle reagera om några av oss paraderade omkring i uniform och framhöll vår livsstil: Heterosexuella män med kristen grundsyn och äldre svenska värderingar!? Oerhört spännande, eller hur? Onekligen chefssamtal där omdömesförmågan skulle ifrågasätts samt självklart omplacering till annan tjänst. Ev. kanske också en sväng i ansvarsnämnden, eller vad säger du Erik? ; )

  Svara
  • Erik Lagersten 16 augusti, 2012 kl. 11:34 Anmäl kommentar

   Låt oss för enkelhetens skull anta att du är anställd major i armén.

   Nej, det är riktigt att det finns inget utrymme att förfäkta antidemokratiska värderingar eller motstånd mot Sveriges grundlagar som anställd i Försvarsmakten. Det framgår av Försvarsmaktens strategiska styrdokument eller för den delen soldaterinran som du som officer tagit del av. Men du är välkommen att prova dina idéer med din förbandschef och se hur långt dessa bär och vad som händer.

   Den andra delen av din kommentar är mer oproblematisk, dvs att det skulle vara svårt att i uniform gå omkring och framhäva en heterosexuell livsstil med kristen grundsyn och äldre svenska värderingar. Jag skulle vilja hävda att du har inga som helst som svårigheter att göra detta, det brukar kallas majoritetsuttryck och inget som du kan söka martyrskap för.

   Svara
   • Major i armén 16 augusti, 2012 kl. 14:29 Anmäl kommentar

    Nej, du har rätt, Erik. Jag är kväst och kommer inte att öppna munnen offentligt. Konsekvensen av att på ett öppet och demokratiskt sätt vädra tankar och åsikter inom FM blir för tuff.

    Det tragikomiska i sammanhanget är att FM slåss för mångfald. Så långt inga problem. Det visar sig dock att mångfald i FM mening är: Sexuell läggning, hudfärg och kön men inte värderingar (som ger attityder som visar sig i handlingar)? De som jobbat med människor i operativ verksamhet vet att den positiva effekten av mångfald är odiskutabel – men det gäller mångfald avseende hur människor beter sig (alltså i grunden värderingar) och inte hur de ser ut eller vilka de blir förälskade i! Tyvärr tillåter inte FM mångfald gällande värderingar och sålunda existerar inte mångfald i FM på riktigt.

    Jämför den bild av FM som du, Erik, och dina gelikar vill visa upp för allmänheten och övriga världen. Fokusbilden på FM hemsida är svenska soldater och officerare som dansar omkring i en gay-parad. (En parad där flera individers beteende i normala fall skulle klassas som förargelseväckande beteende. Halvnakna människor, skrikandes och gapandes med färgade fjädrar stickandes ut ur rumpan). Jämför den bilden med de bilder som kollegorna i andra delar av världen använder för att saluföra sig: USMC, British Army, Australien Army etc.

    Lycka till med dansandet under nästa års Pride, Erik!

    Svara
    • B Stolphammar 9 september, 2012 kl. 02:37 Anmäl kommentar

     Du företräder den kategori av människor som inte kan tas på allvar, Varför? Jo, därför att du säger det som förväntas vara acceptabelt, dvs att du påstår att du accepterar mångfald, men i själva verket ondgör du dig över Pridefestivalen – vilket motsäger din acceptans av ”mångfald”. Hyckleri är bara förnamnet.!

     Svara
 3. Elisabeth H 16 augusti, 2012 kl. 19:46 Anmäl kommentar

  Jag jobbade några år i försvaret och känner igen mig i det major i armén skriver. Jag tycker inte att det råder ett öppet klimat i försvaret. Vi blev tillsagda vad vi skulle tycka och säga och om någon vågade sig på något annat så blev det konsekvenser. Sen vet jag inte om jag tycker att det är försvarets uppgift att gå med i pridetåget. Försvaret borde hålla på med sin huvudsyssla och hålla sig neutral i alla andra typer av frågor som inte har med försvaret av landet att göra.

  Svara
 4. Andreas 18 augusti, 2012 kl. 11:02 Anmäl kommentar

  Det här utvecklade sig till en spännande blogg. Det blir alltid intressant när kollegor tar bladet ur munnen och vågar uttrycka sig. Visst har majoren i armén rätt. I försvarsmakten är det inte okej att diskutera vissa saker som har med värdegrund att göra. Ändå vet de flesta att enda sättet att nå förståelse och samsyn är att våga diskutera och argumentera. I försvarsmakten blir de anställda tillsagda vad som ska tyckas och därmed basta. Om försvarsmakten ska engagera sig i Pridetåget eller inte är en smaksak. Det är väl upp till våra höga chefer hur de vill bli ihågkomna. Antingen som den chef som vågade sätta ner foten och räta upp det försvar i brant utförslöpa som vi har idag. Eller som den chef som drev frågan att försvaret ska gå i bräschen för alla för tillfället politiskt korrekta ställningstaganden och den som glatt hoppade omkring i en homo-parad. ”Följ mig!”

  Svara
 5. Lars Erik Bergqvist 1 augusti, 2013 kl. 15:47 Anmäl kommentar

  Men vad är nu detta. I lagen står det tydligt; ”..att uniformerad personal militär,polis eller därmed jämställd uniformerad personal icke få deltaga uti demonstrationer eller dylikt då myndighete skall åses såsom neutral och opolitiskt oklanderlig, samt representera hela riket samt dess folk och ämbeten”. Detta är t.o.m. en grundlagsfråga. Oavsett vad man anser om olika personers privata preferenser skall dessa icke sammanblandas med det offentligas myndighetsutövning. Att dessutom använda myndighetens officiella fordon till annat än det är avsett för är inte bara regelvidrigt utan även totalt olämpligt och kan äventyra hela samhällets syn på den seriositet som myndigheten ifråga är satt att sköta för riket och dess folk. ”GÖR OM, GÖR RÄTT !” Själv blandar jag min icke i vad folk har för sig i sina sängkammare. Detta är vars och ens egen sak. `Punkt´ !

  Svara

Kommentera