På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Finlands sak är vår”

Webbredaktionen

svenska finslandsfrivilligas föreningFlera konflikter i världen uppges idag locka unga svenskar att delta av ideologiska, religiösa eller våldsbejakande skäl. Varför det är så och vilka de är utgör en fråga för Säkerhetspolisen. Klart är dock att det är ett utom-statligt agerande där skälen är lika många som individerna som deltar och att det sträcker sig över flera länder tvärs över religioner och politisk färgskala. I debatten finns flera förklaringar eller försök till förklaringar. Förvånande är dock när försök görs till relativisering av detta fenomen genom jämförelser med svenska finlandsfrivilliga.

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) nämnde de finlandsfrivilliga i ett seminarium i Almedalen om svenskar i Syrien vilket väckte reaktioner inte minst i Finland. I Huvudstadbladet 2 juli utvecklade Kaplan resonemanget: ”Det borde inte ha sagts i samma sammanhang. Jag sa så här. För länge sedan under finska vinterkriget åkte människor från Sverige till Finland och krigade där, och där var det inga misstänkliggörande. Det var fel att säga på det sättet. Det blev missriktat.  (HBL – Jämförde du situationen i Syrien med Vinterkriget?) – Nej, jag gjorde inte det och jag gör inte det. Man ska inte jämföra dem. Men det uppfattades som en jämförelse och det är att beklaga om någon blev upprörd.” I en debattartikel i Daledemokraten skriver en företrädare för Muslimska mänskliga rättighetskommittén, Kitimbwa Sabuniatt ”Ändå har Finlandsveteranerna i den svenska folkloren en upphöjd status som kämpar för en god sak”. Jag är osäker på varför det är angeläget att försöka göra dessa paralleller men menar att det vittnar om en viss oförståelse för omständigheterna.

I slutet av november 1939 anföll Sovjetunionen Finland i det som kommit att kallas för vinterkriget. Sverige som stat valde att kalla sig för ”icke-krigförande” och ej neutralt. Det svenska stödet blev omfattande, både direkt och indirekt. Det kom att sträcka sig från att otaliga finska barn kom att få en vistelse i Sverige, hundratals miljoner kronor skänkta inom ramen för insamlingar, krigsviktiga varor överlämnade samt ett omfattande militärt stöd, såväl ett betydande personellt som materiellt sådant.

Cirka 9 500 svenskar deltog i vinterkriget på finsk sida. Huvuddelen män men också kvinnor som lottor. Flertalet av svenskarna organiserades i en frivilligkår men det fanns också bland annat ett flygförband, godkänt av regeringen, F 19 i flygvapnets flottiljnumrering. Den allmänna opinionen var starkt för det svenska deltagandet, ”Finlands sak är vår” och de som deltog gjorde det med regeringens tillåtelse.

Överbefälhavaren och Finlandsfrivilliga krigsveteraner. Foto: CG Johanson.

Överbefälhavaren och finlandsfrivilliga krigsveteraner. Foto: CG Johanson.

Det är möjligt att jämförelserna med dagens konflikter vill göras därför att minnet av kriget inte är så starkt i Sverige men detsamma kan inte sägas om Finland. Varje år högtidlighåller Finland sina veteraner och stupade även i Sverige där finska krigsveteraner, krigsinvalider och lottor bosatta i landet samt de svenska frivilliga är i åminnelse. Senast i år deltog också överbefälhavaren och riktade där Sveriges och Försvarsmaktens tack till de svenska finlandsfrivilliga.

Den svenska respektive den finska försvarsmaktens samarbete idag är starkt och kommer de närmaste åren bli än mer fördjupat. I detta samarbete ligger också vården av våra gemensamma veteraner.

Mycket kan sägas om Sverige under andra världskriget men att jämföra det som sker idag med det som skedde under helt andra betingelser är helt enkelt inte korrekt och förvillar det som finlandsfrivilliga gjorde. Några av dessa har som erkänsla erhållit republiken Finlands högsta utmärkelser. Jämförelser med vad som händer idag i moderna konflikter får sökas och förklaras på annat sätt.

Läs mer om de svenska finlandsfrivilliga på Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

11 kommentarer

 • Roger Klang 26 juli 2014 05:51

  Väl talat!

  Att man får leta förklaringar på andra håll gäller naturligtvis även etniska svenskar som åker till Ukraina för att strida, i den mån det finns några sådana som Ryssland hävdar att det gör.

  Roger

 • Torbjörn Bergman 26 juli 2014 16:12

  Väl formulerat.

  Tack!

 • HKA 26 juli 2014 16:43

  Men Gammalsvenskby på Krim då?

 • Jan Jonasson 27 juli 2014 10:19

  Bra Talat. Och detta av en Finne I Svenska försvarsmakten.

 • Per Båvner 27 juli 2014 11:45

  Varför i all sin dar går myndigheten in i en politisk debatt? Särskilt försvarsmakten bör vara väldigt försiktig med det av lätt förstådda skäl. Givetvis ska försvarsmakten vara tydliga med faktauppgifter och komma med konsekvensanalyser - men det här var något helt annat. Klart olämpligt.

  • Mattias Larsson Per Båvner 27 juli 2014 14:29

   ?
   Har du kommenterat fel artikel?

  • Håkan Jansson Per Båvner 27 juli 2014 15:29

   Per
   Att i sak beskriva Sveriges ställning i vinterkriget och vilken myndighet som ansvarar för frågor om svenskar som på tvivelaktiga grunder söker sig till krigszoner är väl knappast olämpligt av en arbetsgivare med ansvar för personal som har anledning att känna sig felaktigt utpekade/tveksamt beskrivna?!

 • Sam C M Nygren 27 juli 2014 13:46

  Kan du konkretisera vad i texten som inte skulle ha varit fakta och vad det i så fall skulle ha varit Per Båvner? I denna historierevisionistiska tid kan det omöjligt vara fel av FM eller någon annan att tydliggöra vad som är sant och inte. I synnerhet när det gäller den svenska insatsen under vinterkriget.

 • Henrik Lundberg 28 juli 2014 12:24

  Väl talat och tydligare kan det väl inte sägas; att strida med regeringens godkännande för en demokratisk stats överlevnad kan inte jämföras med att delta på Al Quaidas sida i Syrien.

 • Bengt Lundström 12 augusti 2014 06:23

  Man kan inte jämföra de frivilliga svenskar som ställde upp i Finlands Vinterkrig med dem som i dag åker till Mellanöstern. Den forna Östra riksdelen har alltid utgjort en buffert för Riket, och är så ännu i denna dag.
  / Finlandssvensk, född den 30 jan. 1944 i krigets Helsingfors, som under feb. 1944 utsattes för ca. 2.000 terrorbombningar vid tre tillfällen 6:e, 16:e, och 26:e februari av sovjetryska bomb & jaktplan för att tvinga Finland ur kriget.

 • Karl-Otto Waara 11 oktober 2014 19:23

  Vad jag vet så vare sig dödade min Mannerheimdekorerade far eller hans kamrater några civila eller halshögg reportrar och hjälparbetare så ur min synvinkel uppvisar denne riksdagsledamot en synnerligen märklig syn på etik och moral. Därför bör denne numera regeringsledamot avkrävas offentligt avståndstagande från dessa terrorgrupper för att få klarhet i var han mentalt egentligen står.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *