På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Om incidenten och militär verksamhet (uppdaterad 150916)

Webbredaktionen

Beredskap

Beredskap

Idag kommenterar flygvapenchefen den ökade flygverksamheten över Östersjön och hur Försvarsmakten ser på läget i närområdet. I Sveriges Television (längre inslag i Aktuellt) konstaterar generalmajor Micael Bydén att svensk incidentverksamhet det senaste året ökat med nästan 50 procent och hur ett intensivare militärt uppträdande kan påverka civil luftfart. Dagens Nyheter hade en liknande artikel i mitten av juni.

Att incidentverksamheten väcker frågor konstaterades inte minst under Almedals-veckan då incidentroten flera gånger tvingades störa den fridsamma seminarieatmosfären i Visby med starter från flygplatsen. Inte alla men många kommentarer på nätet handlade då om att Försvarsmakten passade på att genomföra budgetuppvisningar. Detta vittnar om en oförståelse över hur läget och uppträdandet förändrats i Östersjön såväl i luftrummet som på havet och att Försvarsmakten från sin sida tvingas vara mycket mer aktiv än tidigare.

Detta gäller för övrigt hela Försvarsmaktens verksamhet där det i många geografiska områden varit nästan befriat från militär verksamhet under många år och där vi nu genom ett intensivare övnings- och insatsmönster syns och hörs mer. Det väcker frågor och kommentarer, inte alltid av uppskattande natur. Allmänheten har vant sig vid ett tillstånd där omvärldsläget, men också av Försvarsmaktens delvisa hibernation, resulterat i en omedvetenhet om att militär verksamhet är en del av statsapparatens uppgifter. Det rör alltifrån bevakning av skyddsobjekt till det faktiska att vi behöver öva i hela landet.

Från Försvarsmaktens sida är det viktigt att vi berättar om vad vi gör på ett sätt så att allmänheten får en förståelse för verksamheten. Det gäller i synnerhet hur vi hävdar svenskt territorium. Precis som chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten beskriver pågår det ett arbete vid Högkvarteret för att se hur och i vilka former en sådan rapportering skulle kunna se ut. Det är något som är efterfrågat av många, inte minst inom Försvarsmakten. Men det rör också sådant som traditionellt varit omgärdat av mycket hög sekretess, inte det som skämtsamt brukar benämnas ”pinsamt-hemligt”, utan uppgifter som faktiskt skulle kunna röja hög svensk militär förmåga.

I sammanhanget brukar det refereras till hur utländska länder gör med sin rapportering, att de skulle vara mer öppna. Det förtjänar då att påminnas om att alliansfriheten ställer särskilda krav på egen förmåga, och att detta i sig, gör att möjligheterna till extern information ser annorlunda ut.

Men med den reservationen så är överbefälhavarens inriktning att öppna upp det som är möjligt och att det ska gälla samtliga stridskrafter. En preliminär bedömning är att Försvarsmakten kan ha en förändrad regelbunden rapportering under hösten.

Uppdatering 150916. Idag meddelade regeringen genom försvarsministern att Sverige nu kommer att redovisa kränkningar och anmärkningsvärda händelser öppet och skyndsamt.

Försvarsmaktens hemsida: Ökad öppenhet rörande kränkningar av svenskt territorium

Dagens Nyheter: Försvarsministern

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • Tore 8 juli 2014 21:21

  Om man fick önska skulle rapporteringen från incidentberedskapen ske på dag/veckobasis allt efter hur hög belastning ni fick.

  Mest fördelaktigt sker detta nog på blogg och twitter.

  Det kan ju variera hur mycket ni åker upp men jag tycker nog att ni bara behöver skriva när det händer något.

  Inte så kul att läsa om veckorna när ni bara har normal verksamhet och inget "skarpt" händer(i kontexten incidentberedskap menar jag nu).

  Nå ja det var min lilla åsikt. Fortsatt gó sommar till er.

  //Tore

 • Macke B 10 juli 2014 16:28

  Håller helt på, Tore!

 • Bosse Nyström 15 juli 2014 11:33

  Om nu Putin ökar sin militära insats så är vi tillbaks till 60-talets kalla krig. Då måste vi som på den tiden se till att vi har ett försvar som står upp till det. Det kostar men är nödvändigt. Vi behöver ingen stor Arme. Det klarar Hemvärnet.Kommer Ryssen hit med 500.00 man så är det kört. Vi måste försvara oss över luft och sjö där måste våra resurser ligga,

  • Hvsold Bosse Nyström 1 augusti 2014 13:19

   Vi behöver upprusta hela försvaret inklusive Hemvärnet. Hv kan inte möta fienden på egen hand.

 • Bosse Nyström 15 juli 2014 11:44

  När jag gjorde lumpen 61-62 satt jag några dagar på höken och fick prova på som Jarl. Jag var volontär som BIVO och vi fick prova på det mesta. Vad jag då förstår hade vi fullständig kontroll över luftrummet, Vi hade ständigt en rote startklar på något av våra flygfält främt F18, F13. F3 eller F13. Dom skulle vara i luften innom 1 minut. Vad har vi idag. Är det kostnader det beror på eller?

 • Marion Pettersson 18 augusti 2015 14:43

  Hej! Jag undrar över en sak jag hörde när jag pryade på, om det antingen var F17 våren 1970, eller dåvarande KA2 våren 1971. Uttrycket var något i stil med "Begränsa fiendens verksamhet, undertrycka fiendens rörelser, nedkämpa allt motstånd." Jag är inte ens säker på den exakta ordalydelsen, inte eller ordingen, utom i den sista raden. Någon som vet? Svara gärna via min e-mail-adress.
  Med vänlig hälsning Marion Pettersson.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *