På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Fleet in being” i Riga

Webbredaktionen

20120519_marols22_4sjstr_Kullen_0034-570x380

HMS Kullen under Open Spirit.

I ett blogginlägg skriver Skipper om örlogsbesök som ett spel för gallerierna. Detta är inte korrekt. Syftet med den förlängda verksamheten i anslutning till Open Spirit framgår av regeringens beslut daterat den 22 maj med den centrala meningen ”Sverige prioriterar närvaro i Östersjon och uppvisar genom nu aktuell verksamhet bl.a. solidaritet som partner till Nato.”

Syftet med en flotta är inte alltid den faktiska verksamheten utan mer hur den uppfattas eller viljan att använda sig av den. För alla som kan sin marinhistoria förklaras detta i uttrycket ”Fleet in being” eller för den delen i Mahans betydelsefulla bok ” The Influence of Sea Power Upon History,” som påverkat och påverkar hur t.ex. U.S. Navy idag placerar sina fartyg över jordklotet.

Det är i detta sammanhang underordnat om det är kvalificerade ytstridsfartyg eller minröjningsfartyg som används eller formerna för detta. Jag delar därför inte alls Skippers bild av detta är ett spel för gallerierna. Detta är en av huvuduppgifterna för en marin oavsett nationalitet.

Klart är att Sverige framöver, ensamt eller tillsammans, kommer att agera på ett sätt som beslutsamt och tydligt visar på svensk vilja och vilka svenska intressen som är viktiga.

Jag har förståelse för oron som Skipper ger uttryck för om eventuellt reducerad övningsverksamhet i höst. Denna fråga kommer att behandlas särskilt och Högkvarteret får återkomma till detta i dialog med förbanden. Klart är dock att detta inte är sista tillfället i år när planerad verksamhet kommer att förändras eller att vi behöver hantera uppkomna händelser som en följd av omvärldsutvecklingen och att vi behöver agera på andra sätt än tidigare även om det påverkar tex. övningar.

Till sist, även om är bekvämt att skylla allt på regeringen vad avser finansiering så har det enligt ledningsstaben vid Högkvarteret inte varit aktuellt av flera skäl att driva Open Spirit, eller beslutad tilläggsverksamhet, att belasta anslaget för internationella insatser.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

regeringsbeslutOpenSpirit_Sida_1

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Commander 7 juni 2014 00:06

  Det är bra att regeringen använder örlogsfartyg för att skicka säkerhetspolitiska signaler, det är som sagt en viktig uppgift för Flottan.

  Det stora problemet i detta är regeringens beslut att det ska "tas inom ram" med de konsekvenser det får för den marina övningsverksamheten.

  Självklart borde kostnaden belasta kontot för internationella insatser, dels för att operation Open Spirit är just en internationell insats och dels för att FM varje år tvingas lämna tillbaka medel från det kontot.

  / Commander

  • Sumatra Commander 7 juni 2014 13:08

   Jag håller mig till Skippers version tills annat bevisats.

 • Christer Hägg 7 juni 2014 10:24

  Använder man sig av sjöstrategiska begrepp i en debatt så bör man vara påläst i definitionerna. Fleet-in-being beskriver hur man genom att undvika strid mot en överlägsen motståndare och "bevarar" sin flotta, hela tiden kan utgöra ett hot mot motståndarens sjöoperativa avsikter.
  Uttrycket kan härledas tillbaka till Lord Torrington 1690 som försvarade sin defensiva strategi med anledning av ett franskt invasionshot med:" I always said that whilst we had a fleet-in-being, they would not dare the attempt."
  Detta kan knappast appliceras på aktuellt fall där några svenska minsvepare genomför ett örlogsbesök i Riga över ett veckoslut. Däremot är ett örlogsbesök en form av marin diplomati, vilket är en helt annan sak.
  Detta har bloggaren Skipper fullt klart för sig.

  • Erik Lagersten Christer Hägg 7 juni 2014 10:53

   Tack Christer för ditt påpekande. De fulla ursprungliga definitionerna återfinns också genom att följa länkarna ovan i inlägget. Poängen var att visa på att uppgifterna för flottans fartyg är vidare sammansatta än att enbart kunna lägga sig långsides med ett fientligt fartyg. Allting har en symbolvärde, oaktat storlek och oaktat form och jag tror inte att man ska underskatta några "minsvepare" som markering av svensk vilja i resonemang av "spel för gallerierna" i dagens säkerhetspolitiska miljö. Minsvepare vilket på tal om definitioner numera är utrangerade och ersatta av minröjningsfartyg.

 • jan-olov holm 7 juni 2014 20:09

  Erik,

  Du skriver:
  "så har det enligt ledningsstaben vid Högkvarteret inte varit aktuellt av flera skäl att driva Open Spirit, eller beslutad tilläggsverksamhet, att belasta anslaget för internationella insatser."

  Av vilket skäl?Det internationella anslaget bedömms ju ge ett underuttnyttjande miljardklassen i år.

  I övrigt tycker jag faktiskt att det var bra beslut av regeringen och försvarsmakten att stanna kvar Letlland. Tycker att det visar konkret vilja och faktisk förmåga att stödsja våra vänner i baltikum ty nästan hälften av fartygen var ju svenska.

  Resultatet talar för sig själv.

  kn jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *