På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Det duger inte

Webbredaktionen

Efterforskningsförbudet för myndigheter är reglerat i grundlagen. Det är även repressalieförbudet. Skälet är enkelt, att en medarbetare, utan risk för egen del ska kunna berätta om den egna verksamheten för en journalist. Medborgarnas insyn och granskning av det offentliga gagnas av en sådan ordning. Det är inte de som eventuellt tycker uppgifterna är misshagliga som har tolkningsföreträde om anonymiteten ska gälla, utan den enskilde medarbetaren.

Sverige är i vissa delar unikt med en så stark ställning för individen på bekostnad av arbetsgivaren. Vi är särskilt unika med att skyddet även omfattar militär personal. Skälen är precis de samma som för det offentliga i stort, även en militär verksamhet gagnas av att den uppmärksammas och ger chefer möjlighet att reflektera över eller bemöta kritik som utvecklar verksamheten.

Jag tror att demokratin och myndigheter generellt stärks om det som är reglerat i grundlagarna för kontakten med traditionell media, också överförs som andemening till nya media och med ett generöst förhållningssätt till nya uttryck. Visst kan jag som chef, och dessutom som ansvarig för bilden av Försvarsmakten, knyta handen hårt i byxfickan när jag läser en del inlägg på nätet och vidhängande kommentarer. Mina alternativ är dock enkla och tvingande: bemöta, engagera delar av organisationen eller en annan chef i frågan eller konstatera att det som står, får stå oemotsagt för tillfället.

Detta är det enda förhållningsättet Försvarsmakten kan ha, då vi står för demokratiska grundvärden och dessutom utgör dess yttersta försvarare. Men demokratin som helhet blir aldrig starkare än dess svagaste länk och grupper i dess utkant utmanar nu det som utgör dess absoluta kärna, rätten att fritt uttala sig utan att känna sig hotad eller pressad.

Gatans parlament har på senaste tiden i olika former visat att det är genom hot eller fysisk makt, som starka röster eller åsikter vilka man ogillar, ska tystas. Nävar behöver inte användas bokstavligt utan kan lika gärna utgöra ett vapen på nätet. Effekten är densamma.

I veckan blev jag uppringd av en medarbetare i Försvarsmakten som genom sin blogg bidragit till den offentliga debatten. Aktivistgruppen Ofog tyckte att den anonyma rösten fått för stor makt och genom att av-anonymisera skulle detta förhållande ändras. Rätten att vara anonym är uppenbarligen acceptabelt så länge det man ger uttryck för inte berör någon eller förbigås med tystnad. Det föregivna skälet är att människor som har möjlighet att påverka ska kunna ställas till svars för detta.

Jag menar att detta är ett svepskäl för det verkliga syftet, nämligen förhoppningen att skrämma människor och försätta dem i förhållanden som gör att de inte vågar vara just individer, med egen rätt att uttrycka sig eller vara den hon eller han önskar. Uppenbarligen har grupper som Ofog insett att aktioner som riktar sig mot myndigheten eller vår verksamhet inte har tillräcklig effekt, allmänheten delar helt enkelt inte deras världsbild eller de argument som framförs genom debatt, demonstrationer eller intrång i olika skyddsobjekt. Istället är fokus nu den enskilde medarbetaren och det obehag en exponering kan utgöra som är själva huvudmetoden.

Att vara aktivist och engagerad i fredsrörelsen innebär att Försvarsmakten och vår verksamhet är naturliga måltavlor. Detta har jag förståelse för. Men genom att trakassera enskilda medarbetare i offentliga sammanhang, genom att ta bilder på enskilda och tillskriva dem text med kränkande åsikter och nu genom att hänga ut enskilda debattörer är det inte verksamheten som sätts i centrum utan varje persons rätt att vara trygg.

Jag är den första att konstatera att detta ännu är en marginell rörelse, att antalet individer som drabbas är lågt och att Ofog naturligtvis blir vansinnigt glada över att diskuteras här och på ledarsidor. Men det räcker att en person nästa år inte deltar i Pride-paraden av rädsla för att bli trakasserad för att det ska vara tillräckligt skäl för Försvarsmakten att markera.

Kriminella element som genom besök vill skrämma tidningsredaktioner, nazister som bokstavligt talat slår sönder andras demonstrationer eller aktivister som trakasserar deltagare vid publika tillfällen är samma uttryck för självpåtagen rättskipning. Långsamma, tråkiga, traditionella demokratiska metoder duger inte längre för den som själv har tagit sig rätten att vara normen och alla andra fiender. Genom hot, trakasserier och att själva ta sig ett absolut tolkningsföreträde över verkligheten hoppas de snabbt skrämma samhället eller enskilda att forma eller foga sig efter den egna världsbilden.

Det duger helt enkelt inte. Tjänstemän på myndigheter är en viktig grund på vilken staten vilar. Statsministern har uttalat det som ”Det som har byggt vårt land starkt är en bra och långvarig ämbetsmannatradition.” Denna tradition utgörs dels av att uppdraget utförs med förtjänst och skicklighet, omdöme och ansvar men också att samma tjänstemän tillåts kritisera myndighetsutövningen, anonymt eller under eget namn. Man kan inte vara lite anonym, man kan inte ha lite källskydd, man kan inte bara få tycka lagom mycket. Antingen har vi en fri debatt på individens villkor eller också inte.

Varje steg att kväsa debatten är de små stegens tyranni. Det kommer omärkligt och demokratins yta är tunn, det visar inte minst utvecklingen på sina håll i Europa de senaste åren men också händelser i Sverige. Och det kan tyckas förmätet att påstå att av-anonymisering är en del av detta men jag menar att det ska sättas i ett sådant sammanhang.

Jag har ingen aning om vilken väg nu Carl Bergqvist a.k.a Wiseman’s Wisdoms väljer. För detta har han ett fritt val. Jag hoppas dock att han inte i detta låter sig styras av de som helst ser att hans röst tystnar.

Någonstans såg jag att en av orsakerna till bloggens popularitet skulle vara att ledningen i Försvarsmakten ger den sitt stöd. Ett riktigt underhållande uttalande och visar hur lite man förstått Försvarsmaktens inre liv. Men en sak stämmer, att Försvarsmaktens medarbetare, så långt lagstiftning och värdegrund medger, ska ha rätten att likt andra medborgare vara den de vill, på det sätt de önskar och kunna uttala sig fritt. Om den saken finns inga tveksamheter.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

92 kommentarer

 • Carl Bergqvist 21 december 2013 13:55

  Tack för dessa mycket viktiga ord och ditt stöd!

  • Patrick Carl Bergqvist 22 december 2013 09:03

   Carl!
   Du har ett brett stöd. Keep up the good work!

  • En medarbetare Carl Bergqvist 22 december 2013 21:07

   Du är en oerhört stor inspirationskälla för oss medarbetare i firman. Keep up the good work!

   • Adam En medarbetare 23 december 2013 10:30

    Inte firman, försvarsmakten heter det.

  • Jens Carl Bergqvist 24 december 2013 02:21

   Hallå, Adam!

   Vi i Firman säger Firman.
   Vart du befinner dig vet jag inte, men kan gissa ;-)

   //Jens
   Internt Firman. a.k.a. FM/Försvarsmakten

 • Ulf Lindgren 21 december 2013 14:49

  Mycket bra skrivit!

 • Mattias 21 december 2013 15:00

  Bra skrivet av Erik Lagersten.

  Och till Carl Bergqvist som jag tycker ska skriva och köra på med sitt race precis som innan och inte låta sig blir överkörd av ett clownnätverket vid namn Ofog.

 • alfred 21 december 2013 15:06

  Statsministerns utspel inför FRA-lagen med adress Karl Sigfrid visar hur långt individens rättigheter sträcker sig.

 • Micke Edebrant 21 december 2013 16:01

  Mycket bra skrivet. Hoppas att Carl fortsätter i sin goda anda.

 • Martin Bergstrand 21 december 2013 16:14

  Utmärkt!
  En av demokratins grundpelare är det fria ordet och det hotas av mörkermännen och -kvinnorna från yttersta höger och vänstern

  Låt dem med sina mer eller mindre dunkla agendor aldrig få sin vilja igenom... Möt dem tidigt innan de får ordentligt fäste,

 • peter eriksson 21 december 2013 16:28

  Väl skrivet och formulerat

 • Tommy 21 december 2013 16:50

  Utmärkt och viktigt!

 • Björn 21 december 2013 17:20

  Det här gör mig stolt över att tjänstgöra i försvarsmakten.

 • Thomas Goder 21 december 2013 17:40

  Tack Erik för dessa ord, Det du skriver om omfattar många av FM verksamheter som ofta hamnar i "hålkorset" av olika skäl och intressen. Känner mig stärkt av dina ord. //Chefen för Försvarsmaktens hundtjänstenhet.

 • Christoffer 21 december 2013 17:55

  Erik - mycket bra! Jag hoppas verkligen att du, Carl, fortsätter i samma anda som tidigare. Dina inlägg är mycket viktiga för försvarsdebatten i Sverige.

 • Magnus Redin 21 december 2013 18:13

  Mycket välformulerat!

 • Johan Lindqvist 21 december 2013 18:20

  Mycket väl skrivet. Och välskrivet.

  Jag hoppas och tror att Ofog i och med detta får en precis motsatt effekt mot vad de avsåg. Det blir en nyttig lektion för dem i det fria ordets kraft och vådan av att försöka angripa en av vår demokratis grundpelare.

  Det är bland annat av sådana här orsaker jag valt att arbeta i Försvarsmakten.

 • Lars Rössle 21 december 2013 18:32

  Väl skrivet Erik och jag hoppas verkligen Wisemans Wisdoms fortsätter ssom tidigare.

 • hans georg 21 december 2013 18:33

  Respekt!

 • Robert 21 december 2013 18:49

  Bra skrivit Erik! Synd att det finns sådant ofog som vill hämma demokratin och det öppna samhället. Tack också wiseman för alla din skarpa och klarsynta inlägg, hoppas du fortsätter i samma anda. Vårt försvar är i allra högsta grad ett mycket viktigt och allmänt intresse.

 • Band 21 december 2013 18:53

  Erik. Detta är ett uttalande som i all sin tydlighet är viktigare än väldigt mycket annat som publicerats på Försvarsmaktens webbplats de senaste åren. Jag kan bara tacka för ett välformulerat och angeläget förtydligande.

  Med tillönskan om en fridefull jul
  Björn Andersson/tidigare vid Ins J3

 • kent 21 december 2013 19:08

  Mycket bra! Om vi är satta att försvara den grundlagsskyddande yttrandefriheten så skall vi också acceptera att medarbetare har obekväma åsikter och anonymitet och det gör FM idag. Att andra inte gör detta är beklagligt.
  //Kent

 • Göran Sellergren 21 december 2013 19:11

  Fantastiskt välformulerat!

 • Christian wentzel 21 december 2013 19:21

  Mycket väl formulerat!

 • Jan-Otto 21 december 2013 19:27

  Då hoppas jag bara att Carl Bergqvist kan fortsätta blogga utan risk.

 • Magnus Bjelk 21 december 2013 19:28

  Erik Lagersten.
  Detta var riktigt bra skrivet. Jag håller med Björn. Detta uttalande från dig, gör mig stolt att i försvarsmakten. Wiseman, har följt dig i många år och kommer fortsätta följa din blogg. Bra jobbat.

  • Fredrik Astlid Magnus Bjelk 22 december 2013 11:03

   De sämsta militärena är de som inte har någon riktig åsikt eller vågar ifrågasätta.
   Det finns även ett problem när det finns åsikter men där det endast pratas i smyg och ingen vågar säga något eller sticka ut hakan. Genom att tycka olika och dela åsikter kan man utvecklas och se världen från någon annans perspaktiv.

 • Anders Björngreen 21 december 2013 19:41

  Mycket klokt och välformulerat, i rättan tid, av Erik Lagersten. //Jurist och Chef Hemvärnets musikkår Blekinge.

 • Kalle Karlsson 21 december 2013 20:03

  Mycket bra! Så stärker man Försvarsmaktens och ledningens aktier. Bara nu ord och handling går i takt.

 • Petter 21 december 2013 20:08

  Mycket bra skrivet! och känns skönt att ni står upp för allas demokratiska rättighet!
  Stolt över att vi står upp för varandra i denna firman i demokratins anda!

  Kör på Wiseman! ett bra jobb är vad du gör!

  MvH En medarbetare i FM

 • Per-Göran Ohlsson 21 december 2013 20:15

  Tack för de orden Erik Lagersten!! Mitt förtroende och min tjänsteutövning inom Försvarsmakten har med dessa ord förstärkts med en positiv anda för att fortsätta med min gärning inom FM, att skönja ljuset i tunneln är upp pickande.(det är väl inget tåg som kommer?)

 • Krp vid Livgardet 21 december 2013 20:20

  Erik Lagersten.
  Tack för att du visar ditt stöd. Det öppnar upp för att andra medarbetare ska våga kliva fram och delta i debatten, såväl på nätet som på arbetsplatsen.

  Wiseman: jag har än så länge inte jobbat en vecka i FM utan att du har varit på tal.

  TACK!

 • Jan Johansson 21 december 2013 20:44

  Bra skrivet! Värdegrund på riktigt.

  Det sorgliga i den här historien är att Ofog inte alls är offentliga och transparenta själva!

  En bra debatt med högt till tak ger en levade organisation - så Wiseman, låt inte Ofoget vinna!

  // J

 • Björn Carlsson 21 december 2013 20:54

  Det är för detta som jag under styvt 30 år nu har varit beredd att offra allt. Att vem som helst ska kunna yttra vad man vill, utan att hamna i fängelse, eller värre! Erik, dina ord är ju helt självklara för en demokrati, men tål att upprepas i all oändlighet!

 • Lars Vidin 21 december 2013 21:02

  Som enkel chef för Orsa kompani i Dalarnas hv, tycker jag att detta var lysande och så högt i tak som man vill att det skall vara...

 • Björn Carlsson 21 december 2013 21:06

  Erik! Bra skrivet! Det är för dessa demokratiska värderingar som jag under styvt trettio pr nu, har vart beredd att offra allt. För den som uttrycker sina åsikter ska kunna göra det, utan att hamna i fängelse, eller på andra sätt trakasseras för dem.net eller något ännu värre. Du skrev det själv: Försvarsmakten är det yttersta bålverket för demokratins värderingar. Hur skulle Försvarsmakten kunna agera på något annat sätt? Det verkar som om "outandet" av Wiseman har fått helt andra reaktioner än vad de antidemokratiska Ofogarna tänkt sig - och det är bra! Jag hoppas verkligen att Wuseman fortsätter, för det verkligt viktiga han uträttat är kanske främst att få upp försvars- och säkerhetspolitiken på agendan igen! Tack Erik och tack Wiseman! Bra där - fortsätt så!

 • Henrik Björkqvist 21 december 2013 21:09

  Erik,
  Tack för dessa väl formulerade ord. Erkänner att jag längtar tillbaka lite till den gröna sidan.
  Fd Officer i Armén.

 • Bosse Alväng 21 december 2013 21:14

  Värdegrund och respekt kan aldrig spridas för mycket. Det är glädjande att läsa inlägget av Erik Lagersten. Som förbundsordförande i en frivilligorganisation känns det hur bra som helst att se och delta i spridandet av detta!

 • Magnus Edvinsson 21 december 2013 21:24

  Mycket bra och hedervärt.

 • Hans B 21 december 2013 21:25

  Bra skrivet! Viktigt ställningstagande av Erik Lagersten och FM som visar att man är positiva till en konstruktiv debatt.

 • Andreas Persson 21 december 2013 21:39

  Mycket väl skrivet Erik! Detta ska många fler läsa! Jag delar och sprider.
  / Andreas, kapten och lärare på Militärhögskolan i Halmstad

 • Richard Richthoff 21 december 2013 22:10

  Härligt att se uppbackning av såväl Wiseman som grundläggande principer för yttrandefriheten.

 • Andreas Magnusson 21 december 2013 22:24

  Väl skrivet Erik!
  Detta behövs i debatten idag. Känns bra att vi inom FM stöttar varandra och lyfter fram individens rätt i ett demokratiskt samhälle. Och Carl fortsätt att skriva, tänka och lyft fram det du börjat med. Din röst i debatten ÄR viktig och uppskattad! God Jul!
  // Andreas, amfibiekåren

 • Ola Eliasson 21 december 2013 22:25

  Personligen var jag aldrig nyfiken på Wisemans bakgrund.
  Texterna, slutsatserna och det allmänna gillandet gav mig ledtrådarna till att det var någon med bra insyn i Försvarsmakten, och förtroendet från läsarna räckte för att visa att det som skrevs inte var nonsens.

  Men en grupp som Ofog som tror sig stå över svensk lagstiftning med hänvisning till deras glorifierade mål är väldigt farlig.
  Steget från skadegörelse på egendom till skada utav personer är inte så stor som man kan tro, det förstnämnda kan lätt leda till det sistnämnda, avsiktligt eller ej.

  Önskar fortsatt bra skrivande och låt dig ej skrämmas, major Carl, för nu har du stort stöd bakom dig!

  /Drifttekniker, P7 Revinge.

 • Roland Lenngren 21 december 2013 22:29

  Stolt medborgare!

  Tack för klargörandet...

 • Lae 21 december 2013 23:00

  För att travestera en gammal hedervärd folkkampanj: "Rör inte min Wiseman!"

 • Daniel Nilsson 21 december 2013 23:24

  Jag tycker att det här är en välskriven text som faller samman alldeles utmärkt med försvarsmaktens nya grundvärden; öppenhet, resultat och ansvar. Detta gör organisationen mer öppen för input och det ger oss anställda en grund att stå på när det kommer till att möta allmänheten som vill diskutera vår verksamhet. Jag kan bara hoppas på att man nu väljer att behålla dessa och inte försöka utsätta de anställda för en ny sorts BOHICA.

 • Isak Torikka 21 december 2013 23:38

  Mycket bra skrivet och vi är lyckligt lottade att ha dig Erik Lagersten.

 • ramjet 21 december 2013 23:40

  Erik! Väl och nödvändigt formulerat. Tack! Och till dig Carl- tack för många timmars högkvalitativ läsning! Hoppas att du går stärkt ur detta och fortsätter som vanligt!
  Mvh / ramjet

 • Thomas Kronberg 21 december 2013 23:44

  Suveränt skrivet av Erik. Detta gör mig särskilt glad inte bara som medborgare i en fri demokrati utan även som försvarsmaktsanställd./

  Thomas
  Stolt medborgare och Örlogskapten i flottans reserv

 • Skipper 21 december 2013 23:46

  Det är många positiva kommentarer här ovan, där jag upplever en viss förvåning tillsammans med stor glädje över att Försvarsmakten så tydligt deklarerar det man nu gör. Personligen är jag inte alls förvånad över det Erik Lagersten skriver, men jag är likväl lika glad för det som alla andra.

  Anledningen till att jag inte är lika förvånat, positivt överraskade som andra är att jag långt tidigare har förstått vad Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten står för. Jag har skrivit det många gånger tidigare men kan göra det igen. Det må vara så att det var någon före Lagerstens tid som myntade uttrycket ÖRA i Försvarsmakten. "Öppenhet, resultat, ansvar". Men det är Erik Lagersten personligen, genom sitt engagemang och delaktighet som tillsett att Ö och A blivit effektuerat.

  Jag har många gånger, i min roll som försvarsbloggare under pseudonym vänt mig till Erik Lagersten i olika ärenden. Även i tider där det funnits viss oro för att hamna i oönskade situationer. Men oftast när jag behövt svar på någon fråga, varit bekymrad över hur en fråga hanterats, eller när jag tyckt vissa saker varit, ursäkta språket "åt helvete".

  Vid alla dessa tillfällen har jag blivit bemött med respekt, trots att jag som försvarsbloggare under pseudonym möjligen inte alltid bidragit till positiva saker för informationsdirektören och att han som han själv skriver "knytit handen hårt i fickan".

  Jag har trots det alltid fått svar, oftast inom väldigt kort tid trots att frågorna i vissa fall varit komplexa. Jag upplever dessutom att dialogen varit av godo för båda parter. Men det kan jag förstås bara spekulera runt.

  Av den anledningen är jag därför inte alls förvånad över det Erik Lagersten idag skriver, likväl är jag minst lika glad som alla ger uttryck för här ovan samt via Twitter och Facebook ikväll.

  Tack Erik Lagersten, du gör Försvarsmakten till en bättre arbetsgivare.

 • Bernt Malmkvist 21 december 2013 23:55

  Tillåt en vpl. furir, numera pensionär, sälla sig till hyllningskören. Förbaskat bra formulerat!

 • John 22 december 2013 00:10

  Mycket bra! Stolt över att vara anställd i FM när sånt här uttrycks på ett så bra sätt!

  GMY

  John.

 • Mats Rosensköld 22 december 2013 00:24

  Väl formulerat. Rätten att få yttra sig ska alltid försvaras!

 • Christian Raxell 22 december 2013 00:39

  Tack!

 • Tomas Nybom 22 december 2013 00:51

  Väl talat herr infodirektör! Jag är också för en miljö med högt i tak. Uppfattar dock inte alltid så är fallet i alla delar av vår organisation. Jag är fast övertygad om att ingen i densamma med mening vill vara auktoritär och diktatorisk. Men man kan fundera över varför det blir så ändå. Min teori är att mellanchefer och handläggare i FM inte får den resurs som våra ärenden faktiskt kräver/förtjänar, nämligen tid. Tid för att analysera/reflektera tillräckligt, tid för att förankra i berörda delar av organisationen inkl ATO. Jag påstår att jag har god insyn både på förbandsnivå och i HKV PROD. Jag är inte förvånad över resultatet i senaste FM VIND avseende det låga förtroende som medarbetarna har för central ledning. Frågan är när vi ska göra något åt det?

  God Jul och Gott Nytt År(?)!

 • Lennart Stenberg 22 december 2013 01:06

  Också jag ansluter till hyllningskören för dessa klargörande och tydliga besked Erik Lagersten. Det är mycket välgörande läsning i en tid där fler myndigheter och politiska nivåer borde vara minst lika tydliga. Det gör mig stolt att återigen bära uniform och göra en tillfällig insats för Försvarsmakten även om jag snart är pensionär.
  Lennart Stenberg, RO/Mj I 19

 • Felix 22 december 2013 01:34

  Mycket bra!
  // Kadett MHS-K

 • Tessa 22 december 2013 01:36

  Det är inte välfärden utan landets demokratiska värderingar som gjorde att jag för drygt trettio år sedan valde att bosätta mig i Sverige. Det fina Sverige som jag flyttade till finns inte kvar. Fegheten, dumheten och medlöperiet som bredder ut sig och lägger sig som en svart slöja över landet är ett allvarligt hot mot demokrati. Jag har många gånger skämts över att jag har blivit svensk medborgare och övervägt att flytta tillbaka till mitt hemland.
  Erik Lagersten, tack för dina visa ord. De ger mig hopp. Både som medborgare och som kvinna. Att det fortfarande finns män i det här landet som är modiga, kloka och tar ansvar. Du är en fin förebild för svenska män och kvinnor. Och om jag får säga det så avundas jag din fru…

 • Anna-Lena Hesse 22 december 2013 01:56

  Mycket bra uttryckt och en viktig markering!

 • Eva 22 december 2013 02:07

  Stolt över att vara statsanställd när jag läser detta. Bra skrivet!

 • Sophia 22 december 2013 02:26

  Ibland framstår en svensk tiger mer som ett lejon.
  En välformulerad hållning vars position väcker min respekt! Föredömligt ledarskap.

 • Åsa Höglund 22 december 2013 04:40

  Tack för bra inlägg och klargörande. Viktigt att vi står upp för vår demokrati att tycka och tänka som vi vill och få vara som vi vill i Svetige. Ofog skall inte inskränka vår frihet att tycka och tänka fritt utan det ska vi kunna göra utan att bli hotade eller kränkta.

 • Per Jönsson 22 december 2013 09:02

  Ställer mig i kön och tackar fö mycket välformulerade ord. Det ger mig lite hopp inför framtiden. Stå på dig Wiseman du behövs i försvarsdebatten.

 • Nisse Tuta 22 december 2013 09:54

  Tack Erik för det inlägget!
  På alla sätt ett viktigt och allmängiltigt inlägg om hur saker och ting skall fungera i en Demokrati. Fortsätt så med det goda arbetet!

 • Richard Loe 22 december 2013 10:00

  Bra sagt och skrivit Erik! Uppmuntra nu resten av FML att vara lika tydliga i sitt stöd för Carl Bergqvist och hans blogg.

 • Victor Bark 22 december 2013 11:02

  En mycket välformulerad text med ett viktigt innrhåll. Jag hoppas Weiseman fortsätter, han röst är viktig för många.

 • Jonathan 22 december 2013 11:45

  En rent ut sagt fantastisk text! Ovanstående har mitt fulla gillande!

 • Thomas Grevholm 22 december 2013 11:57

  Tack Erik för detta välformulerade inlägg! Fler inlägg behövs som understryker detta viktiga budskap! Wiseman har på många sätt stått upp för demokratins grundläggande värde och du Erik förstärker på ett bra sätt vår rätt och skyldighet som medborgare i denna demokrati!

 • Petrus 22 december 2013 13:25

  Den bästa sortens solidaritet är att stå upp för idealen som personerna man stöttar står för.

 • Henrik Lundberg 22 december 2013 13:30

  Väl skrivet och en bra markering gentemot odemokratiska krafter!

 • Erik Lönroth 22 december 2013 13:33

  I ljuset av FRA och NSA undrar jag om inte försvarsmakten håller sig med dubbla tungor här.

  Är det inte exakt samma sak myndigheten pysslar med och därmed på samma sätt hotar demokratins grundpelare som man säger sig vilja skydda?

  Är det inte i varje fall på sin plats att ansvariga tjänstemän deltar i debatten och tar ställning i den uppenbart demokratifientliga FRA-lagen och kring massövervakning generellt.

  Trovärdighet bygger man ju inte genom att spela med i aktiviteter som står i kontrast till vad man säger sig vilja.

  • Nisse Tuta Erik Lönroth 23 december 2013 14:55

   Erik, som alla myndigheter förväntas FRA följa rådande lagstiftning. Om inte det görs kommer det bli rättsliga påföljder.
   Det är alltid intressant att se hur somliga gnäller över FRA, SÄPO och liknande polisiärt arbete. Det är frapperande ofta samma människor som gnäller när det händer något, fast då undrar man varför myndigheterna inte gjort något för att förhindra det hela. Man kan inte både ha kakan och äta den.

 • linus 22 december 2013 14:21

  Du som i egenskap av försvarsanställd, påstår dig stå i framkanten av demokratins försvar, förstå att du uppfattas som en uppblåst hycklare i ljuset av fra/nsa/gchq skandalen. Det torde ligga i ditt intresse att ifrågasätta din arbetsgivares dolda agenda, och utreda vilka syftenm du egentligen tjänar.

  • Robert linus 22 december 2013 17:06

   Linus, FRA är inte en del av försvarsmakten, så ta det lite lugnt.

   • Linus Robert 22 december 2013 23:48

    Båda sorterar under försvarsdepartementet och jag är säker på att försvarsmakten och fra har olika former av samarbeten. Men annars var det rätt.

 • peter nilsson 22 december 2013 14:44

  Erik Lönroth och linus: så ni tar på er rätten att diktera hur offentliganställda ska få använda sin meddelarfrihet? Det är tur att ni är och alltid kommer att förbli maktlösa, patetiska nollor, för annars skulle samhället bli riktigt otäckt.

  • Linus peter nilsson 23 december 2013 00:00

   Det e ju soft att folk vågar yttra sig men man kan ju ifrågasätta objektiviteten hos en försvarsanställd som försöker lobba debatt anonymt.
   Med det sagt är inlägget här enligt min mening inte speciellt, speciellt.
   Det jag reagerar på är hur enkelt det är att låtsas som att allt försvarsmakten gör är gott.
   Ofog har ju ett ädelt högre syfte: "Ofog är ett antimilitaristiskt nätverk som med fredlig direkt aktion jobbar mot vapenindustrin, kärnvapen, Nato, och andra former av militarism". Ofog har alltså ett gott syfte i att de försöker motverka militarism.
   Men gillar man att skjuta ak5 så förstår jag att man reagerar.

   • Patrik Linus 23 december 2013 17:37

    Allvarligt talat, Linus, du menar alltså att ändåmålen helgar medlen i alla lägen? Så du tycker alltså på allvar att hoppa på en Försvarsmaktsanställd som går i Prideparaden och mobba denne så som Ofog gjorde är okej? Hur bidrar det till att "jobba mot vapenindustrin, kärnvapen, Nato, och andra former av militarism"? Eller är det kanske så att Ofog med sin skeva världsuppfattning kan rättfärdiga det mesta som "fredliga aktioner", oavsett hur mycket man förstör en människas liv. Trots allt så har man inte fysiskt slagit någon även om de psykiska konsekvenserna sitter kvar bra längre än eventuella fysiska skador skulle gjort. Det är så patetisk så det är inte sant men det är klart, om man faktiskt försöker förändra syns man inte lika mycket i media och då kanske de bidragsgivare som finansierar Ofogs verksamhet inte ger dem pengar. Dessutom vore det intressant att veta vilka dessa bidragsgivare är, jag menar, du ifrågasätter objektiviteten hos Wiseman men reflekterar överhuvudtaget inte över Ofog. Själv blir jag förundrar över att Ofog bjuder in ryska officerare till föredrag men inte svenska och aldrig demonstrerar mot de som rustar mest i vårt närområde, nämligen Ryssland. Vilka motiv har Ofog bakom sitt handlande egentligen?

    Jag förstår inte hur man kan sympatisera med en rörelse/nätverk som resonerar på det sättet och väljer att ställa sig utanför samhällets spelregler. Vad gör dem bättre än terrorister, nazister eller kriminella? De har förvissa ett ädlare mål men de andra är iaf ärliga i sitt uppsåt. Osäkert på vad jag respekterar mer....

 • pappa sven 22 december 2013 17:41

  Bra att försvaret försvarar Sverige för alla hot inte bara mitanta fiender som under krigen.

  För överigt tycker jag att förändringar inom försvaret borde följa utvecklingen i överig...men en förändring som innebär stora neddragningar rörande medel känns hotande.....att effektivisera ja., att förbättra ja men att nedmontera nej

 • Linus Björk 22 december 2013 18:04

  Det bästa skrivet som jag har läst länge! Jag delar detta på FB.

  God jul till er alla,
  Linus Björk
  En gång korpral vid 12. HKP. DIV. markstrid

 • Pär Rittsel 22 december 2013 18:43

  Klokt, rakryggat och en modell för tjänstemannarollen. Och demokratin.

 • CG 22 december 2013 19:56

  "I detest what you write, but I would give my life to make it possible for you to continue to write." Skrivet av Voltaire 1770.

 • Robert 22 december 2013 22:59

  Bra uttalande!

  För att kunna förbättras krävs ett kritiskt tänkande och en möjlighet att yttra detta, FM har i denna situation visat starkt att dessa demokratiska grunder värnas högt som lågt även innanför grindarna.

 • Johan 23 december 2013 00:39

  Carl, tack för din blogg, fortsätt uttrycka dina sunda tankar.

  Erik - tack för stödet för en anställd

  God Jul till er båda!

  / Johan
  Lt i FV

 • Göran Mellblom 23 december 2013 11:15

  Bra talat!

  Men försvarsbloggandet antyder att myndigheten och dess strukturer och flera grupper inom den fruktar både "Glasnost" och "Perestrojka"?

  Tänk om denna incident kunde bli startskottet för Den Nya Öppenheten?

  God Jul/Göran Mellblom

 • Ingemar 23 december 2013 14:08

  Oerhört väl formulerat, tack för det Erik Lagersten.

  Jag kan inte påstå att jag läst Wisemans blogg mer än möjligen någon enstaka gång, men jag blir heligt förbannad över Ofogs tilltag att försöka tysta meningsmotståndare genom att ge sig på privatpersonen och försöka skada honom eller henne.

 • Jens 24 december 2013 02:43

  Jösses!

  Tack Erik!

  //Jens

 • Bernt Törnell 28 december 2013 20:34

  Stort tack för Ditt inlägg Erik!
  Skönt att någon ansvarig inom FM äntligen gör klart att en människa som i Wisemans blogg får framföra åsikter, på ett formellt riktigt sätt, som avviker från de officiella uttalanden som dagligen kommer oss tillhanda. Det är lätt att istället straffa genom att hota med sekretesslagen.
  Gott nytt år önskar
  Bernt

 • Pontus Liljeblad 29 december 2013 08:51

  Strålande inlägg! Klokt, välskrivet och relevant.

 • Avni Dervishi 6 januari 2014 17:31

  Verkligen intressant reaktion.
  Bra skrivet

 • Ben 24 januari 2014 18:06

  Eftersom denna bloggare verka ha stor påverkan på debatten är de väl mer än rätt i ett demokratiskt samhälle att han ger sig till känna?

  Självklart blir krigsgalningar och natogalningar sura efter avslöjandet. Det var väntat.

  Mer frågande varför försvarsmakten inte försvarar uthängandet av SD folket?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *