På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Forum för försvarsdebatt

Webbredaktionen

Maskincentral på korvett. Foto: Sergeant Anton Thorstensson Combat Camera

Maskincentral på korvett. Foto: Sergeant Anton Thorstensson Combat Camera

Under våren lämnar Försvarsberedningen sin rapport med analys av det svenska försvaret och lämna förslag för perioden efter 2015. Rapporten kommer att utgöra grund för nästa försvarsbeslut eller inriktningsproposition under 2015. Försvarsministern har också beslutat att beredningen ska bidra till den offentliga debatten om försvars- och säkerhetspolitik.

Debatt och stort engagemang är viktigt i dessa frågor och det är därför välkommet med den seminarieserie som Försvarsutbildarna tillsammans med Allmänna Försvarsföreningen (AFF) och Krigsvetenskapsakademien (KKRvA) har gjort och fortsätter med under våren. Seminarierna genomförs på ett stort antal platser.

Försvarsmakten är inte arrangör av seminarierna men ser gärna ett stort deltagande av många intresserade. Förhoppningsvis är formen sådan att även de som normalt inte är delaktiga i försvarsfrågorna har möjlighet att delta och på så sätt få en breddad kunskap och intresse för frågeställningarna.

För frågor kontakta respektive arrangör.

Läs mer om Försvarsforum.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Rolf 13 december 2015 23:19

    Jag har erfarenhet av underhållstjänst både på bataljon och uppåt. Såvitt jag vet blir det inte stridande soldater som utgör huvuddelen av våra förband - när vi åter får några. Man kan förvänta sig att väldigt många soldater kommer att vara avdelade för underhållstjänst. När vi nu ser hur flyktingmottagande belastar landet ekonomiskt slog mig tanken att vi borde kunna utbilda värnpliktiga soldater i underhållstjänst och därefter låta dessa soldater svara för servicen vid offentligt ägda flyktingförläggningar. På så sätt borde landet spara pengar i mindre kostnader för flyktingförläggning samtidigt som erfarna UH-soldater kan placeras vid våra framtida förband. Vi kan dessutom koncentrera utbildningen på ny materiel när sådan blir tillgänglig och reducera kostnaden för framtida grundutbildning, eftersom UH-soldaterna redan är utbildade. En annan fördel skulle kunna vara att vi får utbildade UH-soldater som kan tjänstgöra vid FNs flyktingläger och liknande internationella uppdrag. Här finns mycket att vinna, men vad vill våra politiker?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *