Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Värnpliktiga som krigsplacerade

Erik Lagersten

Krigsplaceringsorder

Krigsplaceringsorder

I anslutning till kommentarerna kring Riksrevisionens rapport om Försvarsmaktens uthållighet i insatser föreslog Allan Widman (Fp) i ett uttalande att Försvarsmakten skulle kunna krigsplacera tidigare värnpliktiga i krigsförbanden.

Försvarsmakten vill framhålla att så redan skett. Detta var en förutsättning för övergången till frivillig rekrytering av soldater och sjömän. Våra krigsförband har hela tiden varit bemannade på detta sätt för att säkerställa mobiliseringsförmågan under uppbyggnaden av Insatsorganisation 2014 (IO14).

Det innebär att tidigare värnpliktig personal bibehåller sin krigsplacering intill de avlöses av de nya kategorierna heltids- och deltidssoldater och sjömän. Försvarsmakten kan dock inte kalla in fd värnpliktig personal till tjänstgöring utan att regeringen fattar beslut om höjd beredskap. Successivt som anställd personal tillkommer avförs de värnpliktiga ur rullorna.

Det bör också framhållas att de anställda soldater och sjömän som slutar i Försvarsmakten behåller en krigsplacering och bidrar därmed på motsvarande sätt att avlösa tidigare pliktpersonal.

Rekryteringsmyndigheten ansvarar för att krigsplacering sker.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Officiell blogg

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

Mats Ström är kommunikationsdirektör. Han ger uttryck för myndighetens principiella uppfattning, här på bloggen Försvarsmakten kommenterar, när han framträder i media eller i andra sammanhang samt på Försvarsmaktens Facebook-konto och Twitter.


3 kommentarer

 • joha 18 december 2013 23:14

  Så om man som k- anställd eller t-anställd, och man väljer att sluta så är man ändå krigsplacerad? På den befattningen, de visste jag inte.
  mvh joha

 • FV-sergeanten 19 december 2013 19:39

  "Våra krigsförband har hela tiden varit bemannade på detta sätt för att säkerställa mobiliseringsförmågan under uppbyggnaden av Insatsorganisation 2014 (IO14)"

  Från mitt ringa kunnande och perspektiv om vår organisation och hur den fungerar har jag svårt få fram något annat ord än SKÖNMÅLNING.

  Är Informationsdirektörens inlägg verkligen med sanningen överensstämmande? Om det är det, följer en lång rad relevanta följdfrågor som sannolikt inte kan besvaras pga sekretess. Exempelvis: - Är krigsplaceringarna kvalitetssäkrade gentemot Rekryteringsmyndigheten? - Är rätt person på rätt plats? - Vet krigsförbandscheferna vilka som är krigsplacerade vid deras respektive förband?

  Nu kanske någon tycker att jag är petig. Jo, i det förfall vårt försvar och svensk försvars- och säkerhetspolitik befinner sig i så är det kanske så...

 • Soldaten 22 december 2013 01:13

  Jag vet att ÖB och arméchefen har nämnt det förut men bra att du förtydligar efter vad som sagts i media. Det jag dock undrar är varför Hemvärnet inte får krigsplaceringsorder. Ja, vi som är med vet väll antagligen vars vi ska men desamma gäller väll alla anställda soldater & officerare.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *