På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

ÖB: Anställda, hemvärnssoldater och frivilliga i Försvarsmakten!

Webbredaktionen

Sverker Göranson

De senaste veckorna har varit omtumlande för mig. Uppfostrad i pansartruppernas ”framåt, framåt, framåt”-anda var det en märklig känsla när hela kroppen så kraftigt sa ifrån för några veckor sedan. I ärlighetens namn så har den nog protesterat hela hösten.Om jag bara hade valt att lyssna, vill säga. Nu gjorde jag inte det. I stället bet jag ihop. Att sedan tvingas lämna Sälen-konferensen var som att få bandkrängning precis när man ska bryta in i anfallsmålet.

Så här efter några dagars reflektion är det egentligen kanske inte så konstigt. 2012 har varit ett minst sagt ansträngande år, inte bara för mig utan för alla oss i Försvarsmakten. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – vi är mitt uppe i den mest komplexa försvarsreformen på över 100 år. Det frestar på. På mig. På er.

Sedan jag berättade om min sjukskrivning har jag fått mängder med positiva reaktioner. Via brev, mejl, sms, på Twitter och inte minst via Facebook. Det är helt fantastiskt och det ger mig enormt med energi!

Den energin tänker jag använda för att komma tillbaka till arbetet igen. Men det kommer dröja ytterligare en tid. Ursprungligen var tanken att jag skulle börja arbeta den 4 februari. Men så blir det inte. Hur mycket jag än vill så säger både kroppen och läkarna ifrån. Jag kommer därför vara fortsatt sjukskriven fram till den 17 mars, vilket jag i går eftermiddag informerade försvarsministern om.

Under min frånvaro finns det vissa uppgifter som endast kan lösas av någon som har en överbefälhavares befogenheter, detta är försvarsmaktsledningen överens om. Regeringen har utsett chefen för ledningsstaben, generallöjtnant Jan Salestrand till vikarierande ÖB och chef för Försvarsmakten. Generaldirektör Peter Sandwall är som tidigare fortsatt ställföreträdande myndighetschef.

Jag är fast besluten om att återinträda i tjänst så snart som möjligt. Allt det arbete som nu pågår i Försvarsmakten kräver dock en överbefälhavare som kan leverera till 100 procent och just nu kan jag inte det. Men all den positiva kraft ni på olika sätt förmedlat har tagit mig en bra bit på väg- stort, stort tack!

Vi ses och hörs igen i mitten av mars. Då ansluter jag återigen till vårt gemensamma bygge av framtidens försvarsmakt!

Sverker Göranson
ÖB

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

47 kommentarer

 • Magnus Redin 31 januari 2013 11:53

  Nu är du även en symbol för en krasslig försvarsmakt som behöver återfå hälsan så krya på dig!

 • Tony 31 januari 2013 12:02

  godag Chefen.
  Krya nu på Dig och se till att "banden" sitter på plats innan du åker vidare. Mvh Tony 7 bat LG

 • Johan 31 januari 2013 12:20

  Krya på dig!
  Sverige och FM behöver en rakryggad ÖB som talar klartext så att allmänheten och politikerna förstår.

 • Kjell Berggren 31 januari 2013 12:20

  Krya nu på dig Chefen och kom tillbaka utvilad och laddad, så klarar du de framtida "striderna"

 • Anders Leijonborg 31 januari 2013 12:31

  Nån sa:

  Kan du inte springa, så gå
  Kan du inte gå, så kryp
  Kan du inte krypa, så hasa dig fram
  Kan du inte hasa dig fram, så hitta nån som kan bära dig.

  Hv grabbarna hälsar krya på dig.

  Vi håller fortet ;)

 • Lars Vidin 31 januari 2013 12:35

  Krya på dej fort..
  C Orsa komp

 • Niklas 31 januari 2013 12:43

  Krya på dig ÖB, stå på dig. Äntligen så är det någon som vågar säga sanningen.

 • Markus 31 januari 2013 12:44

  Krya på dig General!!

  Mvh Soldat 141.a hvinsatskompaniet

 • Magnus Edvinsson 31 januari 2013 13:01

  Vi är många som uppskattar Dig. Magnus

 • Anonym 31 januari 2013 13:37

  Krya på dig Chefen. Amf 1 stöttar dig till fullo!

 • The Mighty 31 januari 2013 13:58

  Det är av största vikt att ni kommer tillbaka i tjänst som ÖB. Både för dig själv och för den position ÖB har just nu. Du är för mig och många kollegor värd mer än någonsin. Träna två pass i veckan från och med nu, alla chefer behöver åtminstone det.

 • Magnus Gunnarsson 31 januari 2013 14:06

  Krya på dig! Vi står bakom dig!!

 • andre 31 januari 2013 14:12

  Krya på dej och fortsätt i samma anda.

 • Karin Eriksson 31 januari 2013 15:04

  Välkommen tillbaka.
  Vi behöver en ÖB som vågar tala klartext

 • Anton Sjödin 31 januari 2013 15:19

  General.
  Du har en av de svåraste arbetsuppgifter en människa kan ställas inför. Inte nog med att du har ett arbete som präglas av att med tvångsmedel och med liv som insats uppbringa Sveriges säkerhetspolitiska intressen både i Sverige och utomlands. Du skall inte bara arbeta i denna myndighet utan även vara chef och ledare, och det den högsta av dem. Jag gör här ett antagande och det är att det blåser på toppen. Inte nog med att vissa röster inom organisationen ibland, eller ofta, är kritiska mot de beslut du eller dina nära tar. Utöver detta har vi ett helt land, med en ungdom vars största problem i livet varit långa nattklubbsköer eller datorer som hängt sig, denna ungdom som ofta och ibland för ofta är kritiska till myndighetens syfte och existens. Nu, som en stor bläckplump över i:et har vi en statsminister som ser vårt arbete och all den tid som tiotusentals anställda lägger ner i statens regi som ett särintresse. Nog kan jag förstå att det blåser på toppen. Det blåser inte bara uppifrån utan även från sidan och ibland tyvärr underifrån.

  Jag själv har ofta tvekat. Har jag valt rätt? När verkligheten slår mot ansiktet som ett piskande regn blir jag ibland osäker. Varför gör jag detta? Inte är det för lönen, prestigen har försvunnit och glamouren var en myt. Men när jag står på bryggvingen och vinden blåser i. Det gråmålade fartyget har samma färg som havet och himlen som smälter ihop i grådaskiga nyanser och det finns inget gästvänligt med min arbetsplats. Då tänker jag efter. Detta är inget man gör för egen vinning. Det finns ett kall och det finns en inre röst som ger mig bekräftelse att jag gör det som är rätt.

  När du slutade vara tyst, när du sa ifrån och när du stod på dig blev jag helt plötsligt övertygad om att oavsett om vi är soldater, sjömän, officerare, specialister eller flaggmän. Från kock till fartygschef till ÖB så har vi en stolthet. Vi gör det inte för att vi måste eller skapa oss ett namn. Det är ingen vidare karriärsbransch. Vi gör det för att det är rätt!

  Du, General Göransson, är ett av de bästa exemplen på detta. Jag tror på dig. Mina kamrater gör detsamma. Vi är med dig när det blåser och jag ska göra mitt bästa för att bidra till att vinden en vacker dag mojnar. Vi gör det som är rätt.

  Med hopp om att du kommer tillbaka starkare än någonsin. Du är omtyckt och behövd!

  Kd Anton Sjödin

 • Magnus G 31 januari 2013 15:20

  Hej chefen. Låt du kroppen och knoppen vila och återhämta sig så håller vi fortet så länge. Och jag vill särskilt tacka dig för att du axlade bördan att påtala det alla visste, alla ignorerade och ingen ville kännas vid. Framåt framåt framåt! /Magnus, LedR, Vpl pansarskytte

 • Hans Rosenberg 31 januari 2013 15:29

  Krya på dig, chefen, och på återseende!

 • Börje Forslund 31 januari 2013 16:22

  Återfå krafterna.,de kommer att behövas! VI övar vidare så länge. Hälsningar ! Dalarnas hemvärnsbataljon

 • Soldaten 31 januari 2013 17:18

  Krya på dig och du är varmt välkommen tillbaka när du mår bra igen!

 • Kenneth Nilsson 31 januari 2013 17:29

  Krya på sig chefen!

 • Carl 31 januari 2013 18:09

  Ditt mod är beundransvärt och du är en föregångsman.

  Ta hand om dig!

  Vpl Amfibe -93, Undbefäl Hv idag.

 • Henrik 31 januari 2013 18:47

  Tack för ett föredöme som heter duga, och krya på dig. Vi är på din sida General! Vi behöver en Kristianstadpåg vid rodret!

 • Jens Gustavsson 31 januari 2013 18:58

  Krya på dig chefen!

 • Thomasson 31 januari 2013 19:10

  Krya på dig.
  Eftersom vi Skåningar är så bra på allt vi gör, så kommer det nog inte ta så lång dit innan du står där igen med befälet.
  Ta nu hand om dig här nere i Skåneland innan du tar dig upp till Norrland igen (Allt på andra sidan Hallandsåsen)

 • TRIDENT 31 januari 2013 21:19

  TOLA, återhämta och fortsätt anfallet!

  Vi övriga anställda i "särintresset" håller ställningarna tills chefen är tillbaks.

 • Tapaus ÖB – Ruotsin puolustuksen kriisi, osa 2. | Random thoughts 31 januari 2013 21:25

  [...] on jo saanut jo 7500 jäsentä. Kannustus varmaan lisäntyy, kun ÖB tänään (31.1.) ilmoitti kirjeessä henkilöstölleen, että sairasloma jatkuu maaliskuun puoleenväliin [...]

 • Ant 31 januari 2013 22:24

  Ta den tid du behöver. Soldaterna är dig trogen

 • Fallet ÖB – det svenska försvarets kris, del 2. | Random thoughts 31 januari 2013 23:15

  [...] Krya på dig ÖB fått 7500 medlemmar. Tyvärr lär antalet öka, då ÖB idag i berättade för sina medarbetare att han är sjukskriven till 17 [...]

 • 1.serg 31 januari 2013 23:56

  Var väl medveten om att du har vårt stöd.

 • Oscar Haglind 1 februari 2013 00:00

  Endast den starke kan erkänna sig svag- starkt jobbat chefen! Vi håller tagen terräng tills du är beredd att återuppta anfallet.

 • Hans, AY1 1 februari 2013 01:01

  Ta hand om dig själv ett tag nu och krya på dig. Så håller vi ställningarna tills du tillbaka.

 • Fk. Isaksson 1 februari 2013 09:31

  Krya på dig General och ta hand om dig. Vi håller ställningarna tills du är tillbaka.

 • 530 Johansson, livkomp. 1 februari 2013 10:57

  Sköt om dig och kom snart tillbaka.
  Behövs någon som pratar klartext inför svenska folket och inför svamlande ochg floskelfylla politiker!!

 • Karlsson 1 februari 2013 13:42

  Krya på dig chefen. Ta den tid du behöver får att återfå stridsvärdet.

  Du du är en föregångsman och har vårt stöd. Se till att få på banden igen och led oss in i anfallsmålet.

  Kd Karlsson

 • Krp. L 1 februari 2013 13:47

  Alla är vi mänskliga, och människor är emellanåt bräckliga varelser... Samtidigt är vi fantastiska på så sätt att vi läker med tiden!

  Krya på dig General!

 • bv förare. 101 1 februari 2013 13:51

  Bandkrängning tar tid. Låt det ta tid att fixa för annars hoppar skiten av igen . Sen när du är mogen att fortsätta gör så för du BEHÖVS helst när vi som nu tydligen är ett särintresse . Isrället flr att som vi gör värbar om vårat gemensama fädernesland. . Förtsätt tala klarspråk så politikerna förstår. Ta var på dig general

 • Mats Juhlin 1 februari 2013 16:18

  Krya på dig kurskamrat. Tror inte du i din vildaste fantasi kan ana hur många som står bakom dig, icke minst här nere i Afghanistan.

 • Soldat 1103 1 februari 2013 18:34

  Krya på dig Generalen!
  Mvh Hemvärnssoldat Kolind som av en händelse bor bredvid gamla P6 och håller ställningarna!

 • Henrik Ekelin 2 februari 2013 01:31

  Du har gjort ett bra jobb och kommer säkert att fortsätta med det. Krya på Dej. Jag tror nog att Du är på väg

 • Stanislav 4 februari 2013 15:18

  Krya på dig Generalen !

  Vi behöver dig !!

  MVH Försvarsutbildarna, Malmö Skolkompani.

 • Anders 12 februari 2013 22:57

  Hej!
  Kan det inte vara en möjlighet att minska på yrkesarmén, strunta i reservister och istället bygga ut hemvärnet.
  Hemvärnet är en nationell skyddsstyrka,
  Låt dem använda en del av de nedlagda Anläggningarna inom alla militära områden och den utrustning som som står i lagerlokaler så som markfordon, flyg o.s.v.
  Låt hemvärnet bli delvis självförsörjande, har för mig att norska hemvärnet är det.
  Eller bestäm att alla kommuner ska betala e viss procent av kostnaderna.
  helt plötsligt har vi ett rätt stort försvar som mobiliseras snabbt vid behov.
  Bara en tanke.

 • Tomas 14 februari 2013 13:03

  Som vanlig "Svensson" har jag sedan ditt uttalande 25 jan om Sveriges förvarsförmåga, velat tacka dig för att du vågade säga sanningen om "Kejsarens nya kläder". Beundransvärt och modigt gjort!!

  Önskar att du återfår hälsan snart!

  Mvh, Tomas

 • Lars Erik 19 februari 2013 19:06

  Snart kommer understöd !

 • Desirée Lundve Skånberg 25 februari 2013 15:21

  Här kommer krya på dig-hälsningar från en helt vanlig svensk medborgare! Tackar dig för ditt mod och ber att du snart skall bli frisk och stå på banan igen! Sverige behöver såndana som du:rakryggade,stolta,hedervärda!

 • Desirée Lundve Skånberg 1 mars 2013 23:33

  Sverige har levt i fred länge och det är bra..men..alla länder tänker inte som vi. Vi behöver vara vaksamma! Kanske är det dags att se över sitt hus. Kanske vi måste tänka om..ett försvar med både män och kvinnor är nog bra. Man har hela spekrat. Bara en tanke från en vanlig medborgare.Desirée

 • Olle Nilsson 20 mars 2013 16:06

  Stå på dig, vi står bakom dig.
  Olle Nilsson KVM 141:a insatskompaniet.

 • Sören Nilsson X Fältjägare 22 mars 2013 20:23

  Hoppas att du återfår såväl hälsa som arbetsglädje. Vidare hoppas jag att du får gehör. Att tala klarspråk är en skyldighet och en rättighet. Stå på dig, det du säger är av nationellt intresse. Om försvaret inte kan uppfylla de av Riksdagen fastställda målen måste någon vara ärlig nog att tala om det, I övrigt hoppas jag att tolkarna får ett kraftfullt stöd av alla försvarsanställda. Det som skett är en nationell skandal.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *