Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Sälen 2013

Erik Lagersten

ÖB i Sälen. Arkivbild. Foto: Patrik Kärrholm

ÖB i Sälen. Arkivbild. Foto: Patrik Kärrholm

Idag startar årets rikskonferens arrangerad av Folk och Försvar i Sälen. Försvarsmakten har med elva delegater med ÖB Sverker Göranson i spetsen och kommer bland annat att tala om att omvärldsutvecklingen i vårt närområde är osäker.

Debatten har redan startat och gjorde så i samband med intervjun med ÖB i SvD i nyårshelgen där Sverker Göranson förklarade att Försvarsmakten klarar ett fullt krig i en vecka. Uttalandet har diskuterats sedan dess och kan sägas vara inledningen på den försvarsdebatt som regeringen önskar föra i anslutning till försvarsberedningens arbete. ÖB har understrukit att risken för att Sverige ska sättas på ett sådant prov är låg idag, men att diskussionen som nu startat är välkommen och nödvändig.

De gynnsamma tendenser som påverkade förra försvarsbeslutet är inte längre entydiga och det finns faktorer som talar för en betydligt instabilare region. Detta omfattar alltifrån den politiska utvecklingen i stormakterna, militär förmågeuppbyggnad, ett ökat geo-politiskt fokus på vårt område och allt med stora osäkerheter.

Vad det gäller läget i Försvarsmakten är ekonomin på kort sikt i balans och personalförsörjningsreformen för våra kontinuerligt tjänstgörande soldater och sjömän har inledningsvis fungerat väl. Orosmoln är bland andra den långsiktiga finansieringen där Försvarsmakten anmält att verksamheten är underfinansierad från och med 2015 och myndigheten ska därför till regeringen fördjupa och konkretisera det ekonomiska underlaget och vilka åtgärder som bedöms nödvändiga. Andra frågetecken är hur länge vi får behålla de soldater och sjömän vi nu anställt och hur vi ska attrahera tidvis tjänstgörande personal och hemvärnssoldater. Vi vet också att reformen är tung och sliter på personalen– det syns i våra interna undersökningar.

Nytt för i år är att SvT direktsänder konferensen under måndagen och tisdagen i TV 2. Detta går även på SvT webb och på Folk och Försvars hemsida. TV 4 News planerar också för omfattande sändningar liksom Expressen TV och säkert många fler.

Följ konferensen på nätet eller på Twitter där @mikaelsthlm bevakar flödet. Många försvarsbloggar skriver också om konferensen där inte minst http://navyskipper.blogspot.se har en utmärkt sammanställning över mediarapporteringen.

Erik Lagersten
Informationsdirektör

Officiell blogg

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

Mats Ström är tillförordnad kommunikationsdirektör. Han ger uttryck för myndighetens principiella uppfattning, här på bloggen Försvarsmakten kommenterar, när han framträder i media eller i andra sammanhang samt på Försvarsmaktens Facebook-konto och Twitter.


2 kommentarer

  • B Stolphammar 25 januari 2013 10:50

    Jag tycker att det är ett märkligt agerande att offentligt gå ut och avslöja försvarets förmåga (oförmåga) mätt i dagar eller timmar i händelse av en militär konflikt.

    Jag tycker inte att man som högsta ansvarig i Försvarsledningen skall avslöja sådana uppgifter, då det kan vara till men för vårt lands säkerhet och dessutom undergräva allmänhetens förtroende för såväl försvaret som dess ledning.

  • Marcus 13 januari 2013 19:28

    Ja... en dag står vi där med brallorna nere och då verkar det som om vi ska förlita oss på att andra krigsmakter ska hjälpa oss? Vi kan inte ens försvara våra egna kärnkraftsanläggningar....

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *