På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

CJur om vådaskottsdomen

Webbredaktionen

Stefan Ryding-Berg

Uppsala tingsrätt har dömt en officer för framkallande av fara för annan till villkorlig dom och dagsböter. Bakgrunden var ett vådaskott i en vapenvårdslokal där officeren innan blindavfyrningen laddade med ett magasin som innehöll skarp ammunition.
I lokalen fanns en soldat närvarande.

Det som brustit i detta ärende inom Försvarsmakten är att militärpolisen gjort anmälan direkt till polis/åklagare utan att gå via aktuell förbandschef. Det är förbandschefens uppgift att besluta om vilka händelser av disciplinär art som ska anmälas till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Nämnden avgör därefter om man hanterar disciplinärendet själv eller gör en anmälan direkt till polisen.

Chefen för militärpolisen kommer att internt gå ut med styrning av innebörd att MP inte själv agerar utan stödjer förbandschef och håller chefsjuristen underrättad i dessa frågor.

Försvarsmakten har inte möjlighet att kommentera domen som sådan ytterligare.

Stefan Ryding-Berg
Chefsjurist

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • Erik 30 november 2012 12:31

  Hej,

  Vad kommer ske med den militärpolis som uppenbarligen inte gått tjänstevägen. Är det tjänstefel?

  • Kluddarn Erik 30 november 2012 17:54

   Militärpolismannen/kvinnan har agerat precis som en POLISMAN skall göra enligt lag.

 • B Stolphammar 30 november 2012 14:23

  Ett vådaskott skall ALDRIG kunna avlossas, eftersom det krävs en fysisk åtgärd från en person för att det skall kunna ske. Vådaskott kan ALDRIG accepteras eller negligeras.

 • Jan Olov Westerberg 30 november 2012 18:47

  Mycket bra kommentar som tydliggör ansvarslinjen. Som anfördes av flygvapeninspektören tidigare, bygger ett framgångsrikt och förebyggande system för lärande på att misstag motarbetas. Inte på att den enskildes rädslor underbyggts. Bra!

 • Kluddarn 30 november 2012 23:03

  Stefan Ryding-Berg pratar om äpplen när sakfrågan handlar om päron. Ärendet har inte varit av disciplinär art" då det bevisligen har handlat om brott eftersom en åklagare och sedan en tingsrätt bedömt det som brott.

 • Kluddarn 30 november 2012 23:15

  Jag glömde förstås militärpolisen. Militärpolis, åklagare och tingsrätt har bedömt det inträffade som brott. Förhoppningsvis får vi se vad en hovrätt anser.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *