På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Massavhopp från försvaret” i TV4

Webbredaktionen

Under tisdagen sände TV4 Nyheterna ett inslag som pekade på stora avgångar från det som kallas grundläggande militär utbildning (GMU). Alltså den rekrytutbildning som görs innan anställning eller avtalskrivning.TV4 Nyheterna hade besökt Skövde och utifrån avgångssiffrorna från en genomförd GMU konstaterat att det nu är massavhopp från försvaret. Som relief till detta visades actionfylld reklamfilm och några rekryter som berättade att det var mycket tuffare än de kunde väntat sig. Det senare stämmer, utbildningen är helt annorlunda och svårare än vad de flesta förväntar sig. Soldat är inget vanligt yrke och utbildningen ska motsvara de krav vi ställer på de tjejer och killar vi ska anställa eller placera i Hemvärnet.

Är det då massavhopp och är det högre eller samma nivå som under värnplikten?

Under värnpliktstiden slutade 15 procent i förtid. Orsakerna var många men ofta medicinska skäl, belastningsproblem etc. Under det första året som vi har samlad statistik från GMU (2011) slutade 16 procent i förtid. Orsakerna anges ofta vara detsamma som tidigare, dvs medicinska orsaker. Men det är också troligt att bakom dessa orsaker kan dölja sig annat t.ex. motivationsproblem liksom fallet varit tidigare år med värnplikt.

Vad döljer sig då bakom den specifika utbildningen i Skövde som TV Nyheterna redovisar som en generell bild av ”massavhopp”, att 62 av 256 slutat i förtid?

Efter kontakt med ansvarigt förband kan jag konstatera att utbildningen omfattade både rekryter uttagna för anställning som soldater och rekryter uttagna till Hemvärnet.

Det innebär att det är olika kategorier som påbörjar utbildningen med olika krav för ansökan men med samma utbildning i dagsläget. Då visar sig en något annan bild än den som TV4 presenterade.

Det är lägre avgångar för de soldater som ska anställas än för de som ska till Hemvärnet. 14 procent av de som skulle anställas vid Skaraborgs regemente P4 och 33 procent av de som skulle placeras i Hemvärnet slutade innan genomförd GMU.

Alltså något lägre avgångar för anställda soldater under grundläggande utbildning jämfört med värnpliktstiden på P4 och högre för hemvärnsoldater på denna enstaka utbildning. Till detta kommer att det ser olika ut för enskilda förband med olika avgångsfrekvens då förutsättningarna och kraven varierar.

Det går alltså inte att tala massavhopp i försvaret baserat på en enstaka utbildningsomgång och det är omöjligt att att dra några generella slutsatser av densamma. Däremot kan vi konstatera att just från denna utbildning så slutade t.ex. fler hemvärnssoldater än vad vi skulle velat. Orsakerna till detta är säkert flera, kan vara att de fysiska krav som gäller för en hemvärnsoldat är lägre än för andra kategorier och den gemensamma utbildningen därmed blir mer ansträngande för dessa. Detsamma gäller för några andra soldatkategorier. Av detta kommer vi självklart att dra slutsatser men inte de som TV4 dragit.

Alla avgångar ska hållas nere från GMU. För detta krävs troligtvis en kombination av flera saker, att rekryten ska förbereda sig innan utbildning, att krav och utbildning är realistiskt ställda i förhållande till tjänsten och att information innan utbildning svarar mot behovet varje enskild kan tänkas ha. Vi kommer att om en tid veta hur de första åren i reformen har gestaltat sig men det ska göras på helhet och inte lösryckta delar tagna ur sitt sammanhang. Det kommer också se olika ut för alla de kategorier, tjänster och orter vi erbjuder.

Allt detta sa jag i direktsändning i Tv4 News men återfanns inte med i kvällens nyhetsinslag. Jag tror inte heller att vare sig rekryteringen eller GMU kommer att vara det vi diskuterar mest i framtiden utan hur länge soldaten eller sjömannen väljer att tjänstgöra. Blir det upp till 6 år som vi önskar eller kortare tid? Däri kommer utmaningen att ligga framöver och kraftigt ökade kostnader om tjänstgöringstiden blir för kort.

Hur såg för resten hela reklamfilmen ut, den där TV4 visade den actionfyllda inledningen? Även detta var inte hela bilden, se själv:

Erik Lagersten
Informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • Alexander 14 november 2012 16:16

  Men man borde kanske tänka om lite det där med GMU. De flesta som får göra GMU-HAGS dvs. GMU hemvärn har svårare att kunna söka en GSS/K anställning i försvarsmakten varför vet jag inte då det är samma utbildning (Sägs det). Vad kostar det att utbilda en GMU rekryt? Finns mycket folk som gör sina 3 månader och sen säger upp all kontakt med försvaret och på frågan varför de då gjorde GMU får man svaret "Det är en bra erfarenhet". När dessa som bara vill göra GMU för att göra den tar upp platser för folk som är intresserade av en karriär i försvarsmakten så blir det onödiga kostnader för att fylla upp de platser till nästa GMU omgång. Varför inte låta de som inte vill bli GSS/K/T göra GMU-HAGS då har det ett alternativ att antignen säga upp kontakten med försvaret, gå med i hemvärnet eller söka en anställning och låta de som är intresserade av en karriär få gå den "vanliga" GMUn

 • Roger Klang 14 november 2012 18:41

  Och sen så under värnpliktstiden så var det bara killar som gjorde militärtjänst, idag är det även kvinnor och det kan ju säkert ha inverkat på antalet avhopp.

  Roger Klang

  • Josefin Roger Klang 15 november 2012 23:14

   Sedan slutet på 1980-talet/början på 1990-talet har även kvinnor fått göra värnplikt. Så statistiken från värnpliktstiden (som nämns i inlägget) är troligen från tiden då även kvinnor fick göra värnplikt.

 • Johan 14 november 2012 20:34

  Erik: Bra förtydligande och klargörande av slutsatserna dragna från siffrorna avseende avgångarna på P4.

  Alexander: Du har rätt i det du skriver: GMU har ett lika innehåll oavsett vart den genomförs. Anledningen till att de rekryter som genomför GMU med inriktning mot HV/NSS i vissa fall inte kan gå vidare mot en anställning som GSS/K ligger i de kravprofiler som finns för alla befattningar i FM. De kan uppfylla kravprofilen mot HV/NSS men inte mot de GSS/K befattningar som finns att söka. De kan alltså vara godkända på GMU men ej uppfylla kravprofilen avseende exempelvis syn, färgseende etc.

  Roger Klang: Några generella slutsatser att kvinnor negativt skulle påverka antalet avhopp från GMU kan inte göras. Möjligt kan mer statistiskt säkerställda siffror framkomma när ytterligare utbildningsomgångar genomförts.

  /Johan (som arbetar med grundrekrytering och bemanning på ett förband i FM)

 • Joakim 15 november 2012 02:44

  Sen ska man inte tro att alla antagna passar för yrket. Likväl som för poliser och brandmän.

 • B Stolphammar 15 november 2012 03:32

  Tv 4 svartmålar och FM ledningen skönmålar bilden av hur rekryteringen av nya soldater till FM har lyckats hittills. Faktum är dock att rekryteringen inte har varit problemfri och inte nått de mål som man trodde initialt.
  Jag har tidigare jobbat med rekrytering till GSU (som var föregångaren till GMU) och DÅ (2009-2010) lyckades vi ute på förbanden bra med både rekrytering och bibehållande av soldater under hela utbildningen. Ett misstag som jag ser det, var när man centraliserade rekryteringen till HR center och därmed tappade den lokala möjligheten att påverka rekrytering, kommunikation, motivation och fortsatt tjänstgöring inom FM.
  GMU upplevs också som ryckig och stressig, där mer utbildning skall hinnas med än vad som är möjligt under 3 månader.

 • Lars Erik 26 februari 2013 18:35

  Men varför upprörda, det var ju TV4 !?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *