På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Varför i Almedalen?

Webbredaktionen

Varje år vid den här tiden så är det enda säkra med sommaren ett antal diskussionsämnen. Om regn- och solchanser, om politikerveckan i Almedalen är pest eller kolera, samt numera en återkommande debatt om myndigheters roll i samhällsdebatten under samma vecka. Vad som var mer förvånade i år var att civilminister Stefan Attefall valde att ironisera över just Försvarsmaktens deltagande och närvaro i Almedalen. Förvånande därför att regeringen tidigare varit tydlig med behovet av synlighet och information kring försvarsfrågor.

HMS Carlskrona på väg in i Visby hamn

Av regeringens proposition 2009/10:160 om Försvarsmaktens personalförsörjning så framgår det (avsnitten 4.9 Framtida krav på rekryteringsverksamheten samt 4.10 Information om försvar och krisberedskap) hur angeläget regeringen ser på att myndigheten är synlig i samhället, informerar om Försvarsmaktens uppdrag och bedriver kommunikation i syfte att stödja rekryteringen. Regeringen menar att en kombination av dessa delar samt samarbete med andra myndigheter och frivilligorganisationer är en förutsättning för att den nu pågående reformen ska lyckas. Detta samtidigt som regeringen pekar på att god kunskap om Försvarsmakten och dess verksamhet bland allmänheten bidrar till att skapa förutsättningar för en framgångsrik rekrytering. Samma kunskap som är nödvändig bland beslutsfattare och allmänhet om det som traditionellt brukar benämnas folkförankring ska existera.

Antingen tar vi detta på allvar och tar Försvarsmakten och vår verksamhet, våra medarbetare och vår utrustning till medborgarna för att skapa förutsättningar för regeringens ambitioner eller så stannar vi i barackerna eller våra baser och hoppas på det bästa. För mig är valet självklart. Vi ska vara där folket finns, debatten förs och aktivt vara delaktiga i det allmänna samtalet och visa det vi kan och gör. Precis på det sätt vi nu gör i Almedalen. Jag har därför bjudit civilminister Stefan Attefall ombord på HMS Carlskrona för att höra hans syn och hur han tycker att vi ska tolka riksdagens beslut. Detta då andra företrädare för regering och riksdag gett uttryck för en helt annan uppfattning och ett brett politiskt stöd är en förutsättning för Försvarsmaktens verksamhet.

HMS Carlskrona belastar informationsstabens budget med 500 000 kronor för att hon ligger i Visby 1 juli till den 5 juli. Varje dag from måndag tom torsdag har allmänheten möjlighet att besöka fartyget och möta besättningen. Dessutom använder vi henne för en mottagning och som förläggningsfartyg för de chefer och personal som är i Visby. Hade hon inte legat i Visby så hade delar av denna kostnad belastat något annat konto i Försvarsmakten. Till detta kommer vårt deltagande i Säkerhetspolitiskt Sommartorg med 120 000 kronor och för direkta kostnader relaterade till vår närvaro i Almedalen knappt 125 000 kronor. Sett till de krav som regeringen ställer och den uppgift som inte får misslyckas väl värda pengar.

Förutom HMS Carlskrona på plats i hamnen så deltar vi i seminarier på stan och i arrangemanget Säkerhetspolitiskt Sommartorg . Det senare gör vi tillsammans med antal myndigheter och ideella organisationer. En del av kritiken riktar mot att ”vanligt folk” inte deltar i Almedalen. De jag möter från de ideella organisationerna och i publiken är i allra högsta grad ”vanligt folk”. Som utan större eller någon ersättning är med därför att de vill föra dagliga samtal kring säkerhetspolitik. Det krävs inte mycket pengar av dessa för att bidra till något stort och kritik mot Almedalen är att förringa deras engagemang. Jag är stolt över att vi kan få vara en del av detta.

Erik Lagersten
Informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *