På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Boende på Livgardet

Webbredaktionen

Under några veckor nu har vi haft en diskussion om Försvarsmakten som ibland gått under namnet ”madrassdebatten”. Det där med madrasser beror på att några personer trodde att Försvarsmakten tänkte ta ifrån soldaterna deras sängar och skrev till Svenska Dagbladet. Tidningens ledarredaktion var snabb och skojade om att ÖB kanske skulle ge soldaterna gummimadrasser istället för sängar. Därifrån växte diskussionen till att handla om en rad olika verkliga eller föregivna problem runt soldaters villkor och förutsättningar för att utveckla krigsdugliga förband samt – inte minst – soldaternas boende i den nya, frivilliga, Försvarsmakten.

Först: det är bra med debatt om Försvarsmakten och vägen från värnplikten mot en försvarsmakt som bemannas av kvinnor och män som söker sig till oss frivilligt. En sådan debatt bidrar till utvecklingen av Försvarsmakten. Men det omvända kan också vara fallet. Om diskussionen bygger på felaktiga faktaunderlag eller missförstånd kan den istället bli ett hinder för utvecklingen. Det är enligt vår uppfattning vad som hänt nu och det är allvarligt. I dag ska riksdagen debattera villkoren för vår nyaste personalkategori och kammaren kommer säkert att beröra frågan om soldaters boende och löner. Det är mycket viktigt att en sådan debatt bygger på korrekta uppgifter.

Det här är sakläget när det gäller soldaternas boende vid Livgardet i Kungsängen:

 • Det finns under 2012 ingen brist på sängplatser vid Livgardet för den som vill hyra av Fortifikationsverket, som är den myndighet som äger logementen och hyr ut sängplatserna.
 • Logementen kommer framöver att användas dels för grundläggande militär utbildning, för personal under provanställning, viss övningsverksamhet samt inte minst för omklädnings- och arbetsutrymmen för den anställda personalen.
 • Hyran för en säng, boyta, ett antal skåp, hygienutrymmen, ström, internetuttag och möjlighet att värma mat, är satt av Fortifikationsverket.
 • Det finns ingen tidsgräns för att hyra plats i logement, avtalen skrivs med möjlighet att förlänga.
 • Försvarsmakten får enligt förordning inte erbjuda sin personal gratis boende eller själv hyra ut boende.

Så ser situationen ut i år för den som vill ha tillfälligt logementsboende 2012. Nästa år kommer den situationen att förändras. Då kommer tillgången på platser i logement att minska därför att verksamheten vid Livgardet växer och platserna behövs för grundläggande soldatutbildning, hemvärnsutbildning och annat.

På Livgardet har vi jobbat länge med bostadsfrågan tillsammans med flera aktörer, bland annat Upplands-Bro kommun. Vi ser nu ett antal lösningar som på sikt kommer att innebära flera boendealternativ för våra anställda soldater, även om vi antagligen kommer att behöva behålla logementsboende för ett antal år framåt.

För att förbättra tillgången till lokaler utreder vi nu möjligheten att bygga en förläggning som ska likna de baser vi har i till exempel Afghanistan. Där ska de soldater som utbildas för internationella insatser bo under förhållanden som liknar insatsområdena. På det sättet frigörs också logementsplatser och vi skyndar nu på det arbetet.

I juni 2013 räknar vi med att i en första etapp ha tillgång till 55 nya lägenheter i olika storlekar för våra soldater.
Men vi kan inte slå oss till ro med det. Vi bedömer att det på sikt kommer att behövas ungefär 200 hyreslägenheter i Upplands-Bro kommun för våra soldater och officerare. Vi behöver också skapa tillfälligt boende liknande studentkorridorer för dem som kommer hit för kommendering på begränsad tid eller långpendlar. Det här är frågor vi lägger mycket kraft på och det är svårt att förstå varför bilden av att vi struntar i det har fått fäste.

Till del handlar det om de stora förändringar Försvarsmakten just nu genomgår. De skapar mycket oro. Det handlar också om att vi står inför helt nya former för verksamheten. Där vi tidigare mött värnpliktiga under begränsad tid handlar det nu om att skapa långsiktiga relationer med en helt ny grupp yrkeskvinnor och –män och att hitta nya sätt att arbeta tillsammans. Det vi utvecklar nu har inte funnits i Sverige i modern tid och det finns inga färdiga handbokslösningar för det. Utgångspunkten är inte en förlegad syn på soldaters villkor och behov, utan en medvetenhet om vilken miljö och vilka omständigheter som motsvarar nuvarande och kommande medarbetares syn på en modern arbetsgivare.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Joakim Martell
Ställföreträdande regementschef, Livgardet

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

11 kommentarer

 • Daniell Hebert 23 maj 2012 18:12

  "Det där med madrasser beror på att några personer trodde att Försvarsmakten tänkte ta ifrån soldaterna deras sängar och skrev till Svenska Dagbladet." Är inte det fakta då 72. kompaniets alla sängar var borta efter en dag på skjutbanan?

  • Joakim Martell Daniell Hebert 23 maj 2012 20:52

   Angående 72.komp så gäller samma som för andra att de som anmält att de
   ska hyra av FortV till sina chefer ska behålla en sängplats. Om det trots
   detta inte funnits en avdelad sängplats är det något som brustit inom
   Livgardet! Hur detta eventuellt gått till går inte att debattera på nätet
   utan måste hanteras på plats inom förbandet. Dock så är det rätt att de
   sängar som inte ska användas för förhyrning efterhand plockas bort.

   Joakim Martell

 • Kalle Dahlqvist Serg Livkompaniet 23 maj 2012 20:11

  Jag finner det mycket intressant som soldat här på livgardet att i denna publikation framkommer en hel massa ny fakta som vi soldater inte har fått under våra möten med regementsledningen.
  Dom ingångsvärdena jag hade för ca 10 min sedan innan jag lästa detta vara att. *Från första maj får man betala för sängplats (850kr)
  *från och med 1 November 2012 kommer det endast finnas ett begränsat antal sängplatser som i första hand skall prioriteras för provanställda därefter folk som bor på annan ort.
  slut ingångsvärden.
  Så detta medför att det känns för mig som om allt detta är en efterkonstruktion som resultat av den nuvarande debatten. Det hade varit väldigt lätt för er att gå ut med all denna information direkt till oss soldater under era möten med oss samt i alla dessa debattinlägg. Så min fråga är stämmer dom ingångsvärdena jag hade för 10 min sedan eller är jag bara totalt helt felinformerad av min plutonsledning, kompaniledning och bataljonsledning?

  • Joakim Martell Kalle Dahlqvist Serg Livkompaniet 23 maj 2012 20:51

   Jag tror inte att du är felinformerad! Dock i din sista punkt så är det förutom provanställda de som inte lyckats lösa boende på annat sätt, vilket självklart kan inkludera sådana som bor på annan ort eller överhuvudtaget inte har ett boende. Detaljer tycker jag vi tar på plats och vi ska utgå från vårt interna informationsmaterial som dina chefer också har tillgång till.

   Joakim Martell

 • Kalle Dahlqvist Serg Livkompaniet 23 maj 2012 22:10

  Det är ju tydligt för mig i alla fall att det interna informationsmaterial som ska finnas tillgängligt inte är det.
  För denna fråga har ju gått internvägen via APT och andra interna kanaler men jag har ändå inte fått dessa svar som jag fått ikväll.
  För jag har ju fått mer information denna kväll om våran boende fråga än vad jag har fått sista halv året.
  Jag ber om ursäkt för om det är opassande att jag tar upp dessa frågor i detta forum men här får jag ju faktiskt tydlig information.
  Kalle Dahlqvist

  • Erik Lagersten Kalle Dahlqvist Serg Livkompaniet 23 maj 2012 22:16

   Finns inget opassande i att fråga. Vi har samma färg på tröjan och det är ett gemensamt lagarbete där era frågor också driver utvecklingen.

 • Erik 26 maj 2012 19:24

  Vilken förordning är det som hindrar försvarsmakten att erbjuda gratis övernattning vid kvällstjänst?

 • Nils 31 maj 2012 13:43

  Min ugångspunkt är följande:
  Jag gjorde min vänplikt på Livgardet under 2009, faktiskt i samma pluton som den nuvarande kadetten Andreas Braw.
  Under vår värnplikt sov vi logementen precis som antar att alla värnpliktiga gjort under alla de 109 år av värnplikt som Sverige kom att ha. Sängarna som stog i logementen hade stått där länge och var gamla och slitna, men jag sov gott trots det.
  Den enda kostnad jag kan se som tillkom av att vi sov där var att vi bytte sänkläder på förrådet.

  Nu, med anställda soldater, kan jag verkligen inte förstå varför det helt plötsligt inte skulle gå att fortsätta på detta vis. Sängarna står redan där, de är betalda sedan länge och om man dessutom tvingar soldaterna till att tvätta sängkläderna själva ser jag ingen som helst kostnad associerat med att helt enkelt INTE GÖRA NÅGONTING och bara låta sängarna vara kvar. Snarare att det är en kostnad att flytta ut dem, och sedan förvara dem någon annanstans.
  Varför måste man aktivt arbeta för att göra det sämre för soldaterna? Varför inte bara fortsätta som tidigare?

  Dessutom tillkommer en detalj, en regel som fanns redan under min värnplikt (och som jag stött på på hemvärnsövningar så sent som förra året) nämligen att:
  Efter en fältövning, jag minns inte hur länge men kanske minst 24 eller 48 timmar lång, då man sovit i t ex tält, under en gran, eller kanske inte alls, MÅSTE man få minst 6 timmars sömn innan man släpps ut utanför grindarna för att åka hem.
  Detta är, som jag fått förklarat för mig, alltså ett KRAV från SÄKI för att undvika att soldater sätter sig bakom ratten och kör när de är för trötta (en inte helt orimlig regel i min mening).
  Denna sömn skulle, som jag förstått det, alltså bara "räknas" om den var på logement (motsv), alltså inte att man sover i tält (motsv).

  Ovanstående skulle med andra ord göra oss tvungna till att varje soldat har tillgång till en sovplats efter en övning. Hur fungerar detta nu när soldaterna inte längre kommer ha tillgång till logement?

  Ytterliggare en sak jag skulle vilja nämna hör inte till "madrassdebatten" men likväl till den om yrkesförsvaret, och det är maten.
  Under de 109 år vi hade värnplikt behövde soldaterna inte betala för sin mat. Varför måste de göra det nu? Det kostar väl lika mycket att laga mat åt en soldat oavsett hans/hennes anställningsform, eller?

  Sist men inte minst: Beslutet att avskaffa värnplikten och införa ett försvar baserat på frivillighet togs under 2009. Hur kommer det sig att det NU (2012) uppstår problem med soldaternas boende? Borde man inte kunnat förutse att soldaterna skulle behöva någonstans att bo även när de inte var värnpliktiga? Återigen, ett sådan behov påverkas väl inte av soldatens anställningsform, eller?

 • Alf 31 maj 2012 22:17

  Bra Nils, jag håller med. Om vi gör som vi gjorde förr behöver vi INTE GÖRA NÅGONTING som blir dyrare för FM. Vi låter soldaterna bo gratis, vi låter dem äta gratis, vi ger dem gratis hemresor varje fredag och vi låter dem behålla sin värnpliktsersättning (72:-/dag) fast vi kallar den lön istället. Ett fullbemannat skyttekompani sparar cirka 20 miljoner kronor/år och alla är nöjda.

 • Mats L 28 juni 2012 16:45

  Varför får vi inget svar på frågan om vilken förordning som hindrar FM från att erbjuda gratis övernattning exempelvis efter kvällstjänst?

 • Andreas 3 juli 2012 19:51

  Till Nils:
  Om Försvarsmakten hade gett möjlighet till tillhandahållt boende så som du beskriver det hade soldaterna förmånsbeskattats för detta boende oavsett standard. De du skall vända dig till för att ändra på detta är våra politiker. De pris på 850kr som Fortifiaktionsverket satt är så vitt jag vet det lägsta möjliga priset utan att förmånsskatt skall utgå. Om försvarsmakten tillhandahåller gratis mat skall även denna förmånsbeskattas enligt svensk skattelagstiftning. Jag anser att hela debatten är snedvriden då det egentligen handlar om att få upp lönerna till en sådan nivå att soldaterna har råd att äta och hyra köpa sin egen bostad som på alla andra arbetsplatser. Den reglen som du hänvisar till i SäkI förövrigt gällde att den värnpliktige skulle beredas 8h sammanhängande vila efter längre övning. Min bedömning är att denna regel numera nog borde tolkas som bör i ordets rätta bemärkelse då man rimligtvis inte kan tvinga någon att vara kvar på sin arbetsplats om man inte har arbetstid. Men visst var det en vettig regel och rimligtvis borde man lägga arbetstiden på ett sådannt sätt att om övningen slutar tex 1700 en torsdag så sltuar övningsdygnet 0730 dagen efter dvs man börjar övningen med arbetstid för att sen gå över till övningsdygn. Man kan då hyra logement på nätverksakt utan att det blir förmånsvärde så att alla får sin vila eftersom man har arbetstid. Troligvis skulle det bli ett jäkla liv på de som bor nära och vill åka hem och inte sova/vila på sin arbetstid och sen ska kompanichefen bryta i det med....

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *