På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svåra vägval aktuella i Almedalen

Webbredaktionen

Försvarsmakten står inför vägval där alternativen kan synas enkla men där de olika konsekvenserna och övervägandena från riksdag och regering är svåra och långsiktiga. Antingen tillförs ytterligare pengar eller så måste organisationen och uppgifterna ändras.

Sverker Göranson i Almedalen 2012

Sverker Göranson i Almedalen 2012

– Med oförändrad ekonomi måste vi på sikt välja bort hela eller delar av organisationen, säger ÖB Sverker Göranson. Och då menar jag marinen, flygvapnet eller armén.

ÖB redovisade dilemmat i en intervju i Rapport på söndagen och betonade att det är hans plikt och ansvar som myndighetschef att redovisa de framtida vägval som finns.

– Vi har i dag ett användbart och tillgängligt försvar, sade ÖB. Mitt professionella råd är att vi ska ha det också i framtiden, men det kräver resurstillskott.

Försvarsmaktens ekonomi är i dag i balans. ÖB har dock i tidigare underlag som lämnats till regeringen pekat på bekymmer med den långsiktiga ekonomin. Det finns en så kallad materielpuckel – stora investeringar behöver göras för att omsätta materiel som faller för åldersstrecket eller behöver köpas ny. Samtidigt kräver det nya insatsförsvaret betydligt fler övningar, vilket också kostar pengar.

Till det ska läggas kostnad för en uppgradering av Jas Gripen.

– Jag har sagt att vi skulle behöva mellan 60 och 80 uppgraderade JAS 39 Gripen. Men det kräver också långsiktigt ekonomiska tillskott och samarbete med ett annat land som köper systemet.

Oavsett politiska vägval kommer Försvarsmakten efter yttersta förmåga genomföra fattade beslut. ÖB menar att det är nu debatten behövs och efterfrågar breda politiska överenskommelser inom området.

Erik Lagersten
Informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Roger Klang 2 juli 2012 18:20

    Ju starkare försvar desto starkare svenskt moraliskt världssamvete, demokrati och Sveriges röst utomlands kommer nämligen inte gratis!

    Roger Klang

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *