På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FoF Rikskonf. – Frivillighet och Hemvärnet

Webbredaktionen

Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen lider mot sitt slut och det är dags att reflektera även över denna konferens, skriver Roland Ekenberg. Jag tänkte göra det ur mitt perspektiv som ansvarig för den största delen av Försvarsmaktens insatsorganisation nämligen Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna.

Rikskonferensen är ett unikt forum som saknar sitt motstycke någon annanstans. Den ger möjlighet för ledande aktörer, inom området försvars- och säkerhetspolitik i vid bemärkelse, att samlas för att fokusera på dessa frågor. Det är lite som i många andra sammanhang ”den svenska modellen”. Utifrån min utgångspunkt handlar detta mycket om Försvarsmaktens förmåga att var en del av samhället, precis som en av utgångspunkterna när konferenserna startade 1946. Jag tycker att vi numera har fått en bra balans i diskussionen kring såväl nationellt förvar som internationella insatser. Det är mycket viktigt att stanna upp och under en tid ordentligt reflektera över försvarsfrågor såsom det gjorts under årets konferens här i Sälen.

Jag kan med glädje konstatera att Hemvärnets med de nationella skyddsstyrkornas betydelse har strukits under av många talare. Det är bra och har mycket stor betydelse eftersom de som deltager i hemvärnsförbanden inte har eller ska ha något arbetsrättsligt förhållande med Försvarsmakten utan de är frivilliga. Nåväl, är inte alla frivilliga i dagens Försvarsmakt? Jo på något sätt är de det, men det finns faktisk två typer av frivillighet, dels den som representeras av de anställda soldaterna som frivilligt går in i vårt system och låter sig anställas med allt vad det innebär samt de som representerar vad jag brukar benämna för den ”klassiska frivilligheten” dvs det som innebär att du har din utkomst någon annanstans och gör din insats på din fritid, du satsar dig själv, ditt engagemang och din tid för att göra en insats nationellt. För alla dessa som återfinns i Hemvärnet men också i de frivilliga försvarsorganisationerna som bla bemannar många befattningar i hemvärnsförbanden är den tydlighet som redovisats här i Sälen av största betydelse

Många talare befäster här också synen på hemvärnet som en nationell, territoriell basplatta för försvaret av landet men jag delar också synen som folkpartiledaren Jan Björklund uttryckte dvs att man kan göra väldigt mycket med hemvärnsförbanden men inte allt. Däremot kommer vi alltid att uppnå lokal, hög initialförmåga när det gäller att bygga försvarseffekt.

Det som inte diskuterats särskilt mycket här uppe i Sälen är samverkan mellan Försvarsmakten och samhället. Jag tror att det är nödvändigt att föra upp detta på agendan återigen. Vi återutvecklar nu vår förmåga till territoriell ledning över landet genom inrättandet av de regionala staberna från 1/1 2013. Detta kommer att sätta ljuset på dessa frågor igen. Vilket innebär att vi kommer att sätta ljuset på dess frågor och hur samverkan skall gå till inte minst när vi har lagstiftningar som till del härrör från invasionsförsvarets dagar.

Sälen konferensen är en stark källa till inspiration i försvarsfrågorna och enda önskemålet som man kan ha är att debatten och diskussion även kan fortsätta när konferensdeltagarna lämnat Dalarnas fjällvärld.

Roland Ekenberg
Rikshemvärnschef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • sven wergård 19 april 2012 12:26

    Den refletionen man gör är
    Varför inte högre antalsmässig målsättning när det gäller en så bra och effektiv organisation som Hemvärnet.
    För mindre än tio år sedan var målet 125 000 man - men redan då ansågs denna siffra för låg!"!
    Öka antalet avsevärt!!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *