På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Replik ”Lex Maria”

Webbredaktionen

Stora och viktiga avvägningar väntar Försvarsmakten i en framtid som är allt annat än förutsägbar. Ekonomi, energi och folkliga uppror i omvärlden – till stor del genererade av sociala medier – är några av orsakerna. I den situationen är det nödvändigt och viktigt att diskutera vår framtida Försvarsmakt.

Där bidrar SvD:s ledarsida (och nu senast med en serie artiklar 15/1, 16/1, 17/1, 18/1 och 20/1). Men ibland blir det alltför onyanserat. 1936 avled fyra patienter på Maria sjukhus i Stockholm efter att ha injicerats med desinfektionsmedel istället för bedövningsmedel. Det är ursprunget till ”Lex Maria. I SvD den 18 januari vill Claes Arvidsson att en liknande mekanism införs i Försvarsmakten för att motverka alla ”skandaler som kantar Försvarsmakten”. Arvidsson har en tendens att benämna det som han själv inte gillar för skandaler.

Att dra paralleller med Lex Maria är absurt. Försvarsmakten har de senaste åren arbetat hårt med öppenheten. Vi vill att våra anställda ska berätta om de upplever något som är fel. Jag påstår dessutom att vi tar brister på stort allvar och att våra kommunikatörer berättar om både det som vi gjort bra och sådant som går fel. Men naturligtvis kan vi inte göra alla nöjda. Vi kan bara göra vårt bästa. Det gör vi också när vi rekryterar våra högsta chefer. Våra chefer tillsätts efter sökförfarande (överste, kommendör och motsvarande civila) där förbandstjänsten är en mycket viktig parameter. Vi kommer inom några år ha ansökningsförfarande som huvudprincip för alla anställda.

Arvidsson vill också att Försvarsmaktens högkvarter ska reduceras och hävdar att vi har ”personal från en annan tid”. Jag är van vid påhopp på min personal. Påhopp som oftast bygger på okunskap. Vi bemannar fastställda befattningar med kompetent personal. Vi arbetar dock ständigt med att reducera högkvarteret. Vidare föreslår Arvidsson återgång till strikta försvarsgrenar. Även om jag anser att det vore en suboptimering är det upprörande att påstå att dagens produktionsledning inte tar ansvar. Produktionschefen har tillgång till personal med djup detaljkunskap inom alla tjänsteområden.

Vi tål syn, apropå Claes Arvidssons förslag med en granskande försvarsinspektion. Men frågan är hur effektivt det är med en sådan då Försvarsmakten redan nu är en av de mest granskade myndigheterna i landet.

Jan Salestrand
Chef Ledningsstaben och Högkvarteret

Repliken publicerades ursprungligen på SvD ledarblogg.

Uppdaterat 25/1. Claes Arvidsson replikerade på FM Debatt och på ledarbloggen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Sinuhe the Egyptian 24 januari 2012 21:18

    Bäste general

    Jag har i mitt senaste inlägg på min blogg utvecklat ett antal argument relaterade till både a) återinförande av försvarsgrenarna och b) upprättande av reella garnisoner.

    GMY

    Sinuhe

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *